Alimentatie sanatoasa
Usturoiul si sanatatea

Daca tot se apropie cu pasi repezi sezonul rece, e bine sa aflam cat mai multe despre alimentele care ne feresc de raceli, gripe, infectii.
Unul dintre cele mai eficiente este usturoiul. Da, "vedeta" superstitiilor din unele regiuni ale tarii, mai ales in noaptea de Sf. Andrei!
Usturoiul este o sursa de: vitamina B6, vitamina C, alicina (compus sulfuric), iodina, calciu, proteine.
Ce nu stiai despre usturoi
- pudra de usturoi si fulgii de usturoi au aceeasi eficienta;
- se recomanda ca adultii sa nu manance mai mult de 3-4 catei de usturoi pe zi, iar copiii, maximum 2;
- poate distruge bacteria E.coli si stafilococul auriu (despre care se stie ca e rezistent la antibiotice);
- unii oameni de stiinta sugereaza ca poate avea un rol destul de important in prevenirea otravirii mancarurilor.
Iata de ce se considera ca usturoiul e bun pentru sanatatea ta:
- are proprietati antifungice, antibacteriene;
- zdrobit, usturoiul elibereaza multa alicina, un compus sulfuric considerat un "antibiotic natural". Se spune ca soldatii din Primul Razboi Mondial zdrobeau usturoiul si il aplicau pe rani pentru a grabi vindecarea si pentru a tine la distanta bacteriile;
- ajuta bebelusii sa ia in greutate imediat dupa nastere;
- intareste sistemul imunitar, astfel ca ne fereste de raceala, gripa, infectii;
- vitamina B6 intareste sistemul imunitar si iti schimba starea generala, ridicandu-ti moralul;
- la primul semn de raceala, nutritionistii ne recomanda sa mancam un catel de usturoi cufundat in miere de albine;
- contine multa iodina, aceasta fiind eficienta cand e vorba de afectiunile glandei tiroide;
- se crede ca are puteri afrodisiace;

- regleaza nivelul zaharului din sange, astfel ca ajuta la mentinerea diabetului cat de cat sub control;
- in urma studiilor efectuate s-a constatat ca usturoiul reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare, scazand inclusiv nivelul colesterolului "rau";
- oamenii de stiinta au constatat ca usturoiul previne si aparitia mai multor forme de cancer (mamar, de prostata, de colon, de stomac);
- e folosit pentru tratarea hipertensiunii la femeile insarcinate, atunci cand e vorba de asa-numita pre-eclampsie;
- alte situatii in care e bine sa consumam usturoi: stres, oboseala, febra, dureri de cap, probleme ale sinusurilor, astm, bronsita, respiratie “scurta”, guta, reumatism, hemoroizi.
Iata, asadar, cate motive exista ca sa nu eliminati usturoiul din alimentatia dumneavoastra!
Unul dintre cele mai eficiente este usturoiul. Da, "vedeta" superstitiilor din unele regiuni ale tarii, mai ales in noaptea de Sf. Andrei!
Usturoiul este o sursa de: vitamina B6, vitamina C, alicina (compus sulfuric), iodina, calciu, proteine.
Ce nu stiai despre usturoi
- pudra de usturoi si fulgii de usturoi au aceeasi eficienta;
- se recomanda ca adultii sa nu manance mai mult de 3-4 catei de usturoi pe zi, iar copiii, maximum 2;
- poate distruge bacteria E.coli si stafilococul auriu (despre care se stie ca e rezistent la antibiotice);
- unii oameni de stiinta sugereaza ca poate avea un rol destul de important in prevenirea otravirii mancarurilor.
Iata de ce se considera ca usturoiul e bun pentru sanatatea ta:
- are proprietati antifungice, antibacteriene;
- zdrobit, usturoiul elibereaza multa alicina, un compus sulfuric considerat un "antibiotic natural". Se spune ca soldatii din Primul Razboi Mondial zdrobeau usturoiul si il aplicau pe rani pentru a grabi vindecarea si pentru a tine la distanta bacteriile;
- ajuta bebelusii sa ia in greutate imediat dupa nastere;
- intareste sistemul imunitar, astfel ca ne fereste de raceala, gripa, infectii;
- vitamina B6 intareste sistemul imunitar si iti schimba starea generala, ridicandu-ti moralul;
- la primul semn de raceala, nutritionistii ne recomanda sa mancam un catel de usturoi cufundat in miere de albine;
- contine multa iodina, aceasta fiind eficienta cand e vorba de afectiunile glandei tiroide;
- se crede ca are puteri afrodisiace;

- regleaza nivelul zaharului din sange, astfel ca ajuta la mentinerea diabetului cat de cat sub control;
- in urma studiilor efectuate s-a constatat ca usturoiul reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare, scazand inclusiv nivelul colesterolului "rau";
- oamenii de stiinta au constatat ca usturoiul previne si aparitia mai multor forme de cancer (mamar, de prostata, de colon, de stomac);
- e folosit pentru tratarea hipertensiunii la femeile insarcinate, atunci cand e vorba de asa-numita pre-eclampsie;
- alte situatii in care e bine sa consumam usturoi: stres, oboseala, febra, dureri de cap, probleme ale sinusurilor, astm, bronsita, respiratie “scurta”, guta, reumatism, hemoroizi.
Iata, asadar, cate motive exista ca sa nu eliminati usturoiul din alimentatia dumneavoastra!
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-11-15 Vizualizari: 2711
Daca ti-a placut articolul Usturoiul si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Herbes de Provence
Originare din Franta, asa cum ne indica si denumirea lor, Herbes de Provence sunt un amestec util de...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita