193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Clasificarea nutrientilor de baza

Clasificarea nutrientilor de baza

      Trimite pe mail Printeaza
Clasificarea nutrientilor de baza
Atunci cand mergem la medic pentru analize sau daca vizitam un profesionist in nutritie si dorim sa ni se recomande o dieta adecvata intotdeauna va trebui sa ne ghidam dupa nivelul de nutrienti de baza pe care ii contine sau nu organismul nostru. Acesti nutrienti se clasifica in doua mari clase, usor de diferentiat si probabil deja cunoscute celor mai multi dintre dumneavoastra:

1. Macronutrientii - sunt substante care ofera necesarul de energie pentru organismul uman si fara de care nu ne-am putea duce la indeplinire activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie introdusi in alimentatia noastra zilnice si e recomandat sa nu se faca abuz de nici unul dintre acestia ci sa se ofere la mesele zilnice un meniu armonios si echilibrat, care sa includa de toate. Din aceasta clasa a macronutrientilor fac parte apa, carbohidratii, proteinele si grasimile alimentare.

2. Micronutrientii - sunt substante care ajuta la reglarea functiilor organismului, a proceselor chimice complexe, precum si la regenerarea tesuturilor sau a celulelor. In aceasta clasa vom intalni toate vitaminele si mineralele necesare pentru organismul uman ca sa functioneze la parametrii sai optimi. Vitaminele sunt in numar de 13, iar mineralele esentiale sunt in numar de 22. Fiecare dintre aceste vitamine si minerale sunt necesare pentru noi, dar in cantitati destul de mici. A neglija unul si a face abuz de altele nu inseamna decat sa contribui din simpla ignoranta la dezechilibrarea propriului organism.

La mesele pe care le servim zilnic macronutrientii sunt cei care ne umplu practic farfuriile, noi consumandu-i pentru a avea energie peste zi, iar micronutrientii si-i extrage apoi organismul singur din alimentele ingerate de noi pe parcursul zilei. Trebuie deci sa cunoastem macar asa, in mare, cam ce vitamine si minerale putem obtine prin consumul a cator mai multe produse preferate de noi la masa pentru a reusi sa completam meniul si cu alte produse daca va fi cazul, care sa ne ofere un aport suplimentar de vitamine si minerale care de obicei nu prea exista in alimentele consumate de noi de regula.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-11-06 Vizualizari: 4324


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Clasificarea nutrientilor de baza, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Iasomia
Iasomia (Jasminum officinale) este o planta foarte cunoscuta care provine din aria Marii Mediterane ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro