Lifestyle
3 intrebari frecvente in bucatarie

Cand esti incepator in ale gatitului, parca orice ti se pare dificil de facut.
Pe masura ce capeti experienta, in schimb, observi ca lucrurile vin de la sine.
Faci parte din prima categorie? Inseamna ca ai o multime de intrebari referitoare la gastronomie.
Noi am ales trei dintre cele mai comune.
1. De ce trebuie sa preincalzesc cuptorul?
Pentru ca preparatul intr-adevar sa se gateasca si sa nu prezinte nici un pericol pentru sanatatea noastra. In timpul procesului de gatire au loc mai multe reactii chimice, ca urmare a ingredientelor folosite.
Atat timp cat acestea din urma nu ating temperatura potrivita, reactiile nu mai au loc asa cum trebuie, iar munca iti este compromisa.
La tara, spre exemplu, cand mamele si bunicile noastre coc de sarbatori in cuptorul de lemne, arunca un pumn de faina de malai in interior, ca sa vada cat de incins este. Daca faina prinde o culoare aurie, inseamna ca placintele si cozonacul pot fi bagate in cuptor.

2. De ce trebuie sa folosesc oua la temperatura camerei?
Pentru ca se amesteca si mai bine cu restul ingredientelor, iar aluatul creste mai usor (ouale aduse la temperatura camerei se bat mai usor cand folosesti telul).
Important! Temperatura oualor influenteaza si timpul de coacere. O prajitura in care ai pus oua reci trebuie tinuta mai mult timp in cuptor.
In al doilea rand, este influentata textura compozitiei. Cel mai bine observi diferenta cand pregatesti o reteta cu multe oua. Daca le pui reci, probabil ca prajitura va fi mai compacta decat iti doresti. In schimb, ouale aduse la temperatura camerei vor face ca desertul sa fie usor si pufos. Daca ai uitat sa scoti ouale din frigider si ai neaparata nevoie de ele in cateva minute, cufunda-le in apa calda.
3. De ce mi se taie maioneza?
Daca e maioneza cumparata, poate pentru ca ai tinut-o la rece, in frigider.
Daca e maioneza facuta in casa, posibil sa fi...
- pus uleiul mai repede decat trebuia;
- avut ingrediente cu temperaturi diferite;

Cum "repar" maioneza taiata? Uite ce solutii am gasit:
- daca initial ai facut maioneza doar din ou si ulei, pune o lingurita de apa rece in compozitie si bate bine cu telul. Tot nu-si revine? Mai pune o lingurita. Secretul consta in faptul ca apa ajuta bulele de grasime din ulei sa nu se desfaca;
- pune un galbenus la temperatura camerei intr-un bol si amesteca-l cu o lingura din maioneza taiata. Treptat, pune toata maioneza facuta initial. Bineinteles, foloseste telul;
- amesteca un galbenus cu otet sau zeama de lamaie (sa fie un lichid acid). Dupa ce s-au omogenizat, treptat adauga din compozitia "taiata" peste galbenus.
- amesteca o lingurita de mustar cu o lingurita din maioneza taiata pana se formeaza o compozitie cremoasa. Pune peste aceasta restul de maioneza, amestecand cu telul de fiecare data, cate putin.
- bate un galbenus cu putin mustar si cateva picaturi de otet sau apa. Adauga maioneza taiata.
Pe masura ce capeti experienta, in schimb, observi ca lucrurile vin de la sine.
Faci parte din prima categorie? Inseamna ca ai o multime de intrebari referitoare la gastronomie.
Noi am ales trei dintre cele mai comune.
1. De ce trebuie sa preincalzesc cuptorul?
Pentru ca preparatul intr-adevar sa se gateasca si sa nu prezinte nici un pericol pentru sanatatea noastra. In timpul procesului de gatire au loc mai multe reactii chimice, ca urmare a ingredientelor folosite.
Atat timp cat acestea din urma nu ating temperatura potrivita, reactiile nu mai au loc asa cum trebuie, iar munca iti este compromisa.
La tara, spre exemplu, cand mamele si bunicile noastre coc de sarbatori in cuptorul de lemne, arunca un pumn de faina de malai in interior, ca sa vada cat de incins este. Daca faina prinde o culoare aurie, inseamna ca placintele si cozonacul pot fi bagate in cuptor.

2. De ce trebuie sa folosesc oua la temperatura camerei?
Pentru ca se amesteca si mai bine cu restul ingredientelor, iar aluatul creste mai usor (ouale aduse la temperatura camerei se bat mai usor cand folosesti telul).
Important! Temperatura oualor influenteaza si timpul de coacere. O prajitura in care ai pus oua reci trebuie tinuta mai mult timp in cuptor.
In al doilea rand, este influentata textura compozitiei. Cel mai bine observi diferenta cand pregatesti o reteta cu multe oua. Daca le pui reci, probabil ca prajitura va fi mai compacta decat iti doresti. In schimb, ouale aduse la temperatura camerei vor face ca desertul sa fie usor si pufos. Daca ai uitat sa scoti ouale din frigider si ai neaparata nevoie de ele in cateva minute, cufunda-le in apa calda.
3. De ce mi se taie maioneza?
Daca e maioneza cumparata, poate pentru ca ai tinut-o la rece, in frigider.
Daca e maioneza facuta in casa, posibil sa fi...
- pus uleiul mai repede decat trebuia;
- avut ingrediente cu temperaturi diferite;

Cum "repar" maioneza taiata? Uite ce solutii am gasit:
- daca initial ai facut maioneza doar din ou si ulei, pune o lingurita de apa rece in compozitie si bate bine cu telul. Tot nu-si revine? Mai pune o lingurita. Secretul consta in faptul ca apa ajuta bulele de grasime din ulei sa nu se desfaca;
- pune un galbenus la temperatura camerei intr-un bol si amesteca-l cu o lingura din maioneza taiata. Treptat, pune toata maioneza facuta initial. Bineinteles, foloseste telul;
- amesteca un galbenus cu otet sau zeama de lamaie (sa fie un lichid acid). Dupa ce s-au omogenizat, treptat adauga din compozitia "taiata" peste galbenus.
- amesteca o lingurita de mustar cu o lingurita din maioneza taiata pana se formeaza o compozitie cremoasa. Pune peste aceasta restul de maioneza, amestecand cu telul de fiecare data, cate putin.
- bate un galbenus cu putin mustar si cateva picaturi de otet sau apa. Adauga maioneza taiata.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-11-20 Vizualizari: 2503
Daca ti-a placut articolul 3 intrebari frecvente in bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun