Alimentatie sanatoasa
Ardeiul iute - sursa de sanatate

Ardeiul iute este un condiment preferat de multe persoane, consumat cel mai adesea cu o portie de ciorba.
Stiai, insa, ca e bun nu doar pentru mancare, ci si ca medicament natural?
Iata cate beneficii are pentru sanatate:
1. Diminueaza migrenele.
In momentul in care ardeiul iute ajunge in stomac, creierul incepe sa elibereze endorfine, considerate drept "medicament" natural pentru combaterea durerilor. Amesteca 1-3 lingurite de ardei iute cu un pahar de apa si inghite mixul.
2. Imbunatateste circulatia sangelui.
Ardeiul iute este folosit in medicina ayurvedica pentru a stimula circulatia sangelui. Asadar, daca ai consumat acest condiment, sa nu te miri de ce rosesti fara motiv imediat dupa masa. Ia cate un sfert de lingurita de ardei iute de trei ori pe zi.
3. Reduce durerile musculare si inflamatiile.
Cum? Aplica putin ardei iute pe locul dureros, iar senzatia neplacuta se va diminua considerabil. Daca freci usor zona afectata cu ardei iute, va rezulta o iritatie usoara a tesutului, iar acest lucru iti distrage atentia de la durerea puternica. Apoi, capsaicina din condiment actioneaza asupra nervilor senzoriali, astfel ca impulsurile care transporta informatia despre durere nu mai ajung la creier.
Ca sa scapi de durerile musculare, amesteca o lingura de ardei iute cu 2 linguri de seminte de mustare zdrobite, 2 lingurite radacina rasa de ghimbir si 250 ml de ulei de floarea-soarelui. Cu acest mix maseaza zona-problema.
4. Stimuleaza metabolismul.
Pe masura ce capsaicina creste temperatura corpului, este necesara mai multa energie, iar pentru ca organismul sa o obtina, stimuleaza metabolismul si ajuta si la arderea grasimilor.
5. Ajuta la digestie.
Cum? Stimuleaza producerea enzimelor necesare pentru metabolizarea alimentelor. Amesteca un sfert de lingurita de ardei cu zeama de la jumatate de lamaie si apa calda purificata sau distilata. Ca sa fie mai usor de baut, adauga o lingurita de miere de albine.
6. Impiedica dezvoltarea ulcerului gastric si trateaza durerea cauzata de acesta.
Spre deosebire de alte condimente picante, nerecomandate in caz de ulcer, capsaicina din ardeiul iute are capacitatea de a distruge bacteriile daunatoare din sistemul digestiv si de a reduce inflamatiile. Potrivit unui studiu din 2006, incetineste producerea acidului gastric si are proprietati antibacteriene, asadar este eficient impotriva Helicobacter pylori, bacteria "vinovata" de producerea ulcerului.

7. Imbunatateste functionarea sistemului cardiac.
Potrivit unui studiu mai recent, se pare ca scade hipertensiunea si exista o legatura directa intre capsaicina si incidenta mai mica a atacurilor cerebrale si cardiovasculare.
8. Trateaza psoriazisul.
Cremele cu capsaicina reduc senzatia de mancarime si leziunile pielii la persoanele care au psoriazis. Evita zona ochilor si locurile foarte sensibile, iar dupa aplicare, spala-te bine pe maini si, la fel, nu atinge ochii.
9. Reduce mucoasa nazala.
Daca suferi de alergie, ai racit ori sinusurile ti s-au infectat, mananca ardei iute, intrucat reduce simptomele si stimuleaza eliberarea cailor respiratorii.
10. Posibil agent anti-cancerigen.
Cercetatorii americani cred ca e bun pentru impiedicarea aparitiei si dezvoltarii cancerului de prostata.
ATENTIE!
- poate contracara efectele unor medicamente, cum ar fi aspirina si anticoagulantele;
- prea mult ardei consumat irita stomacul;
- capsaicina nu trebuie aplicata sub nici o forma pe ranile deschise;
- femeile care alapteaza nu trebuie sa consume ardei iute.
Stiai, insa, ca e bun nu doar pentru mancare, ci si ca medicament natural?
Iata cate beneficii are pentru sanatate:
1. Diminueaza migrenele.
In momentul in care ardeiul iute ajunge in stomac, creierul incepe sa elibereze endorfine, considerate drept "medicament" natural pentru combaterea durerilor. Amesteca 1-3 lingurite de ardei iute cu un pahar de apa si inghite mixul.
2. Imbunatateste circulatia sangelui.
Ardeiul iute este folosit in medicina ayurvedica pentru a stimula circulatia sangelui. Asadar, daca ai consumat acest condiment, sa nu te miri de ce rosesti fara motiv imediat dupa masa. Ia cate un sfert de lingurita de ardei iute de trei ori pe zi.
3. Reduce durerile musculare si inflamatiile.
Cum? Aplica putin ardei iute pe locul dureros, iar senzatia neplacuta se va diminua considerabil. Daca freci usor zona afectata cu ardei iute, va rezulta o iritatie usoara a tesutului, iar acest lucru iti distrage atentia de la durerea puternica. Apoi, capsaicina din condiment actioneaza asupra nervilor senzoriali, astfel ca impulsurile care transporta informatia despre durere nu mai ajung la creier.
Ca sa scapi de durerile musculare, amesteca o lingura de ardei iute cu 2 linguri de seminte de mustare zdrobite, 2 lingurite radacina rasa de ghimbir si 250 ml de ulei de floarea-soarelui. Cu acest mix maseaza zona-problema.
4. Stimuleaza metabolismul.
Pe masura ce capsaicina creste temperatura corpului, este necesara mai multa energie, iar pentru ca organismul sa o obtina, stimuleaza metabolismul si ajuta si la arderea grasimilor.
5. Ajuta la digestie.
Cum? Stimuleaza producerea enzimelor necesare pentru metabolizarea alimentelor. Amesteca un sfert de lingurita de ardei cu zeama de la jumatate de lamaie si apa calda purificata sau distilata. Ca sa fie mai usor de baut, adauga o lingurita de miere de albine.
6. Impiedica dezvoltarea ulcerului gastric si trateaza durerea cauzata de acesta.
Spre deosebire de alte condimente picante, nerecomandate in caz de ulcer, capsaicina din ardeiul iute are capacitatea de a distruge bacteriile daunatoare din sistemul digestiv si de a reduce inflamatiile. Potrivit unui studiu din 2006, incetineste producerea acidului gastric si are proprietati antibacteriene, asadar este eficient impotriva Helicobacter pylori, bacteria "vinovata" de producerea ulcerului.

7. Imbunatateste functionarea sistemului cardiac.
Potrivit unui studiu mai recent, se pare ca scade hipertensiunea si exista o legatura directa intre capsaicina si incidenta mai mica a atacurilor cerebrale si cardiovasculare.
8. Trateaza psoriazisul.
Cremele cu capsaicina reduc senzatia de mancarime si leziunile pielii la persoanele care au psoriazis. Evita zona ochilor si locurile foarte sensibile, iar dupa aplicare, spala-te bine pe maini si, la fel, nu atinge ochii.
9. Reduce mucoasa nazala.
Daca suferi de alergie, ai racit ori sinusurile ti s-au infectat, mananca ardei iute, intrucat reduce simptomele si stimuleaza eliberarea cailor respiratorii.
10. Posibil agent anti-cancerigen.
Cercetatorii americani cred ca e bun pentru impiedicarea aparitiei si dezvoltarii cancerului de prostata.
ATENTIE!
- poate contracara efectele unor medicamente, cum ar fi aspirina si anticoagulantele;
- prea mult ardei consumat irita stomacul;
- capsaicina nu trebuie aplicata sub nici o forma pe ranile deschise;
- femeile care alapteaza nu trebuie sa consume ardei iute.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-12-03 Vizualizari: 2342
Daca ti-a placut articolul Ardeiul iute - sursa de sanatate, aboneaza-te la RSS-ul de
Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Alegeti cartofi dulci (yams americani) si orezul cu bob alungit pentru mesele dumneavoastra festive.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
prajituri gem nuca
Spaghete orez reteta
reteta suc portocale iarna
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
Excesul portocale|
portocale bune|
Sfaturi culinare utile "
preparate culinare dominicane bucataria dominicana bucataria dominicana retete sfaturi pentru gatit cu ceapa tipuri de ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata