193135987363285

Dulciuri

Traditii romanesti: Tasche cu pegmez

      Trimite pe mail Printeaza
Tasche cu pegmez


Dificultate: medie

RATING


Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Tasche cu pegmez” a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama. Reteta este raspandita in Banat si Crisana (zona Arad).

Ingrediente
  • Aluat:
  • 2 oua
  • 200 gr faina Arpis (+/- 1 lingura)
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)
  • Finisaj:
  • 100 gr pesmet
  • 30 gr unt sau ulei
  • 100 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • faina pentru presarat
  • 1 albus de ou pentru lipit foile
  • smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit
Mod de preparare
Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si 1 praf de sare.
Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale.
Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie - fara a taia aluatul - linii perpendiculare ce vor forma patrate egale.
In fiecare patrat se asaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.
Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.

Deasupra se asaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca.
Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie).
Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.

Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc.
Cand apa da in clocot, se pun in oala taschele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra.
Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt sau ulei, pana ce primeste o culoare aurie. Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat.
Dupa ce s-au fiert, taschele se scurg de apa, se tavalesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).

Secretul bucatarului:
Dupa ce s-au ridicat la suprafata taschele, lasa-le sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute; cine doreste pastele mai moi, poate sa le fiarba mai mult.

Pofta buna!



Vizualizari: 2796


Coolinaria.ro iti recomanda pentru reusita retetei Tasche cu pegmez:

decorix.ro


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Laura Laurentiu pe data de 2013-09-25


      Trimite pe mail Printeaza

Daca ti-a placut reteta Tasche cu pegmez, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Dulciuri Dulciuri::Placinte si strudele pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Strudel cu nuci pecan
Deliciu pentru weekend! Strudelul acesta este numai bun de gatit sambata si de servit alaturi de o ceasca de ceai ori de cafea aburinda. Surprinde-i pe cei dragi cu o felie de strudel cu nuci pecan!
Foietaj cu branza de capra si spanac
Spanacul si branza de capra merg foarte bine impreuna, rezultand un preparat gustos si satios.
Placinta cu mere si bacon
Transformati clasica placinta cu mere intr-un deliciu cu bacon si cheddar.
Placinta cu visine
Un desert dulce-acrisor de vara, ideal cu o cupa de inghetata de vanilie.
Placinta cu varza si branza
Puteti cumpara aluatul gata preparat pentru placinta sau il puteti coace acasa, in orb, dupa reteta preferata.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro