Lifestyle
3 idei de retete pentru brunch

Despre brunch se stie ca este o masa servita intre micul dejun si pranz. Potrivit unui supliment al Dictionarului Oxford, cuvantul a fost folosit prima data in 1895, pentru a descrie o masa de duminica servita putin mai tarziu decat micul dejun.
In general, brunch-ul consta in: carnaciori, oua, sunca, clatite, produse de patiserie, dar in unele hoteluri se pot servi chiar si tarte quiche, carne de pui, fructe de mare, salate, iar ca bauturi Bloody May, cocktail Mimoza.
In Franta i se spune le grand petit dejeuner, adica "marele mic dejun", dar termenul nu ilustreaza pe deplin ideea de brunch.
Iata 3 idei de retete pe care le poti pregati acasa pentru un brunch gustos:
1. Marmelada rapida de mandarine
Ingrediente
1 1/2 kg mandarine, 1 pastaie de vanilie, 200 g zahar, 240 ml apa, 1/2 mar Granny Smith (mar de iarna).
Mod de preparare
Se spala mandarinele, se taie in patru si se storc de zeama cu ajutorul unui storcator manual. Apoi se curata bucatelele de coaja, iar aceasta se taie in fasii subtiri. Intr-un bol mic se pun boabele de vanilie, pastrand si pastaia, si semintele.
Intr-o oala mare de fonta se amesteca vanilia cu sucul, coaja, zaharul, apa si marul. Se aduce totul in punctul de fierbere, apoi se lasa la foc mic, amestecand ocazional. Dupa aproximativ o ora, timp in care coaja s-a inmuiat, iar lichidul s-a ingrosat, se scot marul si pastaia de vanilie.
Se lasa marmelada deoparte cam o ora, pentru a se raci complet, apoi se pune intr-un borcan mare de sticla si se baga in frigider. Rezista pana la doua saptamani.
2. Briose cu banane si sirop de artar
Ingrediente
2 banane mari si coapte, 2 linguri sirop de artar, 2 oua, 50 ml lapte, 50 ml smantana, o picatura esenta de vanilie, 50 g zahar pudra, 1 lingura scortisoara, un varf de cutit de nucsoara, briose mari, 100 g unt, iaurt cu vanilie.
Mod de preparare
Se curata si se feliaza bananele, se paseaza impreuna cu siropul de artar, formand un piure, dupa care se lasa compozitia deoparte. Separat, folosind un tel, se amesteca bine ouale cu smantana, laptele, zaharul, vanilia, scortisoara si nucsoara.
Se preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius. Cu ajutorul unui cutit ascutit se taie briosele formand un buzunarel, se umplu cu mixul de banane, apoi se cufunda in amestecul cu oua, cate 30 secunde pe fiecare parte.
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste jumatate din unt. Cand incepe sa sfaraie se pun briosele si se lasa la rumenit in jur de 2 minute pe fiecare parte. Apoi se dau in cuptor pentru 5 minute ca sa fie cat mai calde. Se servesc cu sirop de artar si o lingura de iaurt cu vanilie.
3. Spirale cu scortisoara si nuci pecan
Ingrediente
6 linguri zahar, 1 lingurita si un sfert de scortisoara, 1 lingura unt nesarat, o foaie de aluat frantuzesc, coaja rasa de la o portocala, 100 g nuci pecan tocate marunt.
Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius si se amesteca scortisoara cu zaharul. Dupa aceea se intinde aluatul, se unge usor cu untul topit si se presara din mixul de zahar si scortisoara. Se apasa putin pe aluat, se invarte pe partea cealalta si iarasi se presara zahar si scortisoara. Apoi se indoaie formand un dreptunghi.
Se amesteca nucile pecan cu coaja de portocale si se presara jumatate peste aluat. Acesta se impatureste pe jumatate pentru a rezulta un dreptunghi si se acopera cu restul de mix. La final se ruleaza foarte strans, se acopera cu o punga si se da la rece. Dupa 20 minute se feliaza, se pune intr-o tava tapetata cu hartie de pergament si se da la cuptor pentru 10 minute.
In general, brunch-ul consta in: carnaciori, oua, sunca, clatite, produse de patiserie, dar in unele hoteluri se pot servi chiar si tarte quiche, carne de pui, fructe de mare, salate, iar ca bauturi Bloody May, cocktail Mimoza.
In Franta i se spune le grand petit dejeuner, adica "marele mic dejun", dar termenul nu ilustreaza pe deplin ideea de brunch.
Iata 3 idei de retete pe care le poti pregati acasa pentru un brunch gustos:
1. Marmelada rapida de mandarine
Ingrediente
1 1/2 kg mandarine, 1 pastaie de vanilie, 200 g zahar, 240 ml apa, 1/2 mar Granny Smith (mar de iarna).
Mod de preparare
Se spala mandarinele, se taie in patru si se storc de zeama cu ajutorul unui storcator manual. Apoi se curata bucatelele de coaja, iar aceasta se taie in fasii subtiri. Intr-un bol mic se pun boabele de vanilie, pastrand si pastaia, si semintele.
Intr-o oala mare de fonta se amesteca vanilia cu sucul, coaja, zaharul, apa si marul. Se aduce totul in punctul de fierbere, apoi se lasa la foc mic, amestecand ocazional. Dupa aproximativ o ora, timp in care coaja s-a inmuiat, iar lichidul s-a ingrosat, se scot marul si pastaia de vanilie.
Se lasa marmelada deoparte cam o ora, pentru a se raci complet, apoi se pune intr-un borcan mare de sticla si se baga in frigider. Rezista pana la doua saptamani.
2. Briose cu banane si sirop de artar
Ingrediente
2 banane mari si coapte, 2 linguri sirop de artar, 2 oua, 50 ml lapte, 50 ml smantana, o picatura esenta de vanilie, 50 g zahar pudra, 1 lingura scortisoara, un varf de cutit de nucsoara, briose mari, 100 g unt, iaurt cu vanilie.
Mod de preparare
Se curata si se feliaza bananele, se paseaza impreuna cu siropul de artar, formand un piure, dupa care se lasa compozitia deoparte. Separat, folosind un tel, se amesteca bine ouale cu smantana, laptele, zaharul, vanilia, scortisoara si nucsoara.
Se preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius. Cu ajutorul unui cutit ascutit se taie briosele formand un buzunarel, se umplu cu mixul de banane, apoi se cufunda in amestecul cu oua, cate 30 secunde pe fiecare parte.
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste jumatate din unt. Cand incepe sa sfaraie se pun briosele si se lasa la rumenit in jur de 2 minute pe fiecare parte. Apoi se dau in cuptor pentru 5 minute ca sa fie cat mai calde. Se servesc cu sirop de artar si o lingura de iaurt cu vanilie.
3. Spirale cu scortisoara si nuci pecan
Ingrediente
6 linguri zahar, 1 lingurita si un sfert de scortisoara, 1 lingura unt nesarat, o foaie de aluat frantuzesc, coaja rasa de la o portocala, 100 g nuci pecan tocate marunt.
Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius si se amesteca scortisoara cu zaharul. Dupa aceea se intinde aluatul, se unge usor cu untul topit si se presara din mixul de zahar si scortisoara. Se apasa putin pe aluat, se invarte pe partea cealalta si iarasi se presara zahar si scortisoara. Apoi se indoaie formand un dreptunghi.
Se amesteca nucile pecan cu coaja de portocale si se presara jumatate peste aluat. Acesta se impatureste pe jumatate pentru a rezulta un dreptunghi si se acopera cu restul de mix. La final se ruleaza foarte strans, se acopera cu o punga si se da la rece. Dupa 20 minute se feliaza, se pune intr-o tava tapetata cu hartie de pergament si se da la cuptor pentru 10 minute.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-01-23 Vizualizari: 3689
Daca ti-a placut articolul 3 idei de retete pentru brunch, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Musca spaniola
Desi nu este practic un condiment, iar in cele mai multe tari este chiar considerat ca substanta ile...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
spray&
prajituri gem nuca
Spaghete orez reteta
reteta suc portocale iarna
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
Excesul portocale|
Sfaturi culinare utile "
preparate culinare dominicane bucataria dominicana bucataria dominicana retete tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata