Lifestyle
Istoria micului dejun

Pentru multe persoane, micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, pentru altele, doar ceva frugal.
In functie de timp si disponibilitate, fie alocam un timp considerabil savurarii lui, fie aproape ca-l omitem.
Micul dejun englezesc a aparut pe la 1800, cand victorienii au inceput sa perfectioneze varianta initiala de mic dejun (paine, carne rece sau peste si bere mai slaba).
Cel pe care il stim noi astazi s-a creionat in timpul Revolutiei Industriale, din secolul al XIX-lea, cand stilul de viata a inceput sa se schimbe considerabil.
Daca pana atunci doar patura inalta a societatii avea acces la ceai, cafea, zahar si ciocolata, odata cu aparitia importurilor, si-au permis si locuitorii de rand sa-si cumpere asa ceva.
Conceptul de mic dejun englezesc a aparut datorita doamnei Beeton, sotia unui proprietar de editura. Ea a fost cea care a vorbit despre importanta micului dejun pentru sanatate.
Abia dupa Primul Razboi Mondial, micul dejun a inceput sa fie servit si in hoteluri, cafenele, restaurante.
Evolutia ideii de mic dejun
Conform studiilor, la inceputuri, micul dejun era simplist si se baza pe faina de porumb.
Amestecata in anumite cantita cu apa fierbinte si alte ingrediente, era pregatite mai multe feluri de paine, inclusiv budinca de crupe, corn Dodger (din: faina de porumb, apa, lapte batut si praf de copt).
In evolutia lui, a urmat apoi epoca victoriana, in care micul dejun era o varianta imbunatatita a celui american.
Datorita dezvoltarii si introducerii si altor preparate (cereale, oua, peste, carne, paine, fructe), era si normal ca meniul acestuia sa fie destul de scump.
Se poate spune chiar ca micul dejun englezesc este echivalentul unui brunch de astazi (cu: carne, briose englezesti, oua posate, suc de portocale, mazare verde etc.)
Dupa aceasta perioada au urmat celebrele cereale.
Se crede ca micul dejun cu cereale a fost inventat de adventisti (ei au pus bazele Sanatoriului Battle Creek, unde erau promovate cerealele ca fiind bune pentru sanatate).
Gogosile binecunoscute, initial, au fost introduse de olandezi drept gogosi dulci prajite in grasime animala.
Termenul gogoasa se refera ori la bilele mici de aluat care aratau precum nucile, ori la o reteta de la mijlocul secolului al XIX-lea, care consta in introducerea unui miez de nuca in mijlocul gogosii prajite.
Conform unei carti publicate in 1843, egiptenii beau dimineata o cafea si fumau, iar pana la amiaza nu mancau nimic.
Mai apoi au adoptat si ei ideea de masa de dimineata, pregatind-o din: paine, oua, branza, unt, lapte batut, smantana groasa, fasole fierte.
In lumea araba, tot conform unei carti aparute in 1843, beduinii mancau dimineata lacuste cu unt pe paine.
In timpul Ramadanului, musulmanii inlocuiesc micul dejun cu suhoor, o masa consumata inainte de rasaritul soarelui si formata din: paine, fructe, pasat de ovaz.
Cat despre populatia saraca a Libanului, aceasta manca odinioara doar salata verde cu paine la micul dejun.
Pe de alta parte, cand spui mic dejun american, spui: suc de portocale (aparut pe la 1900), sirop de artar, apoi gofre, cereale (popcorn cu lapte si indulcitor) si mic dejun cu cereale rece (granola – 1878).
Despre micul dejun european
- sunt renumite croissantele, originare din Austria;
- micul dejun frantuzesc este adesea similar cu micul dejun continental;
- un mic dejun britanic obisnuit presupune: oua jumari, carnati, bacon, ciuperci, fasole gatite, rosii, cartofi;
- in Olanda se servesc gofre la micul dejun.
In functie de timp si disponibilitate, fie alocam un timp considerabil savurarii lui, fie aproape ca-l omitem.
Micul dejun englezesc a aparut pe la 1800, cand victorienii au inceput sa perfectioneze varianta initiala de mic dejun (paine, carne rece sau peste si bere mai slaba).
Cel pe care il stim noi astazi s-a creionat in timpul Revolutiei Industriale, din secolul al XIX-lea, cand stilul de viata a inceput sa se schimbe considerabil.
Daca pana atunci doar patura inalta a societatii avea acces la ceai, cafea, zahar si ciocolata, odata cu aparitia importurilor, si-au permis si locuitorii de rand sa-si cumpere asa ceva.
Conceptul de mic dejun englezesc a aparut datorita doamnei Beeton, sotia unui proprietar de editura. Ea a fost cea care a vorbit despre importanta micului dejun pentru sanatate.
Abia dupa Primul Razboi Mondial, micul dejun a inceput sa fie servit si in hoteluri, cafenele, restaurante.

Evolutia ideii de mic dejun
Conform studiilor, la inceputuri, micul dejun era simplist si se baza pe faina de porumb.
Amestecata in anumite cantita cu apa fierbinte si alte ingrediente, era pregatite mai multe feluri de paine, inclusiv budinca de crupe, corn Dodger (din: faina de porumb, apa, lapte batut si praf de copt).
In evolutia lui, a urmat apoi epoca victoriana, in care micul dejun era o varianta imbunatatita a celui american.
Datorita dezvoltarii si introducerii si altor preparate (cereale, oua, peste, carne, paine, fructe), era si normal ca meniul acestuia sa fie destul de scump.
Se poate spune chiar ca micul dejun englezesc este echivalentul unui brunch de astazi (cu: carne, briose englezesti, oua posate, suc de portocale, mazare verde etc.)

Dupa aceasta perioada au urmat celebrele cereale.
Se crede ca micul dejun cu cereale a fost inventat de adventisti (ei au pus bazele Sanatoriului Battle Creek, unde erau promovate cerealele ca fiind bune pentru sanatate).
Gogosile binecunoscute, initial, au fost introduse de olandezi drept gogosi dulci prajite in grasime animala.
Termenul gogoasa se refera ori la bilele mici de aluat care aratau precum nucile, ori la o reteta de la mijlocul secolului al XIX-lea, care consta in introducerea unui miez de nuca in mijlocul gogosii prajite.

Conform unei carti publicate in 1843, egiptenii beau dimineata o cafea si fumau, iar pana la amiaza nu mancau nimic.
Mai apoi au adoptat si ei ideea de masa de dimineata, pregatind-o din: paine, oua, branza, unt, lapte batut, smantana groasa, fasole fierte.
In lumea araba, tot conform unei carti aparute in 1843, beduinii mancau dimineata lacuste cu unt pe paine.
In timpul Ramadanului, musulmanii inlocuiesc micul dejun cu suhoor, o masa consumata inainte de rasaritul soarelui si formata din: paine, fructe, pasat de ovaz.
Cat despre populatia saraca a Libanului, aceasta manca odinioara doar salata verde cu paine la micul dejun.
Pe de alta parte, cand spui mic dejun american, spui: suc de portocale (aparut pe la 1900), sirop de artar, apoi gofre, cereale (popcorn cu lapte si indulcitor) si mic dejun cu cereale rece (granola – 1878).

Despre micul dejun european
- sunt renumite croissantele, originare din Austria;
- micul dejun frantuzesc este adesea similar cu micul dejun continental;
- un mic dejun britanic obisnuit presupune: oua jumari, carnati, bacon, ciuperci, fasole gatite, rosii, cartofi;
- in Olanda se servesc gofre la micul dejun.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-17 Vizualizari: 3477
Daca ti-a placut articolul Istoria micului dejun, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Boabe de salcam australian
Un adevarat dar al naturii de pe continentul australian, boabele salcamului australian sunt unul din...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita