Tips & tricks
Sfaturi pentru un cozonac reusit

Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozonacul, sa fie pufos si sa aiba un gust minunat?
Ne-am gandit sa-ti venim in ajutor si am adunat cateva sfaturi. Speram sa te ajute!
Ingrediente pentru cozonac
- aprovizioneaza-te cu oua proaspete, de tara. Vor da o culoare mult mai frumoasa;
- albusurile trebuie batute spuma, iar galbenusurile frecate cu putina sare. Astfel, textura preparatului va fi mai fina, iar culoarea mai aurie;
- sunt persoane care spun ca albusurile nu trebuie folosite, pentru ca aluatul sa nu se usuce si sa nu se intareasca asa de repede. Ca sa stii sigur cum sa procedezi, pregateste acum doi cozonaci, unul cu albusuri, altul fara;
- unele gospodine sunt de parere ca, daca pui iaurt mai gras in loc de lapte, cozonacul va fi pufos mai multe zile;
- foloseste unt de casa, cu un continut cat mai ridicat de grasimi;

- trece zaharul prin masina de rasnit, pentru ca preparatul sa nu para usor grunjos;
- poti da aroma si gust punand in aluat si umplutura: coji de citrice confiate, esente si chiar si putin sofran;
- asigura-te ca nuca e cat mai proaspata. In cazul in care arata ciudat si are gust usor ranced, arunc-o;
- faina nu trebuie sa fie macinata de curand. Daca este asa, inseamna ca are si o anumita umiditate, iar din aceasta cauza iti compromite cozonacul;
- cerne faina de doua-trei ori inainte de a folosi. Procedand astfel, va fi mai afanata si mai aerisita.
Sfaturi pentru framantare si coacerea in cuptor
- rezerva-ti timp suficient intr-o zi, ca sa te ocupi de cozonac. Cu cat il framanti mai mult timp, cu atat va creste mai bine si va fi mai pufos (prin framantare se introduce mult aer in aluat);
- inainte de a face aluatul, ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Tocmai de aceea e bine sa aduci faina de cu seara in bucatarie (daca o tii, de obicei, in camara);
- se spune ca nu e bine sa infierbanti drojdia. Altfel, cozonacul nu va mai creste;
- framanta aluatul mai usor, nu agresiv, iar apoi acopera-l si pune-l intr-un loc caldut, dar si ferit de curent;
- tava in care pui cozonacul se unge cu unt topit si racit;
- la final, inainte de a-l baga in cuptor, mai lasa cozonacul sa stea asa, in tava, vreo 30 de minute maxim (va mai creste).
Tu ce sfaturi urmezi pentru a prepara un cozonac delicios?
Ne-am gandit sa-ti venim in ajutor si am adunat cateva sfaturi. Speram sa te ajute!
Ingrediente pentru cozonac
- aprovizioneaza-te cu oua proaspete, de tara. Vor da o culoare mult mai frumoasa;
- albusurile trebuie batute spuma, iar galbenusurile frecate cu putina sare. Astfel, textura preparatului va fi mai fina, iar culoarea mai aurie;
- sunt persoane care spun ca albusurile nu trebuie folosite, pentru ca aluatul sa nu se usuce si sa nu se intareasca asa de repede. Ca sa stii sigur cum sa procedezi, pregateste acum doi cozonaci, unul cu albusuri, altul fara;
- unele gospodine sunt de parere ca, daca pui iaurt mai gras in loc de lapte, cozonacul va fi pufos mai multe zile;
- foloseste unt de casa, cu un continut cat mai ridicat de grasimi;

- trece zaharul prin masina de rasnit, pentru ca preparatul sa nu para usor grunjos;
- poti da aroma si gust punand in aluat si umplutura: coji de citrice confiate, esente si chiar si putin sofran;
- asigura-te ca nuca e cat mai proaspata. In cazul in care arata ciudat si are gust usor ranced, arunc-o;
- faina nu trebuie sa fie macinata de curand. Daca este asa, inseamna ca are si o anumita umiditate, iar din aceasta cauza iti compromite cozonacul;
- cerne faina de doua-trei ori inainte de a folosi. Procedand astfel, va fi mai afanata si mai aerisita.
Sfaturi pentru framantare si coacerea in cuptor
- rezerva-ti timp suficient intr-o zi, ca sa te ocupi de cozonac. Cu cat il framanti mai mult timp, cu atat va creste mai bine si va fi mai pufos (prin framantare se introduce mult aer in aluat);
- inainte de a face aluatul, ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Tocmai de aceea e bine sa aduci faina de cu seara in bucatarie (daca o tii, de obicei, in camara);
- se spune ca nu e bine sa infierbanti drojdia. Altfel, cozonacul nu va mai creste;
- framanta aluatul mai usor, nu agresiv, iar apoi acopera-l si pune-l intr-un loc caldut, dar si ferit de curent;
- tava in care pui cozonacul se unge cu unt topit si racit;
- la final, inainte de a-l baga in cuptor, mai lasa cozonacul sa stea asa, in tava, vreo 30 de minute maxim (va mai creste).
Tu ce sfaturi urmezi pentru a prepara un cozonac delicios?
Postat de Alina Tibichi pe data de 2017-02-22 Vizualizari: 5519
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru un cozonac reusit, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
In perioada urmatoare, la mare cautare prin piete vor fi urzicile. Calite, puse in ciorbe sau in placinte, ele reprezinta o varianta buna pentru diversificarea regimului zilnic. Iata cateva sfaturi pe
Nu folositi decat zarzavaturi si legume foarte proaspete.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
prajituri gem nuca
Spaghete orez reteta
reteta suc portocale iarna
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
Excesul portocale|
portocale bune|
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana sfaturi pentru gatit cu ceapa tipuri de ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon supe usoare mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul