193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Refolosirea uleiului de gatit

Refolosirea uleiului de gatit

      Trimite pe mail Printeaza
Refolosirea uleiului de gatit
Din pacate multe gospodine din Romania refolosesc uleiul de gatit chiar si la o saptamana dupa ce acesta a fost folosit la prepararea unor prajeli. Motivatia este si una de natura financiara, dorindu-se astfel realizarea unei economii, dar si una "ecologica", incercandu-se cumva sa se evite aruncarea unei cantitati mai mari de ulei alimentar si depozitandu-se la frigider cu scopul utilizarii sale ulterioare.

Exista chiar si metode "sigure" de limpezire a uleiului folosit, dar se uita mereu ca, odata utilizat, uleiul alimentar isi va schimba compozitia initiala si va deveni doar prin simpla sa incalzire un ingredient alimentar care contine toxine nu usor de eliminat pe viitor. Una dintre aceste toxine, descoperita relativ recent se numeste 4-hidroxi-trans-2-nonenal (HNE) si are efecte negative multiple asupra sanatatii daca se refoloseste in mod frecvent uleiul de gatit.

Se stie ca gospodinele reutilizeaza uleiul alimentar de zeci de ani si nu ar fi chiar asa o mare problema daca acesta este refolosit la prepararea unor alimente pentru aceeasi masa insa nu e nicidecum bine sa il depozitam la frigider si sa il folosim a doua zi in speranta ca el a fost bine conservat si nu va fi chiar atat de nociv. Cel mai mare risc este atunci cand se permite ca uleiul sa se solidifice sau sa formeze mici aglomerari (prin rancezire) creandu-se radicali chimici cu un potential mare cancerigen.

Ca recomandari utile in cazul in care totusi alegeti sa refolositi uneori uleiul alimentar tineti cont de urmatoarele masuri de precautie:

- uleiul folosit se strecoara prin cateva straturi de panza pentru a se filtra orice particula carbonizata;
- cand folositi prima oara uleiul se indeparteaza straturile alterate sau zdrobite de pe alimentele de prajit (acestea pot sa se carbonizeze mai usor desprinzandu-se din corpul alimentului);
- cand folositi prima oara uleiul incercati sa mentineti temperatura la un nivel constant (folositi un termometru pentru bucatarie), fiind recomandata de obicei temperatura de maximum 190°C.
- cand folositi prima oara uleiul imediat dupa ce ati incheiat prajirea, inchideti aragazul sau indepartati uleiul de sursa de caldura pentru ca altfel se accelereaza procesul de rancezire;
- depozitati uleiul intr-un loc intunecat si racoros, la frigider de obicei, daca vor mai trece cateva ore pana ce il veti refolosi;
- daca nu aveti o tigaie potrivita si folositi una de fier sau de cupru atunci renuntati sa mai refolositi uleiul intrucat acesta va fi deja incarcat de toxine.
- atunci cand refolositi uleiul observati mai intai daca si-a pastrat culoarea obisnuita, daca nu e vascos, daca nu are particule suspecte si daca nu miroase diferit;
- cand prajiti alimentele cu ulei refolosit si acesta elimina fum mai mult decat ar fi normal atunci e un semn ca uleiul este alterat dincolo de limitele sigure.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-05-06 Vizualizari: 5992


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Refolosirea uleiului de gatit , aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Musca spaniola
Desi nu este practic un condiment, iar in cele mai multe tari este chiar considerat ca substanta ile...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ca sa faci o placinta cu mere din nimic, trebuie ca mai intai sa creezi universul"
Carl Sagan
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro