Alimentatie sanatoasa
Ciocolata si sanatatea

Ciocolata este unul dintre cele mai apreciate dulciuri din lume. Se potriveste oricarei ocazii si se gaseste sub multe forme: alba, neagra, cu alune, stafide, migdale etc. Unii patiseri au dus prepararea ciocolatei chiar la rang de arta.
Dincolo de gustul pentru care este atat de apreciata, ciocolata are si multe beneficii pentru sanatate. Iata de ce este bine sa mancam ciocolata neagra:
Pentru inima
- consumata de doua-trei ori pe saptamana, scade presiunea arteriala;
- previne formarea cheagurilor;
- imbunatateste circulatia sangelui;
- diminueaza riscul aparitiei arteriosclerozei.
Pentru activitatea cerebrala
- stimuleaza capacitatea de gandire, datorita cafeinei din structura;
- ajuta la oxigenarea creierului, imbunatatind astfel functia cognitiva;
- reduce riscul aparitiei atacurilor cerebrale;
- imbunatateste starea generala, prin producerea endorfinei.
Pentru sange
- ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
- reduce rezistenta la insulina, ajutand celulele sa functioneze normal din nou;
- are importanta mare in ceea ce priveste evitarea aparitiei diabetului de tip 2.
Anti-cancer
Antioxidantii din structura contracareaza actiunea radicalilor liberi. Acestia din urma sunt responsabili atat pentru procesul de imbatranire, cat si pentru dezvoltarea celulelor canceroase.
Sursa de vitamine si minerale
In ciocolata neagra gasim, printre altele: fier, potasiu, cupru (ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale si a afectiunilor cardiovasculare), magneziu (previne diabetul de tip 2, hipertensiunea si bolile de inima).
Alte beneficii ale ciocolatei negre
- satisface pofta de dulce;
- are proteine si multi nutrienti;
- are mai putina cafeina decat un suc;
- acidul oleic din ciocolata se gaseste si in uleiul de masline. Despre el se stie ca scade colesterolul rau din sange;
- e considerata afrodisiac;
- contine theobromina si tanini, compusi care te ajuta sa previi problemele dentare si care vindeca tusea.
Se crede ca exista o legatura intre consumul de ciocolata si acnee, dar nu s-au facut cercetari concrete in aceasta privinta. De fapt, problemele tenului apar cand consumul de zahar, spre exemplu, e foarte mare. Ciocolata in sine are un index glicemic mic.
Dincolo de gustul pentru care este atat de apreciata, ciocolata are si multe beneficii pentru sanatate. Iata de ce este bine sa mancam ciocolata neagra:
Pentru inima
- consumata de doua-trei ori pe saptamana, scade presiunea arteriala;
- previne formarea cheagurilor;
- imbunatateste circulatia sangelui;
- diminueaza riscul aparitiei arteriosclerozei.
Pentru activitatea cerebrala
- stimuleaza capacitatea de gandire, datorita cafeinei din structura;
- ajuta la oxigenarea creierului, imbunatatind astfel functia cognitiva;
- reduce riscul aparitiei atacurilor cerebrale;
- imbunatateste starea generala, prin producerea endorfinei.
Pentru sange
- ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
- reduce rezistenta la insulina, ajutand celulele sa functioneze normal din nou;
- are importanta mare in ceea ce priveste evitarea aparitiei diabetului de tip 2.
Anti-cancer
Antioxidantii din structura contracareaza actiunea radicalilor liberi. Acestia din urma sunt responsabili atat pentru procesul de imbatranire, cat si pentru dezvoltarea celulelor canceroase.
Sursa de vitamine si minerale
In ciocolata neagra gasim, printre altele: fier, potasiu, cupru (ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale si a afectiunilor cardiovasculare), magneziu (previne diabetul de tip 2, hipertensiunea si bolile de inima).
Alte beneficii ale ciocolatei negre
- satisface pofta de dulce;
- are proteine si multi nutrienti;
- are mai putina cafeina decat un suc;
- acidul oleic din ciocolata se gaseste si in uleiul de masline. Despre el se stie ca scade colesterolul rau din sange;
- e considerata afrodisiac;
- contine theobromina si tanini, compusi care te ajuta sa previi problemele dentare si care vindeca tusea.
Se crede ca exista o legatura intre consumul de ciocolata si acnee, dar nu s-au facut cercetari concrete in aceasta privinta. De fapt, problemele tenului apar cand consumul de zahar, spre exemplu, e foarte mare. Ciocolata in sine are un index glicemic mic.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-08 Vizualizari: 1621
Daca ti-a placut articolul Ciocolata si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Musca spaniola
Desi nu este practic un condiment, iar in cele mai multe tari este chiar considerat ca substanta ile...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun