Alimentatie sanatoasa
Merele - beneficii pentru sanatate

Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe.
Aceasta, de fapt, e varianta actualizata a unui proverb de pe la 1866, conform caruia, daca mananci un mar inainte sa te bagi seara in pat, impiedici un doctor sa-si castige painea.
Astazi, marul e unul dintre cele mai raspandite fructe, existand pana acum peste 7.500 de varietati.
Merele sunt o sursa de: fibre solubile, vitamine (A, C), minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu), flavonoide.
Un mar contine: 50-80 de calorii, 5 gr fibre solubile.
Beneficii pentru sanatate
- nu are nici grasimi, nici sodiu;
- antioxidantii din mar previn cataracta;
- fibrele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la curatarea lui (implicit, la detoxifierea ficatului);

- fibrele solubile diminueaza incidenta afectiunilor intestinale si chiar a anumitor tipuri de cancer (consumul de mere poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului pancreatic cu pana la 23 de procente);
- diminueaza posibilitatea aparitiei diabetului tot datorita faptului ca are fibre solubile;
- este benefic in curele de slabire;
- un mar consumat zilnic reduce unele probleme ale pielii;
- pectina din mar reduce colesterolul prin scaderea secretiei de insulina;
- potasiul e necesar pentru sanatatea sistemului cardiovascular;
- in urma efectuarii a doua studii, s-a concluzionat ca problemele respiratorii, cum ar fi astmul, sunt reduse vizibil daca mancam cinci mere saptamanal;

- marul intareste inima si creste nivelul fluidelor din organism;
- otetul de mere poate sa previna formarea pietrelor la rinichi;
- marul albeste dintii si micsoreaza riscul caderii acestora prin faptul ca stimuleaza producerea salivei (aceasta scade nivelul bacteriei din cavitatea bucala);
- conform altui studiu, efectuat de data aceasta pe soareci, se pare ca sucul de mere tine la distanta Alzheimerul si lupta impotriva efectelor imbatranirii asupra creierului;
- ne fereste de Parkinson;
- previne formarea pietrei la vezica biliara;

- vindeca unele afectiuni, cum ar fi diareea si constipatia (dupa caz, fibrele fie pompeaza apa in colon, fie absorb excesul de lichid);
- neutralizeaza sindromul de colon iritabil;
- preintampina aparitia hemoroizilor;
- intareste sistemul imunitar, datorita continutului de vitamina C.
Aceasta, de fapt, e varianta actualizata a unui proverb de pe la 1866, conform caruia, daca mananci un mar inainte sa te bagi seara in pat, impiedici un doctor sa-si castige painea.
Astazi, marul e unul dintre cele mai raspandite fructe, existand pana acum peste 7.500 de varietati.
Merele sunt o sursa de: fibre solubile, vitamine (A, C), minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu), flavonoide.
Un mar contine: 50-80 de calorii, 5 gr fibre solubile.
Beneficii pentru sanatate
- nu are nici grasimi, nici sodiu;
- antioxidantii din mar previn cataracta;
- fibrele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la curatarea lui (implicit, la detoxifierea ficatului);

- fibrele solubile diminueaza incidenta afectiunilor intestinale si chiar a anumitor tipuri de cancer (consumul de mere poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului pancreatic cu pana la 23 de procente);
- diminueaza posibilitatea aparitiei diabetului tot datorita faptului ca are fibre solubile;
- este benefic in curele de slabire;
- un mar consumat zilnic reduce unele probleme ale pielii;
- pectina din mar reduce colesterolul prin scaderea secretiei de insulina;
- potasiul e necesar pentru sanatatea sistemului cardiovascular;
- in urma efectuarii a doua studii, s-a concluzionat ca problemele respiratorii, cum ar fi astmul, sunt reduse vizibil daca mancam cinci mere saptamanal;

- marul intareste inima si creste nivelul fluidelor din organism;
- otetul de mere poate sa previna formarea pietrelor la rinichi;
- marul albeste dintii si micsoreaza riscul caderii acestora prin faptul ca stimuleaza producerea salivei (aceasta scade nivelul bacteriei din cavitatea bucala);
- conform altui studiu, efectuat de data aceasta pe soareci, se pare ca sucul de mere tine la distanta Alzheimerul si lupta impotriva efectelor imbatranirii asupra creierului;
- ne fereste de Parkinson;
- previne formarea pietrei la vezica biliara;

- vindeca unele afectiuni, cum ar fi diareea si constipatia (dupa caz, fibrele fie pompeaza apa in colon, fie absorb excesul de lichid);
- neutralizeaza sindromul de colon iritabil;
- preintampina aparitia hemoroizilor;
- intareste sistemul imunitar, datorita continutului de vitamina C.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-08-21 Vizualizari: 3254
Daca ti-a placut articolul Merele - beneficii pentru sanatate, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Syzygium anisatum
Syzygium anisatum este un arbore tropical inalt, foarte rar, originar din Australia, care produce fr...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun