193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi ...» Alimenta...» Prazul este bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie...

Prazul este bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie

      Trimite pe mail Printeaza
Prazul este bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie
Prazul este de-a dreptul incarcat cu nutrimente de valoare, fibrele alimentare, calciul, potasiul, acidul folic sau vitamina C fiind doar o parte dintre aceastea. Pentru o buna digestie, prazul poate ajuta simtitor prin efectele sale usor laxative, aceasta legume minunata avand in egala masura si bune proprietati antiseptice si diuretice.

Spre deosebire de ceapa, prazul poate fi asimilat mai usor de catre organismul uman, vitaminele si mineralele pe care le contine fiind de aceea mai rapid absorbite decat se intampla atunci cand consumam ceapa. Prazul este foarte util si pentru controlul zaharului din sange, avand un rol important in reglarea acestei functii a organismului.

Pentru colesterol, prazul este foarte prietenos ca aliment, ridicand la cote optime colesterolul sanatos si contribuind la descresterea celui negativ. Nu doar bolile sistemului circulator sunt astfel prevenite, dar si diabetul si cancerul de colon apar mai rar la persoanele care consuma praz in mod regulat.

Pentru gravide, prin aportul bun de acid folic, prazul este un aliment calduros recomandat, bebelusii bucurandu-se astfel de o sanatate mai buna. Suplimentar si aportul de calciu va fi prezent, stiindu-se faptul ca nu sunt prea multe legumele de unde acest mineral poate fi procurat in cantitati multumitoare.

Prazul este cu adevarat un aliment-minune si multa lume ar consuma din belsug aceasta leguma daca nu ar exista si unele efecte secundare de nedorit care pot aparea prin consumul in exces de praz, mai ales la persoanele care sufera de rinichi sau care pot dezvolta pietre in vezica biliara sau la rinichi.

Din pacate, prazul este bogat si in niste substante numite oxalati din cauza carora se pot forma uneori pietre la rinichi sau la vezica biliara atunci cand ajung in organismul uman in concentratii marite. De aceea, prazul este in continuarea recomandat pentru consum, dar nu zilnic ci moderat, de 2-3 ori pe saptamana, astfel incat sa se evite orice risc de aparitie a pietrelor la rinichi sau la vezica biliara.

Indiferent daca se gateste sau se consuma in stare cruda, prazul isi va pastra multe dintre nutrimentele sale, iar oxalatii vor fi si acestia prezenti ca intotdeauna, deci consumati aceasta leguma cu maxima incredere si placere, dar nu faceti abuz deoarece exista posibilitatea ca acesti oxalati sa se cristalizeze la un moment dat, formand astfel temutele pietre la rinichi sau la vezica biliara.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-04-18 Vizualizari: 6608


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Prazul este bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Lumea e compusa din doua grupe mari: cei care au mai multa mancare decat pofta de mancare si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Nicolas Chamfort
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro