Alimentatie sanatoasa
Dictionar de alimentatie sanatoasa - P - Partea a II-a

1. Peste
- impiedica formarea cheagurilor de sange;
- este important pentru dezvoltarea prenatala si postnatala;
- accelereaza procesul de slabire;
- are proprietati antiinflamatorii;
- datorita acizilor grasi omega-3, amelioreaza simptomele anxietatii si depresiei;
- contine: proteine, acizi grasi omega-3, vitamina A, vitamine din complexul B etc.
2. Piept de pui
- reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer;
- alternativa sanatoasa la carnea rosie;
- opreste scaderea densitatii osoase;
- contine: putine grasimi, multe calorii, vitamine din complexul B (sursa de energie; protejeaza organismul de cancer), vitamina E, seleniu (protejeaza sistemul imunitar; important pentru hormonul tiroidian), fosfor, fier, calciu, zinc, potasiu etc.
3. Piersici
- nu contin deloc grasimi;
- sursa naturala de energie;
- sunt incluse in tratamentele anti-depresive;
- intaresc sistemul imunitar;
- trateaza constipatia;
- contin: putine calorii, 10 vitamine diferite (A, B, C, E, K etc.), potasiu (previne pietrele la rinichi), fosfor (eficient pentru tratarea afectiunilor nevrotice), magneziu, fier, mangan, calciu, cupru, antioxidanti, fibre (stimuleaza digestia) etc.
4. Piper negru
- imbunatateste digestia;
- favorizeaza tranzitul intestinal (previne formarea gazelor intestinale);
- are efecte antibacteriene, antioxidante si diuretice;
- stimuleaza arderea caloriilor.
5. Portocale
- sucul de portocale este eficient pentru combaterea artritei;
- protejeaza impotriva anumitor forme de cancer (de esofag, laringe, stomac etc.);
- datorita continutului ridicat de nutrienti si indexului glicemic redus, protejeaza si de obezitate, implicit de diabet, hipertensiune, atac cerebral;
- previn formarea pietrelor la rinichi;
- previn ulcerul;
- contin: fitonutrienti (reduc hipertensiunea), vitamina C, potasiu (protejeaza in fata atacurilor cerebrale si a aritmiilor), fibre etc.
6. Porumb
- da senzatie de satietate;
- in combinatie cu legumele, imbunatateste regimul alimentar;
- scade riscul aparitiei afectiunilor intestinale; reduce inclusiv rata cancerului de colon;
- este asociat cu un control mai bun al zaharului din sange in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 1 si 2;
- in prezent se studiaza efectele porumbului asupra HIV (se pare ca, in unele cazuri, transformarea lectinelor in zahar ajuta la inhibarea actiunilor virusului);
- contine: antioxidanti (betacaroten, acid cafeic, antocianine, zeaxantina, luteina etc.), vitamine din complexul B, zinc, fier, calciu etc.
7. Praz
- are proprietati antibacteriene si diuretice;
- consumul regulat poate creste eficacitatea metabolismului proteic hepatic;
- o substanta monozaharidica din frunze creste cu pana la 50% efectele insulinei; mai mult, are efect afrodisiac;
- contine: vitamina A (favorizeaza tractul urinar; ajuta la dezvoltarea si activarea celulelor albe din sange), vitamine din complexul B, vitamina C, siliciu (lupta impotriva colesterolului) etc.
8. Prune
- sucul de prune intareste sistemul imunitar;
- regleaza si stimuleaza tranzitul intestinal;
- contine: vitaminele A, B, C, D, E si K, fibre, calorii, cupru (ajuta la formarea celulelor rosii din sange si la intarirea oaselor), magneziu, mangan, fosfor, potasiu etc.
- impiedica formarea cheagurilor de sange;
- este important pentru dezvoltarea prenatala si postnatala;
- accelereaza procesul de slabire;
- are proprietati antiinflamatorii;
- datorita acizilor grasi omega-3, amelioreaza simptomele anxietatii si depresiei;
- contine: proteine, acizi grasi omega-3, vitamina A, vitamine din complexul B etc.
2. Piept de pui
- reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer;
- alternativa sanatoasa la carnea rosie;
- opreste scaderea densitatii osoase;
- contine: putine grasimi, multe calorii, vitamine din complexul B (sursa de energie; protejeaza organismul de cancer), vitamina E, seleniu (protejeaza sistemul imunitar; important pentru hormonul tiroidian), fosfor, fier, calciu, zinc, potasiu etc.
3. Piersici
- nu contin deloc grasimi;
- sursa naturala de energie;
- sunt incluse in tratamentele anti-depresive;
- intaresc sistemul imunitar;
- trateaza constipatia;
- contin: putine calorii, 10 vitamine diferite (A, B, C, E, K etc.), potasiu (previne pietrele la rinichi), fosfor (eficient pentru tratarea afectiunilor nevrotice), magneziu, fier, mangan, calciu, cupru, antioxidanti, fibre (stimuleaza digestia) etc.
4. Piper negru
- imbunatateste digestia;
- favorizeaza tranzitul intestinal (previne formarea gazelor intestinale);
- are efecte antibacteriene, antioxidante si diuretice;
- stimuleaza arderea caloriilor.
5. Portocale
- sucul de portocale este eficient pentru combaterea artritei;
- protejeaza impotriva anumitor forme de cancer (de esofag, laringe, stomac etc.);
- datorita continutului ridicat de nutrienti si indexului glicemic redus, protejeaza si de obezitate, implicit de diabet, hipertensiune, atac cerebral;
- previn formarea pietrelor la rinichi;
- previn ulcerul;
- contin: fitonutrienti (reduc hipertensiunea), vitamina C, potasiu (protejeaza in fata atacurilor cerebrale si a aritmiilor), fibre etc.
6. Porumb
- da senzatie de satietate;
- in combinatie cu legumele, imbunatateste regimul alimentar;
- scade riscul aparitiei afectiunilor intestinale; reduce inclusiv rata cancerului de colon;
- este asociat cu un control mai bun al zaharului din sange in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 1 si 2;
- in prezent se studiaza efectele porumbului asupra HIV (se pare ca, in unele cazuri, transformarea lectinelor in zahar ajuta la inhibarea actiunilor virusului);
- contine: antioxidanti (betacaroten, acid cafeic, antocianine, zeaxantina, luteina etc.), vitamine din complexul B, zinc, fier, calciu etc.
7. Praz
- are proprietati antibacteriene si diuretice;
- consumul regulat poate creste eficacitatea metabolismului proteic hepatic;
- o substanta monozaharidica din frunze creste cu pana la 50% efectele insulinei; mai mult, are efect afrodisiac;
- contine: vitamina A (favorizeaza tractul urinar; ajuta la dezvoltarea si activarea celulelor albe din sange), vitamine din complexul B, vitamina C, siliciu (lupta impotriva colesterolului) etc.
8. Prune
- sucul de prune intareste sistemul imunitar;
- regleaza si stimuleaza tranzitul intestinal;
- contine: vitaminele A, B, C, D, E si K, fibre, calorii, cupru (ajuta la formarea celulelor rosii din sange si la intarirea oaselor), magneziu, mangan, fosfor, potasiu etc.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-11-28 Vizualizari: 1994
Daca ti-a placut articolul Dictionar de alimentatie sanatoasa - P - Partea a II-a, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Syzygium anisatum
Syzygium anisatum este un arbore tropical inalt, foarte rar, originar din Australia, care produce fr...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun