193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare

Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare

      Trimite pe mail Printeaza
Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare
Intotdeauna, doctorii ne sfatuiesc sa avem grija in ceea ce priveste alimentatia si igiena. Un fruct spalat corect, o decongelare adecvata a produselor din carne ne feresc de multe probleme de sanatate, printre care si toxiinfectiile alimentare.

Acestea, de fapt, sunt niste afectiuni de natura infectioasa sau toxica, care apar din cauza consumului de alimente si bauturi contaminate cu diverse microorganisme, cum ar fi bacterii, paraziti, virusuri.

Asemenea situatii pot fi evitate destul de usor daca avem in vedere cateva norme elementare de igiena. Iata care sunt acestea:

1. Respecta regulile principale de igiena. Spala-te cu sapun si apa fierbinte, apoi sterge-te bine.

2. Nu manca niciodata alimente al caror termen de valabilitate a expirat.

3. Temperatura din frigider sa nu creasca niciodata de 5 grade.

4. Curata masa din bucatarie inainte de a gati si dupa aceea.

5. Spala regulat carpele din bucatarie. In caz contrar, constituie locul ideal pentru aparitia si dezvoltarea bacteriilor.

6. Pe masa sau in frigider, tine separat produsele gata de consum si cele proaspete.

7. Foloseste tocatoare diferite pentru produsele proaspete si pentru cele care nu trebuie gatite. Fructele si legumele cumparate din piata si nu numai pot contine diverse bacterii, iar acestea se raspandesc rapid la contactul cu alte alimente.

8. Intotdeauna pune carnea intr-o cutie cu capac in frigider, pe raftul cel mai de jos, pentru a nu intra in contact cu alte produse.

9. Nu spala carnea proaspata de pui pentru a nu raspandi bacteriile prin bucatarie. Ele vor fi distruse in timpul gatirii.

10. Gateste preparatele pana la sfarsit. Spre exemplu, carnea de pui sau de porc, carnaciorii sau kebabul sunt gata cand au prins culoare rumenie, nu cand sunt roz.

11. Daca ai gatit mai multa mancare, raceste-o cat mai repede (aproximativ 90 de minute), pune-o intr-o cutie speciala si bag-o in frigder sau congelator. Resturile de mancare din frigider trebuie consumate in cel mult doua zile.

12. Nu atinge produsele alimentare daca ai probleme digestive (senzatie de voma, diaree etc.)

13. Nu atinge alimentele daca ai rani si taieturi. Ca sa poti gati in asemenea situatii, bandajeaza-te.

14. Nu incalzi mancarea mai mult de o data.

Daca vremea inca este potrivita si te gandesti sa iesi la gratar, e necesar sa ai in vedere trei lucruri:

1. Intensitatea focului. Carbunii trebuie incinsi foarte bine pentru ca alimentele sa fie preparate imediat cum sunt puse pe gratar. In momentul in care carbunii prind culoare rosiatica si stralucesc inseamna ca poti sa te apuci de gatit.

2. Carnea inghetata trebuie decongelata, iar modul corect de a face acest lucru e sa o dezgheti in frigider. Asigura-te ca o decongelezi cu cateva ore inainte de a iesi la gratar. In functie de gramaj, posibil sa ai nevoie chiar si de 24 de ore.

3. Intoarce regulat carnea pe gratar, pentru a se gati uniform, pe toate partile.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-27 Vizualizari: 1826


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Descoperirea unui nou fel de mancare provoaca unui om mai multa fericire decat descoperirea unei noi stele"
Anthelme Brillat-Savarin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro