193135987363285

Dulciuri

Home» Ce gatesti azi» Dulciuri» Prajituri» Cozonac italian Panettone

Retete de Craciun: Cozonac italian Panettone

      Trimite pe mail Comenteaza (3) Printeaza
Cozonac italian Panettone


Dificultate: mediu

RATING

Comenteaza reteta (3)

Cozonacul italian se mai numeste si panettone si se serveste de obicei la sarbatorile de iarna cu lapte sau ceai, fiind un produs gustos si sanatos, usor de preparat acasa. In Italia e considerat mai degraba ca o paine de Craciun, dar cum la noi tot ce e mai dulce e si cozonac atunci il putem numi astfel, cozonac Panetonne.

Ingrediente
  • 1 cubulet drojdie uscata
  • 1 cana apa fierbinte (aproximativ 45 de grade Celsius)
  • 1/4 cana zahar alb
  • 2 oua
  • 1/2 cana iaurt simplu, degresat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa fin
  • 1/4 lingurita sare
  • 4 cani faina alba
  • 1/4 cana agrise/coacaze uscate
  • 1/4 cana stafide
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingura unt topit
Mod de preparare
1 Intr-un vas de framantat se combina bine drojdia, apa si zaharul. Se acopera apoi si se lasa asa cam 10 minute pana ce observam cum capata o structura spumoasa. Se adauga acum ouale, iaurtul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si sarea apoi se amesteca omogen.
2 Adaugati faina in vasul de framantat, dar nu mai mult de jumatate de cana o data, pana ce aluatul e numai bun de lucrat cu el. Presarati apoi masa de framantat cu faina alba pentru a lucra mai usor si incepeti sa framantati aluatul bine timp de minimum 5 minute si maximum 10 minute. Adaugati cate o manuta de faina alba daca va fi necesar pentru a obtine un aluat pufos si de calitate. Atentie, la final aluatul nu trebuie sa fie deloc lipicios. Puneti apoi aluatul rezultat intr-un recipient mai larg, acoperiti-l cu un prosop curat si lasati-l la crescut in bucataria foarte bine incalzita. Pana ce se va dubla aluatul in forma va trece cel putin 1 ora, deci aveti rabdare.
3 Incalziti din timp cuptorul la 175 de grade si pregatiti o tava circulara de copt (sa fie adanca si ondulata pe margine; optional, daca nu va place forma, puteti alege o tava lunga pentru cozonaci romanesti). Tava circulara ar trebui sa aiba cam 20-22 cm in diametru si trebuie unsa usor cu putin unt topit.
4 Intr-un vas mai mic amestecati stafidele, coacazele/agrisele uscate si zaharul pudra. Transferati aluatul pe masa de framantat stropita cu faina alba, faceti un cuib deasupra cu pumnii si rasturnati amestecul de zahar pudra si fructe uscate acolo. Framantati apoi cu atentie pana ce fructele patrund unifom si bine aluatul. Dati apoi aluatului o forma rotunda, ca pentur paine, si plasati-l cu atentie in tava de copt, apoi lasati sa se odihneasca acoperit cu prosop cam vreo jumatate de ora pana ce aluatul va creste mai sus de buzele tavii de copt.
5 Inainte de a da la cuptorul preincalzit la 175 de grade ungeti pe deasupra cu restul de unt topit si lasati tava la copt apoi cam trei sferturi de ora. Veti sti ca ati terminat daca la suprafata se formeaza o crusta aurie, mai inchisa la culoare, si puteti proba in interior cu ajutorul unei scobitori mai lungi pentru a vedea daca se lipeste sau nu miezul de aceasta. Cand scobitoarea iese curata din cozonacul italian acesta e gata.

Pofta buna!


151 utilizatori coolinaria.ro au incercat reteta "Cozonac italian Panettone". Incearc-o si tu!
Vizualizari: 41141


ALTE RETETE COOL PENTRU TINE :



Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-12-16 Nota: 7,51 din 41 voturi.


      Trimite pe mail Comenteaza (3) Printeaza

Adauga comentariu reteta - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*

elena
2012-04-19 20:03:55
Receta nu este corecta, am incercat si parca ceva nu-i ajunge ! Pe linga toate nici pe departe nu seamana cu cozonacult italian Panettone.
florina damian
2011-11-22 19:44:59
nu cred ca reteta este completa (procesul tehnologic) pentru ca, apa fierbinte nu se stie cand se adauga!?
iuliana
2010-05-12 18:35:07
Cozonacul italian se mai numeste si panettone si se serveste de obicei la sarbatorile de iarna cu lapte sau ceai, fiind un produs gustos si sanatos, usor de preparat acasa. In Italia e considerat mai degraba ca o paine de Craciun, dar cum la noi tot ce e mai dulce e si cozonac atunci il putem numi astfel, cozonac Panetonne. Ingrediente: * 1 cubulet drojdie uscata * 1 cana apa fierbinte (aproximativ 45 de grade Celsius) * 1/4 cana zahar alb * 2 oua * 1/2 cana iaurt simplu, d

Daca ti-a placut reteta Cozonac italian Panettone, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Dulciuri Dulciuri::Prajituri pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Ce pot gati cu ce am in bucatarie?

Vrei sa vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie?
Alege ingredientele disponibile din lista de mai jos, apoi apasa butonul "Combina ingredientele".
Dupa apasarea butonului o sa iti apara retetele culinare ce contin ingredientele selectate.

Vezi ce poti gati cu ce ai in bucatarie pe coolinaria.ro

Vezi mai multe ingrediente »

Alte retete

Prajitura rasturnata cu ananas
O prajitura simpla, dar de efect, perfecta pentru weekend.
Prajitura cu mango
Mango este un fruct exotic dulce, perfect pentru un desert cremos, fara coacere!
Prajitura cu nuci si curmale
Aceasta prajitura cu consistenta lipicioasa este extrem de usor de preparat!
Prajitura cu gris si iaurt
Serviti aceasta prajitura pufoasa cu o cupa de inghetata de vanilie.
Mug cake cu Nutella
Prajiturile preparate in cana la microunde sunt gata in maxim 5 minute!
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Impedimentul reformei, oamenii ti-au pastrat vechile structuri mentale, printre care, si pofta de mancare"
Valeriu Butulescu
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada