Alimentatie sanatoasa
Dictionar de alimentatie sanatoasa - S - Partea a II-a

1. Soia
- contine foarte multe proteine;
- reduce colesterolul si previne afectiunile arterelor, asadar diminueaza riscul aparitiei atacurilor cerebrale;
- micsoreaza riscul aparitiei osteoporozei;
- inlocuirea proteinelor animale cu proteinele din soia previne pierderea calciului din oase;
- amelioreaza simptomele menopauzei (controleaza in special puseurile);
- consumul regulat previne cancerul mamar, de colon si prostata.
2. Somon
- stimuleaza activitatea cerebrala;
- previne inflamatiile;
- uleiul de peste imbunatateste vederea;
- stimuleaza producerea colagenului;
- mentine stralucirea podoabei capilare;
- contine: acizi grasi omega-3 (113 g somon = 2 g acizi grasi omega-3), seleniu, vitamina D (esentiala pentru reducerea riscului aparitiei cancerului mamar, de colon si de prostata), proteine, aminoacizi etc.
3. Sos de soia
- are efecte antioxidante;
- niacina scade numarul trigliceridelor si creste nivelul colesterolului bun;
- este eficient pentru piele si sistemul digestiv;
- triptofanul ajuta la producerea serotoninei, responsabila cu somnul odihnitor, dar si cu starea de bine;
- tot triptofanul reduce schimbarile bruste de stare si iritabilitatea, cauzate de simptomele premenstruale.
4. Spanac
- contribuie la sanatatea sistemului nervos;
- flavonoizii au proprietati anticanceroase si antiinflamatorii;
- eficient in cazul persoanelor hipertensive;
- luteina si zeaxantina protejeaza ochii;
- contine: vitamina A (importanta pentru piele), C, E si K (intareste structura osoasa), betacaroten, zinc, mangan, seleniu etc.
5. Sparanghel
- are proprietati antiinflamatorii, anticanceroase si afrodisiace;
- reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare;
- ajuta la detoxifierea organismului;
- alina durerea.
6. Stafide
- sursa de energie;
- au proprietati antibacteriene si antiinflamatorii;
- stimuleaza digestia;
- mentin sanatatea cavitatii bucale (acidul oleanolic previne dezvoltarea bacteriilor care duc la aparitia gingivitei) si a sistemului nervos;
- previn cancerul, intrucat contracareaza actiunea radicalilor liberi;
- stimuleaza viata sexuala datorita argininei.
7. Struguri
- au proprietati antioxidante, antibacteriene si anticanceroase;
- scad colesterolul;
- combat migrenele;
- reduc riscul dezvoltarii Alzheimerului;
- vindeca iritatiile stomacului si indigestia;
- previn formarea cataractei;
- contin: vitaminele A, B si C, folati, calciu, seleniu, potasiu, fosfor, fier, magneziu etc.
8. Susan
- are proprietati antioxidante;
- scade nivelul colesterolului rau, prevenind implicit afectiunile coronariene;
- contin: calorii, acizi grasi mono-nesaturati, proteine, vitamine din complexul B, calciu, zinc, fier, mangan, seleniu, magneziu etc.
- contine foarte multe proteine;
- reduce colesterolul si previne afectiunile arterelor, asadar diminueaza riscul aparitiei atacurilor cerebrale;
- micsoreaza riscul aparitiei osteoporozei;
- inlocuirea proteinelor animale cu proteinele din soia previne pierderea calciului din oase;
- amelioreaza simptomele menopauzei (controleaza in special puseurile);
- consumul regulat previne cancerul mamar, de colon si prostata.
2. Somon
- stimuleaza activitatea cerebrala;
- previne inflamatiile;
- uleiul de peste imbunatateste vederea;
- stimuleaza producerea colagenului;
- mentine stralucirea podoabei capilare;
- contine: acizi grasi omega-3 (113 g somon = 2 g acizi grasi omega-3), seleniu, vitamina D (esentiala pentru reducerea riscului aparitiei cancerului mamar, de colon si de prostata), proteine, aminoacizi etc.
3. Sos de soia
- are efecte antioxidante;
- niacina scade numarul trigliceridelor si creste nivelul colesterolului bun;
- este eficient pentru piele si sistemul digestiv;
- triptofanul ajuta la producerea serotoninei, responsabila cu somnul odihnitor, dar si cu starea de bine;
- tot triptofanul reduce schimbarile bruste de stare si iritabilitatea, cauzate de simptomele premenstruale.
4. Spanac
- contribuie la sanatatea sistemului nervos;
- flavonoizii au proprietati anticanceroase si antiinflamatorii;
- eficient in cazul persoanelor hipertensive;
- luteina si zeaxantina protejeaza ochii;
- contine: vitamina A (importanta pentru piele), C, E si K (intareste structura osoasa), betacaroten, zinc, mangan, seleniu etc.
5. Sparanghel
- are proprietati antiinflamatorii, anticanceroase si afrodisiace;
- reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare;
- ajuta la detoxifierea organismului;
- alina durerea.
6. Stafide
- sursa de energie;
- au proprietati antibacteriene si antiinflamatorii;
- stimuleaza digestia;
- mentin sanatatea cavitatii bucale (acidul oleanolic previne dezvoltarea bacteriilor care duc la aparitia gingivitei) si a sistemului nervos;
- previn cancerul, intrucat contracareaza actiunea radicalilor liberi;
- stimuleaza viata sexuala datorita argininei.
7. Struguri
- au proprietati antioxidante, antibacteriene si anticanceroase;
- scad colesterolul;
- combat migrenele;
- reduc riscul dezvoltarii Alzheimerului;
- vindeca iritatiile stomacului si indigestia;
- previn formarea cataractei;
- contin: vitaminele A, B si C, folati, calciu, seleniu, potasiu, fosfor, fier, magneziu etc.
8. Susan
- are proprietati antioxidante;
- scade nivelul colesterolului rau, prevenind implicit afectiunile coronariene;
- contin: calorii, acizi grasi mono-nesaturati, proteine, vitamine din complexul B, calciu, zinc, fier, mangan, seleniu, magneziu etc.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-12-05 Vizualizari: 2026
Daca ti-a placut articolul Dictionar de alimentatie sanatoasa - S - Partea a II-a, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun