Tips & tricks
Sfaturi pentru gatit mazare

Mazarea este vanduta proaspata, congelata sau la conserva.
Cea proaspata se gaseste primavara, iar restul pe tot parcursul anului.
Daca vrei sa gatesti ceva cu mazare, ai ales bine. Are gust bun si este satioasa.
In plus, e o sursa de vitamina C, fibre dietetice, minerale (zinc, fier) etc.
Ca sa-ti fie mai usor, iti oferim cateva sfaturi de gatit.
Selectie si depozitare
- alege mazare de un verde stralucitor, cu pastai de mici dimensiuni. In punga de plastic rezista pana la 2 zile;
- cumpara mazare mica, pentru ca are mai multa aroma si este si mai dulce, si mai moale (odata recoltata, zaharul din ea ii schimba putin gustul);
- cumpara pastai de dimensiuni cel mult medii, pentru ca au boabe de mazare mai mari si si mai tari;

- daca nu gasesti decat mazare mare, opteaza pentru cea congelata;
- evita mazarea galbuie;
- nu depozita mazarea mult timp. Odata ce ai curatat-o, cel mai bine este sa o pui in congelator. Mai intai opareste-o 1-2 minute in apa sarata, dupa care raceste-o in apa rece ca gheata si pune-o in pungi de plastic, inchise ermetic. In congelator rezista pana la 5-6 luni;
Sfaturi pentru gatit mazare
- daca e proaspata, indeparteaza pastaile. Daca e la conserva, cel mai bine e sa o gatesti in lichidul in care a stat. In acest caz, pur si simplu pune toate ingredientele intr-o tigaie mica si incalzeste-o la foc mic spre mediu;
- fierbe mazarea la aburi. Pune apa la fiert. Cand lichidul da in clocot, pune o sita pe oala, iar in sita mazarea si acoper-o cu un capac. Mazarea proaspata va fierbe cam in 2 minute, in timp ce aia congelata are nevoie cam de 3 minute;

- fierbe mazarea in apa. Pune mazarea intr-o oala, acoper-o cu apa, aseaza un capac si lasa pe foc. In 2-3 minute e gata;
- gateste-o la microunde. Pune-o in bolul de microunde, adauga o lingura de apa, acoper-o cu o folie si da la temperatura mare pentru un minut, dupa care amesteca si mai lasa cam un minut, timp in care se infierbanta;
- mazarea poate fi gatita si prin prajire rapida, in aproximativ 2 linguri de ulei vegetal.
Bine de stiut
- daca nu servesti mazarea imediat, cufund-o in apa rece ca gheata, apoi las-o la scurs, ca sa-si mentina culoarea. Cand ai nevoie, doar incalzeste-o;
- daca uiti mazarea mai mult timp pe foc, isi va pierde si din culoare, si din aroma;
- nu spala mazarea imediat ce ai scos-o din pastai, daca nu o si gatesti;
- nu arunca pastaile goale, ci pune-le la fiert. Cu lichidul obtinut poti aroma supe, fripturi. In frigider, zeama fiarta rezista doua zile, iar in congelator, o luna;

- daca ai mazare uscata, atunci trebuie sa o tii la hidratat cam 6-8 ore. Mai intai pune-o pe masa, ca sa o alegi, apoi spal-o in apa rece, dupa care tine-o cateva ore intr-un bol cu lichid. Vrei sa o lasi peste noapte asa? Atunci bag-o in frigider. Dupa aceea, clateste-o si gateste-o dupa preferinte. Mazarea uscata fierbe la foc mic in jur de o ora. Supa de mazare uscata este delicioasa, mai ales daca e servita cu paine prajita;
- sarea se pune DOAR la final.
Nu stii ce retete cu mazare sa incerci? Ei bine, poti pregati: paste cu mazare si creveti, curry de mazare si cartofi, omleta cu mazare etc.
Cea proaspata se gaseste primavara, iar restul pe tot parcursul anului.
Daca vrei sa gatesti ceva cu mazare, ai ales bine. Are gust bun si este satioasa.
In plus, e o sursa de vitamina C, fibre dietetice, minerale (zinc, fier) etc.
Ca sa-ti fie mai usor, iti oferim cateva sfaturi de gatit.
Selectie si depozitare
- alege mazare de un verde stralucitor, cu pastai de mici dimensiuni. In punga de plastic rezista pana la 2 zile;
- cumpara mazare mica, pentru ca are mai multa aroma si este si mai dulce, si mai moale (odata recoltata, zaharul din ea ii schimba putin gustul);
- cumpara pastai de dimensiuni cel mult medii, pentru ca au boabe de mazare mai mari si si mai tari;

- daca nu gasesti decat mazare mare, opteaza pentru cea congelata;
- evita mazarea galbuie;
- nu depozita mazarea mult timp. Odata ce ai curatat-o, cel mai bine este sa o pui in congelator. Mai intai opareste-o 1-2 minute in apa sarata, dupa care raceste-o in apa rece ca gheata si pune-o in pungi de plastic, inchise ermetic. In congelator rezista pana la 5-6 luni;
Sfaturi pentru gatit mazare
- daca e proaspata, indeparteaza pastaile. Daca e la conserva, cel mai bine e sa o gatesti in lichidul in care a stat. In acest caz, pur si simplu pune toate ingredientele intr-o tigaie mica si incalzeste-o la foc mic spre mediu;
- fierbe mazarea la aburi. Pune apa la fiert. Cand lichidul da in clocot, pune o sita pe oala, iar in sita mazarea si acoper-o cu un capac. Mazarea proaspata va fierbe cam in 2 minute, in timp ce aia congelata are nevoie cam de 3 minute;

- fierbe mazarea in apa. Pune mazarea intr-o oala, acoper-o cu apa, aseaza un capac si lasa pe foc. In 2-3 minute e gata;
- gateste-o la microunde. Pune-o in bolul de microunde, adauga o lingura de apa, acoper-o cu o folie si da la temperatura mare pentru un minut, dupa care amesteca si mai lasa cam un minut, timp in care se infierbanta;
- mazarea poate fi gatita si prin prajire rapida, in aproximativ 2 linguri de ulei vegetal.
Bine de stiut
- daca nu servesti mazarea imediat, cufund-o in apa rece ca gheata, apoi las-o la scurs, ca sa-si mentina culoarea. Cand ai nevoie, doar incalzeste-o;
- daca uiti mazarea mai mult timp pe foc, isi va pierde si din culoare, si din aroma;
- nu spala mazarea imediat ce ai scos-o din pastai, daca nu o si gatesti;
- nu arunca pastaile goale, ci pune-le la fiert. Cu lichidul obtinut poti aroma supe, fripturi. In frigider, zeama fiarta rezista doua zile, iar in congelator, o luna;

- daca ai mazare uscata, atunci trebuie sa o tii la hidratat cam 6-8 ore. Mai intai pune-o pe masa, ca sa o alegi, apoi spal-o in apa rece, dupa care tine-o cateva ore intr-un bol cu lichid. Vrei sa o lasi peste noapte asa? Atunci bag-o in frigider. Dupa aceea, clateste-o si gateste-o dupa preferinte. Mazarea uscata fierbe la foc mic in jur de o ora. Supa de mazare uscata este delicioasa, mai ales daca e servita cu paine prajita;
- sarea se pune DOAR la final.
Nu stii ce retete cu mazare sa incerci? Ei bine, poti pregati: paste cu mazare si creveti, curry de mazare si cartofi, omleta cu mazare etc.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-09-20 Vizualizari: 25588
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit mazare, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
preparate culinare dominicane bucataria dominicana bucataria dominicana retete sfaturi pentru gatit cu ceapa tipuri de ceapa ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta