Tips & tricks
Sfaturi pentru facut aspic

Aspicul este o mancare facuta din supa de carne, fiarta suficient pentru a elibera gelatina naturala.
Evident, ingredientul de baza este carnea. Aceasta se pune la fiert, la foc mic, pentru a obtine supa sau consomme.
Lichidul rezultat este clarificat cu albus de ou pana devine transparent. In functie de carnea folosita, mai poti pune gelatina in supa.
Prima reteta de aspic cu carne a fost gatita in Evul Mediu (reteta detaliata a fost publicata prin 1375), iar in secolul XVIII-lea a aparut chaud froid (aspicul frantuzesc). In traducere, mancare facuta la temperatura inalta si servita rece.
In centrul, estul si nordul Europei, aspicul se face cu carne de porc mai ales in perioada Craciunului si a Pastelui.
In Nepal, in schimb, predomina aspicul cu carne de bivol si peste. Acesta se pregateste din peste uscat, supa din carne de bivol, condimente si mirodenii.
Bine de stiut
- supa de carne poate fi aromata cu vin;
- raciturile facute cu carne de pui sau de vitel au o culoare mai stearsa;
- la aproape 1,2 litri de supa trebuie sa pui cca 60 gr de gelatina amestecata cu 230 ml de apa rece;
- cum recunosti un aspic facut ca la carte? Are aroma destul de puternca, e transparent si delicat;
- gelatina, nu numai ca ajuta la intarirea supei, dar tine la distanta si bacteriile;

- poti folosi supa de: legume, peste, pui, vitel, vita, porc;
- in functie de sursa, oasele produc o cantitate diferita de gelatina. Asadar, posibil ca uneori sa fie nevoie sa pui mai multa gelatina decat stiai (cum ar fi oasele de vitel);
- pestele contine foarte putina gelatina naturala, de aceea trebuie sa pui si mai multa gelatina;
- pentru a nu ajunge din nou in stare lichida, aspicul se serveste rece.
Unii bucatari afirma ca nu e bine sa pui supa simpla in aspic, ci consomme. Acesta e un tip de supa fara grasimi sau alte impuritati, care se face din legume sau carne slaba si albus.
Cum se face aspicul de curcan
Ingrediente: 1,4 litri apa, 1 frunza dafin, 1 lingurita sare, 1 lingurita salvie uscata, 1 lingurita cimbru uscat, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingura zeama de lamaie, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, 4 pulpe de curcan, 2 cuburi de supa de pui, cca 50 gr ceapa verde tocata, 15 gr patrunjel proaspat tocat, cuisoare dupa gust

Mod de preparare
Amesteca apa cu carnea, dafinul, sarea si cuburile de supa. Acopera oala si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand carnea se ia usor de pe os (cam 2 ore jumatate). Scoate carnea, iar in supa pune zeama de lamaie. Trebuie sa fiarba in continuare, fara capac, pana scade lichidul la aproximativ 600 ml.
Dezoseaza carnea, tai-o fasii si amestec-o cu salvia, cimbru, patrunjelul, ceapa, piperul si cuisoarele. Pune-o in forme pentru aspic, apoi toarna lichidul fiert. Acopera si da la rece cel putin 6 ore.
Ca sa desprinzi aspicul de tavi, baga usor cutitul, apoi cufunda-le in apa fierbinte cam 5 secunde. Serveste cu paine sau mamaliguta calda. Ca sa nu pierzi timp, foloseste mai degraba un set de 2 forme Mastrad.
Evident, ingredientul de baza este carnea. Aceasta se pune la fiert, la foc mic, pentru a obtine supa sau consomme.
Lichidul rezultat este clarificat cu albus de ou pana devine transparent. In functie de carnea folosita, mai poti pune gelatina in supa.
Prima reteta de aspic cu carne a fost gatita in Evul Mediu (reteta detaliata a fost publicata prin 1375), iar in secolul XVIII-lea a aparut chaud froid (aspicul frantuzesc). In traducere, mancare facuta la temperatura inalta si servita rece.
In centrul, estul si nordul Europei, aspicul se face cu carne de porc mai ales in perioada Craciunului si a Pastelui.
In Nepal, in schimb, predomina aspicul cu carne de bivol si peste. Acesta se pregateste din peste uscat, supa din carne de bivol, condimente si mirodenii.
Bine de stiut
- supa de carne poate fi aromata cu vin;
- raciturile facute cu carne de pui sau de vitel au o culoare mai stearsa;
- la aproape 1,2 litri de supa trebuie sa pui cca 60 gr de gelatina amestecata cu 230 ml de apa rece;
- cum recunosti un aspic facut ca la carte? Are aroma destul de puternca, e transparent si delicat;
- gelatina, nu numai ca ajuta la intarirea supei, dar tine la distanta si bacteriile;

- poti folosi supa de: legume, peste, pui, vitel, vita, porc;
- in functie de sursa, oasele produc o cantitate diferita de gelatina. Asadar, posibil ca uneori sa fie nevoie sa pui mai multa gelatina decat stiai (cum ar fi oasele de vitel);
- pestele contine foarte putina gelatina naturala, de aceea trebuie sa pui si mai multa gelatina;
- pentru a nu ajunge din nou in stare lichida, aspicul se serveste rece.
Unii bucatari afirma ca nu e bine sa pui supa simpla in aspic, ci consomme. Acesta e un tip de supa fara grasimi sau alte impuritati, care se face din legume sau carne slaba si albus.
Cum se face aspicul de curcan
Ingrediente: 1,4 litri apa, 1 frunza dafin, 1 lingurita sare, 1 lingurita salvie uscata, 1 lingurita cimbru uscat, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingura zeama de lamaie, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, 4 pulpe de curcan, 2 cuburi de supa de pui, cca 50 gr ceapa verde tocata, 15 gr patrunjel proaspat tocat, cuisoare dupa gust

Mod de preparare
Amesteca apa cu carnea, dafinul, sarea si cuburile de supa. Acopera oala si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand carnea se ia usor de pe os (cam 2 ore jumatate). Scoate carnea, iar in supa pune zeama de lamaie. Trebuie sa fiarba in continuare, fara capac, pana scade lichidul la aproximativ 600 ml.
Dezoseaza carnea, tai-o fasii si amestec-o cu salvia, cimbru, patrunjelul, ceapa, piperul si cuisoarele. Pune-o in forme pentru aspic, apoi toarna lichidul fiert. Acopera si da la rece cel putin 6 ore.
Ca sa desprinzi aspicul de tavi, baga usor cutitul, apoi cufunda-le in apa fierbinte cam 5 secunde. Serveste cu paine sau mamaliguta calda. Ca sa nu pierzi timp, foloseste mai degraba un set de 2 forme Mastrad.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-12-20 Vizualizari: 9005
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru facut aspic, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita