Alimentatie sanatoasa
Leurda si sanatatea

Leurda este una din plantele comestibile ce apar primavara, pe la inceputul lunii martie.
In popor e cunoscuta drept usturoiul-ursului pentru ca are miros de usturoi, dar la frunze seamana cu lacramioara.
Ideal este sa consumam leurda inainte sa infloreasca, pentru ca atunci e bogata in nutrienti.
De ce i se spune usturoiul-ursului? Se crede ca ursul iese din barlog primavara si cauta aceasta planta pentru a face o cura de detoxifiere.
Leurda e o sursa de: vitamine (A, C), minerale (calciu, cupru, fier, sodiu, fosfor), adenozina (substanta care contribuie la scaderea colesterolului), ulei eteric.
Leurda si sistemul digestiv
- omoara viermii intestinali;
- combate balonarea si colita abdominala;
- alina simptomele insuficientei biliare, diareii acute, indigestiei si dizenteriei.
Leurda si sistemul cardiovascular
- reduce hipertensiunea arteriala;
- scade nivelul colesterolului "rau", astfel evitand aparitia tromboflebitei si trombozei;
- ajuta la eliminarea toxinelor din sange;
- previne aparitia aterosclerozei.
Alte beneficii pentru sanatate
- are proprietati depurative, diuretice, antiseptice, bactericide, antitoxice, antiinflamatorii (favorizeaza micsorarea varicelor);
- potrivit oamenilor de stiinta, leurda are efecte mai puternice decat usturoiul atunci cand e folosita in scopuri medicinale;
- reface flora intestinala;
- datorita continutului de antioxidanti, ajuta la neutralizarea actiunii radicalilor liberi si astfel se previne imbatranirea prematura;

- usureaza simptomele racelii si gripei;
- previne amnezia si momentele de lapsus;
- stimuleaza capacitatea de concentrare. De aceea e recomandata mai ales elevilor si persoanelor cu predispozitie spre Alzheimer;
- are efecte impotriva depresiei, insomniei si anxietatii;
- ajuta la eliminarea toxinelor din vezi urinara si din rinichi (acidul uric in cantitate prea mare face rau bolnavilor de guta);
- e folosita pentru tratarea unor afectiuni dermatologice (herpesuri, eczeme, furunculi etc.);
- curata nu doar sangele, ci si plamanii;
- trebuie consumata de persoanele cu tuberculoza pulmonara si bronsita;
- se spune ca poate micsora destul de mult efectele nocive ale nicotinei;
- este eficienta si cand vine vorba de cancer bucal, pulmonar, de colon, testicular etc.
In popor e cunoscuta drept usturoiul-ursului pentru ca are miros de usturoi, dar la frunze seamana cu lacramioara.
Ideal este sa consumam leurda inainte sa infloreasca, pentru ca atunci e bogata in nutrienti.
De ce i se spune usturoiul-ursului? Se crede ca ursul iese din barlog primavara si cauta aceasta planta pentru a face o cura de detoxifiere.
Leurda e o sursa de: vitamine (A, C), minerale (calciu, cupru, fier, sodiu, fosfor), adenozina (substanta care contribuie la scaderea colesterolului), ulei eteric.
Leurda si sistemul digestiv
- omoara viermii intestinali;
- combate balonarea si colita abdominala;
- alina simptomele insuficientei biliare, diareii acute, indigestiei si dizenteriei.
Leurda si sistemul cardiovascular
- reduce hipertensiunea arteriala;
- scade nivelul colesterolului "rau", astfel evitand aparitia tromboflebitei si trombozei;
- ajuta la eliminarea toxinelor din sange;
- previne aparitia aterosclerozei.
Alte beneficii pentru sanatate
- are proprietati depurative, diuretice, antiseptice, bactericide, antitoxice, antiinflamatorii (favorizeaza micsorarea varicelor);
- potrivit oamenilor de stiinta, leurda are efecte mai puternice decat usturoiul atunci cand e folosita in scopuri medicinale;
- reface flora intestinala;
- datorita continutului de antioxidanti, ajuta la neutralizarea actiunii radicalilor liberi si astfel se previne imbatranirea prematura;

- usureaza simptomele racelii si gripei;
- previne amnezia si momentele de lapsus;
- stimuleaza capacitatea de concentrare. De aceea e recomandata mai ales elevilor si persoanelor cu predispozitie spre Alzheimer;
- are efecte impotriva depresiei, insomniei si anxietatii;
- ajuta la eliminarea toxinelor din vezi urinara si din rinichi (acidul uric in cantitate prea mare face rau bolnavilor de guta);
- e folosita pentru tratarea unor afectiuni dermatologice (herpesuri, eczeme, furunculi etc.);
- curata nu doar sangele, ci si plamanii;
- trebuie consumata de persoanele cu tuberculoza pulmonara si bronsita;
- se spune ca poate micsora destul de mult efectele nocive ale nicotinei;
- este eficienta si cand vine vorba de cancer bucal, pulmonar, de colon, testicular etc.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-03-19 Vizualizari: 1987
Daca ti-a placut articolul Leurda si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun