193135987363285

Salate, garnituri si aperitive

Traditii romanesti: Lapte de bou

      Trimite pe mail Printeaza
Lapte de bou


Dificultate: usor

RATING


Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se mananca in loc de muraturi, cu fasole batuta.

In alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).

Ingrediente
  • 4 cani de seminte de dovleac, decojite
  • un litru de apa/ lapte
  • sare
Mod de preparare
Apa / laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca ”faina” din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.

Secretul bucatarului
Pentru a nu se afuma ”Laptele de bou”, se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca ”faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.

Mod de servire
Se pregateste o mamaliga tare din malai Gold Maya. Se lasa sa se raceasca si se taie felii.
Se serveste ”laptele de bou” cu felii de mamaliga (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucati de mamaliga in ”laptele de bou”).

Pofta buna!



Vizualizari: 3075


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Bucatarescu pe data de 2014-04-11


      Trimite pe mail Printeaza

Daca ti-a placut reteta Lapte de bou, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Salate, garnituri si aperitive Salate, garnituri si aperitive::Garnituri pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Piure de sfecla picant
Piureul de sfecla este consistent si hranitor, o garnitura minunata.
Cartofi libanezi
Serviti cartofii picanti cu usturoi, ardei iute si coriandru, pe post de garnitura sau ca gustare de sine statatoare.
Chifle cu usturoi
Chifle moi si pufoase, aromate cu usturoi sanatos.
Paine marmorata cu pesto
Foloseste sosul de pesto pentru a aroma o painica gustoasa si sanatoasa, cu faina integrala spelta.
Morcovi condimentati
Morcovii sunt printre cele mai simple si ieftine legume de pus la murat. Incercati si aceasta varianta indiana de condimentare.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro