193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Folosirea corecta a cutitelor de bucatarie

Folosirea corecta a cutitelor de bucatarie

      Trimite pe mail Printeaza
Folosirea corecta a cutitelor de bucatarie
Desi cu totii folosim cutitele de bucatarie nu intotdeauna stim sa o facem asa cum trebuie si pierdem timp pretios in bucatarie din aceasta cauza sau, mai rau, riscam inutil accidente stupide deoarece am uitat sa le ascutim sau am ales cutitul gresit pentru indeplinirea unei operatii care cerea un alt tip de cutit.

Una dintre greselile mari facute de incepatori este sa incerce sa imite la perfectie pe maestrii bucatari si sa isi perfectioneze stilul de taiat asa cum au vazut ei ca se face la televizor. Astfel riscam nu doar accidente, dar nici nu vom reusi sa facem treaba mai repede ci dimpotriva vom pierde timpul de pomana. Experienta insa poate conduce la desavarsire si din acest punct de vedere, dar trebuie sa avem ceva rabdare.

La achizitionarea cutitelor de bucatarie nu uitati ca veti cumpara ceva care urmeaza sa fie folosit pe baze zilnice deci nu va zgarciti si alegeti doar ce e mai bun si usor de ascutit atunci cand va fi cazul. Renuntati la ideea ocaziilor ieftine pentru ca veti regreta aceasta la scurta vreme dupa achizitia dvs. "de ocazie".

Niciodata nu tineti cutitul cu partea ascutita inspre dvs. sau inspre altcineva aflat in apropiere. Niciodata nu va grabiti atunci cand folositi un cutit de bucatarie ci faceti totul cu calm si fara graba. Si nu incercati niciodata sa continuati procesul de taiere daca produsul respectiv va opune prea mare resistenta. Fie vorba de carne congelata, oase sau chiar si obisnuita paine de zi cu zi taiati totul cu atentie, prin miscari repetate si nu prin exercitarea unei presiuni periculoase atat asupra lamei cutitului cat si asupra produsului alimentar.

Ceapa, alte legume, zarzavaturile mai mari se taie toate mai intai de orice in jumatate apoi se plaseaza partea neteda a fiecarei jumatati pe fundul de taiat si se toaca cu miscari sigure si fara graba.

Cand taiati ceva cu cutitul de bucatarie indoiti varfurile degetelor intotdeauna pentru a preveni accidentele. Nu va grabiti sa imitati apoi pe nimeni la gradul de pricepere intr-ale bucatariei ci respectati-va ritmul propriu si stilul particular de gatit.

Cutitele cu lama zimtata se folosesc pentru taierea produselor moi (paine, rosii etc.), iar cele cu lama standard se folosesc la produsele mai dure. Daca veti incerca sa taiati rosiile sau painea cu un cutit standard veti vedea ca e mai dificil ca atunci cand folositi unul cu lama zimtata, iar daca veti folosi un cutit cu lama zimtata la taierea morcovilor, a carnii usor congelate si asa mai departe riscati sa va nimeriti cu el drept peste un deget sau peste mana.

Dupa ce ascutiti cutitele de bucatarie la tocilar (macar de 2 ori pe an) nu le folositi din prima la operatiuni mai dificile ci rodati-le putin feliind o paine, taind niste rosii sau castraveti pentru a pregati lama bine in vederea unor operatii mai complexe si pentru a evita riscul accidentelor intrucat dvs. fiind obisnuit cu modul de lucru al cutitului de dinainte veti risca, din graba, sa nu il mai puteti controla cum trebuie.

Nu in ultimul rand, pastrati mereu o mica trusa de prim ajutor in bucatarie fie vorba si de putin spirt, vata si ceva pansament ca sa nu stropiti prin toata casa cu sange daca, doamne-fereste va taiati usor cu cutitul in timp ce pregatiti o masa delicioasa.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-09-25 Vizualizari: 4281


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Folosirea corecta a cutitelor de bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro