Lifestyle
Lucruri mai putin stiute despre cozonac

Cozonacul, cunoscut in afara drept paine dulce romaneasca, e facut de Paste in Bulgaria, Albania si Macedonia, iar in Romania, cu ocazia marilor sarbatori (Craciun, Paste, Cincizecime).
Corespondentul italian este panettone. Diferenta vizibila dintre acesta si preparatul nostru consta in forma.
Cozonacul se pregateste din: faina, drojdie, stafide, lapte, oua, zahar, sare si unt. In Bulgaria, in aluat se pune si coaja de rasa de lamaie. De altfel, si la noi in tara, in functie de regiune, pe lista de ingrediente mai sunt trecute: coaja rasa de portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, nucile, alunele si rahatul.
Cel mai usor este sa-l cumperi pe acesta din urma. Daca, in schimb, ai mult timp la dispozitie, iti poti face tu rahat de casa. La final, inainte de a-l baga in cuptor, unele gospodine presara mac pe cozonac.
Mai exista, de asemenea, varianta de cozonac cu umplutura. Mixul e pregatit din: nuci, seminte de mac, esenta de rom, stafide si pudra de cacao. Se ia cate o lingura din compozitie, se intinde pe foaia de aluat, apoi se ruleaza, se sigileaza capetele si se pune in tava.
Originea cozonacului
Nu se stie cu exactitate originea cozonacului, dar se presupune ca prima reteta a aparut in Egiptul Antic. Probabil, atunci era indulcit cu miere de albine si umplut cu diverse seminte.
Tot egiptenii au construit si primele cuptoare, pentru coacerea painilor. Apoi, grecii au preluat reteta si au inclus pe lista ingredientelor si stafidele, mierea de albine si nucile. La greci, se numeste plakous.
De la acestia, cozonacul a trecut la romani si i-au fost adaugate fructele uscate. Aici, la inceput au existat doua variante: libum si placenta. Libum era o prajitura mica, oferita zeilor. Placenta, in schimb, era o reteta putin mai complexa, pregatita cu arahide, stafide si branza si servita cu vin dulce.

Prima reteta de cozonac din Marea Britanie apare intr-o carte de bucate editata din 1718. Tot aici scrie ca acest preparat trebuie dat la cuptor in forme lungi si inguste, lucru valabil inclusiv astazi. La jumatatea secolului al XIX-lea, francezii deja il introdusesera in meniu, la categoria desert.
Ti-am facut pofta? Atunci, la treaba! Uite 3 idei de retete de cozonac.
Prepararea unui cozonac pufos necesita putin mai mult efort, dar rezultatul e pe masura. Ce poate fi mai placut decat sa fii laudat de catre musafiri pentru acest desert asa delicios?
Si nu, nu e cazul sa te ingrijorezi ca silueta ta va resimti rasfatul sarbatorilor care se apropie. Pune in aplicare cateva sfaturi pentru mentinerea greutatii si sigur vei arata asa cum iti doresti.
Corespondentul italian este panettone. Diferenta vizibila dintre acesta si preparatul nostru consta in forma.
Cozonacul se pregateste din: faina, drojdie, stafide, lapte, oua, zahar, sare si unt. In Bulgaria, in aluat se pune si coaja de rasa de lamaie. De altfel, si la noi in tara, in functie de regiune, pe lista de ingrediente mai sunt trecute: coaja rasa de portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, nucile, alunele si rahatul.
Cel mai usor este sa-l cumperi pe acesta din urma. Daca, in schimb, ai mult timp la dispozitie, iti poti face tu rahat de casa. La final, inainte de a-l baga in cuptor, unele gospodine presara mac pe cozonac.
Mai exista, de asemenea, varianta de cozonac cu umplutura. Mixul e pregatit din: nuci, seminte de mac, esenta de rom, stafide si pudra de cacao. Se ia cate o lingura din compozitie, se intinde pe foaia de aluat, apoi se ruleaza, se sigileaza capetele si se pune in tava.
Originea cozonacului
Nu se stie cu exactitate originea cozonacului, dar se presupune ca prima reteta a aparut in Egiptul Antic. Probabil, atunci era indulcit cu miere de albine si umplut cu diverse seminte.
Tot egiptenii au construit si primele cuptoare, pentru coacerea painilor. Apoi, grecii au preluat reteta si au inclus pe lista ingredientelor si stafidele, mierea de albine si nucile. La greci, se numeste plakous.
De la acestia, cozonacul a trecut la romani si i-au fost adaugate fructele uscate. Aici, la inceput au existat doua variante: libum si placenta. Libum era o prajitura mica, oferita zeilor. Placenta, in schimb, era o reteta putin mai complexa, pregatita cu arahide, stafide si branza si servita cu vin dulce.

Prima reteta de cozonac din Marea Britanie apare intr-o carte de bucate editata din 1718. Tot aici scrie ca acest preparat trebuie dat la cuptor in forme lungi si inguste, lucru valabil inclusiv astazi. La jumatatea secolului al XIX-lea, francezii deja il introdusesera in meniu, la categoria desert.
Ti-am facut pofta? Atunci, la treaba! Uite 3 idei de retete de cozonac.
Prepararea unui cozonac pufos necesita putin mai mult efort, dar rezultatul e pe masura. Ce poate fi mai placut decat sa fii laudat de catre musafiri pentru acest desert asa delicios?
Si nu, nu e cazul sa te ingrijorezi ca silueta ta va resimti rasfatul sarbatorilor care se apropie. Pune in aplicare cateva sfaturi pentru mentinerea greutatii si sigur vei arata asa cum iti doresti.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-13 Vizualizari: 2837
Daca ti-a placut articolul Lucruri mai putin stiute despre cozonac, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita