Alimentatie sanatoasa
Mararul si sanatatea

In bucatarie, mararul este folosit cel mai adesea pentru a da aroma mancarurilor si pentru a pune muraturi pe iarna.
Intrucat nu este o planta foarte pretentioasa, creste si in locuri mai umede, si in locuri mai uscate, facand parte din aceeasi familie cu patrunjelul, dafinul si chimionul.
Este originar din sudul Rusiei, din regiunea mediteraneana si din vestul Africii, dar este raspandit pe tot globul.
Cuvantul "marar" provine din norvegiana veche si inseamna "a potoli o durere".
Numele reflecta, asadar, utilizarile de odinioara ale acestei plante, si anume tratarea durerilor de stomac si a insomniei.
Stiai ca... in Grecia si Roma Antica, mararul era simbolul bunastarii?
Mararul e o sursa de: vitamine (A, B, C), minerale (calciu, magneziu, mangan, fier) si fibre dietetice.
100 gr de marar = doar 43 de calorii.
Beneficii pentru sanatate
- are doua componente datorita carora este bun pentru organismul nostru, si anume monoterpene si flavonoizi. Despre primele se stie ca activeaza o enzima care impiedica actiunea radicalilor liberi;
- neutralizeaza anumite tipuri de carcinogeni, cum ar fi cei din fumul de tigara, din fumul de la gratarul cu carbuni, dar si din fumul rezultat in urma arderii gunoaielor;
- are proprietati anti-bacteriene, ca si usturoiul;
- calciul este important pentru sistemul osos, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza, dar si atunci cand apare artrita reumatoida;
- a fost folosit de Hipocrate, parintele medicinii, intr-o reteta pentru curatarea cavitatii bucale;

- soldatii aplicau semintele de marar pe arsuri ca sa grabeasca vindecarea;
- nu contine absolut deloc colesterol;
- are putine calorii;
- datorita vitaminelor din complexul B, tine sub control nivelul colesterolului din sange;
- are multe uleiuri volatile esentiale;
- eugenolul, un tip de ulei volatil, este folosit pentru proprietatile antiseptice si anestezice locale. Tot Eugenolul micsoreaza nivelul zaharului din sange la diabetici;
- uleiul de marar, extras din semintele acestuia, are proprietati dezinfectante, sedative, anti-spasmice, digestive si calmeaza durerile abdominale.
Intrucat nu este o planta foarte pretentioasa, creste si in locuri mai umede, si in locuri mai uscate, facand parte din aceeasi familie cu patrunjelul, dafinul si chimionul.
Este originar din sudul Rusiei, din regiunea mediteraneana si din vestul Africii, dar este raspandit pe tot globul.
Cuvantul "marar" provine din norvegiana veche si inseamna "a potoli o durere".
Numele reflecta, asadar, utilizarile de odinioara ale acestei plante, si anume tratarea durerilor de stomac si a insomniei.
Stiai ca... in Grecia si Roma Antica, mararul era simbolul bunastarii?
Mararul e o sursa de: vitamine (A, B, C), minerale (calciu, magneziu, mangan, fier) si fibre dietetice.
100 gr de marar = doar 43 de calorii.
Beneficii pentru sanatate
- are doua componente datorita carora este bun pentru organismul nostru, si anume monoterpene si flavonoizi. Despre primele se stie ca activeaza o enzima care impiedica actiunea radicalilor liberi;
- neutralizeaza anumite tipuri de carcinogeni, cum ar fi cei din fumul de tigara, din fumul de la gratarul cu carbuni, dar si din fumul rezultat in urma arderii gunoaielor;
- are proprietati anti-bacteriene, ca si usturoiul;
- calciul este important pentru sistemul osos, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza, dar si atunci cand apare artrita reumatoida;
- a fost folosit de Hipocrate, parintele medicinii, intr-o reteta pentru curatarea cavitatii bucale;

- soldatii aplicau semintele de marar pe arsuri ca sa grabeasca vindecarea;
- nu contine absolut deloc colesterol;
- are putine calorii;
- datorita vitaminelor din complexul B, tine sub control nivelul colesterolului din sange;
- are multe uleiuri volatile esentiale;
- eugenolul, un tip de ulei volatil, este folosit pentru proprietatile antiseptice si anestezice locale. Tot Eugenolul micsoreaza nivelul zaharului din sange la diabetici;
- uleiul de marar, extras din semintele acestuia, are proprietati dezinfectante, sedative, anti-spasmice, digestive si calmeaza durerile abdominale.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-05-23 Vizualizari: 1868
Daca ti-a placut articolul Mararul si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun