Tips & tricks
Cum sa procedam cu alimentele mucegaite?

Mucegaiul face intr-un fel parte din viata noastra si trebuie sa stim cum sa ne descurcam si cu aceasta problema. Cel mai simplu mod, de fapt, de a alunga definitiv mucegaiul din bucataria noastra este sa cumparam intotdeauna doar atatea alimente cate sunt necesare sa ne preparam masa pentru maximum o saptamana. Astfel nu va mai trebui sa ne preocupam daca alimentele depozitate de noi capata sau nu mucegai.
In cazul in care totusi ne place sa fim gospodari si depozitam o serie de alimente pentru mai multa vreme, primul lucru de evitat la depistarea mucegaiului este sa nu mirosim produsul respectiv. Unele tipuri de mucegai pot fi foarte periculoase pentru sistemul nostru respirator. In continuare, putem alege fie sa aruncam cu totul produsul respectiv fie sa il curatam si sa il gatim la scurta vreme dupa aceea. Nu pastrati totusi alimente afectat prea tare de mucegai.
Atunci cand alegem sa aruncam mancare sau produse alimentare mucegaite nu trebuie sa uitam ca exista persoane care mai scormonesc prin gunoaie si de asemenea exista si animale carora le place sa se alimenteze de pe la tomberon indiferent daca discutam despre cainii comunitari sau despre catelul de rasa nobila al vecinei de etaj. Puneti deci alimentele mucegaite in pungi de plastic, inchideti-le la gura si abia apoi aruncati-le la tomberon.
Carnea procesata, sunca sau carnatii, odata atinsi de mucegai, nu e deloc bine sa ii mai consumam si trebuie aruncati imediat. Salamul uscat insa mai poate fi salvat deoarece este bine pastrat in membrana sa. Carnea de pasare si resturile de la mesele de carne afectate de mucegai si acestea se arunca imediat pentru ca riscul de imbolnavire aici este maxim. La fel vor sta lucrurile si in cazul pastelor sau a orezului deoarece riscul ramane la fel de mare si pentru aceste alimente.
Dintre branzeturi, casul si cascavalul pot fi salvate, dar nu si alte soiuri de branza deoarece apa pe care o contin acestea favorizeaza dezvoltarea pe mai departe a mucegaiului. In ce priveste untul, iaurtul, smantana sau alte produse lactate si aici va trebui sa aruncam totul intrucat contin apa si prezinta risc mare de imbolnavire. Exista si anumite soiuri de branza care contin mucegai introdus acolo de chiar producatorul lor, dar acestea pot fi salvate ca si in cazul cascavalului deoarece mucegaiul rau este usor de recunoscut si de indepartat.
Gemurile, dulceturile sau jeleurile care au fost contaminate cu mucegai nu mai trebuie consumate deoarece aici mucegaiul poate patrunde in profunzime mai ales atunci cand vom incerca sa il curatam. Micotoxina, foarte periculoasa, se regaseste in chiar acest tip de produse afectate si nu trebuie sa va jucati cu acest lucru. Fructele le mai putem salva si la fel si multe legume atinse de mucegai, dar in cazul fructelor si a legumelor apoase, moi, nu e bine sa facem acest lucru din cauza mediului favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului.
Painea, aluaturile de casa si prajiturile nu contin un mediu umed, dar sunt destul de poroase si astfel mucegaiul patrunde in interior cu usurinta. De aceea aceste produse trebuie aruncate imediat. La fel sa procedati si cu nucile, alunele sau legumele poroase deoarece nici acestea nu mai pot fi salvate. In general, orice tip de aliment cu continut mai mare de apa sau poros sau procesat fara conservanti nu mai poate fi salvat odata ce mucegaiul si-a facut aparitia.
Dupa ce scapati de produsele alterate treaba nu e inca gata fiind necesara si igienizarea locului unde au fost pastrate alimentele, aici existand nu doar posibile urme de mucegai pe rafturi, dar si multi spori in aer. Igiena se realizeaza prin curatare cu solutiile obisnuite de bucatarie sau cu un amestec de bicarbonat de sodiu si apa, fiind obligatoriu ca dupa aceea sa aerisiti si sa uscati foarte bine locul cu pricina.
In cazul in care totusi ne place sa fim gospodari si depozitam o serie de alimente pentru mai multa vreme, primul lucru de evitat la depistarea mucegaiului este sa nu mirosim produsul respectiv. Unele tipuri de mucegai pot fi foarte periculoase pentru sistemul nostru respirator. In continuare, putem alege fie sa aruncam cu totul produsul respectiv fie sa il curatam si sa il gatim la scurta vreme dupa aceea. Nu pastrati totusi alimente afectat prea tare de mucegai.
Atunci cand alegem sa aruncam mancare sau produse alimentare mucegaite nu trebuie sa uitam ca exista persoane care mai scormonesc prin gunoaie si de asemenea exista si animale carora le place sa se alimenteze de pe la tomberon indiferent daca discutam despre cainii comunitari sau despre catelul de rasa nobila al vecinei de etaj. Puneti deci alimentele mucegaite in pungi de plastic, inchideti-le la gura si abia apoi aruncati-le la tomberon.
Carnea procesata, sunca sau carnatii, odata atinsi de mucegai, nu e deloc bine sa ii mai consumam si trebuie aruncati imediat. Salamul uscat insa mai poate fi salvat deoarece este bine pastrat in membrana sa. Carnea de pasare si resturile de la mesele de carne afectate de mucegai si acestea se arunca imediat pentru ca riscul de imbolnavire aici este maxim. La fel vor sta lucrurile si in cazul pastelor sau a orezului deoarece riscul ramane la fel de mare si pentru aceste alimente.
Dintre branzeturi, casul si cascavalul pot fi salvate, dar nu si alte soiuri de branza deoarece apa pe care o contin acestea favorizeaza dezvoltarea pe mai departe a mucegaiului. In ce priveste untul, iaurtul, smantana sau alte produse lactate si aici va trebui sa aruncam totul intrucat contin apa si prezinta risc mare de imbolnavire. Exista si anumite soiuri de branza care contin mucegai introdus acolo de chiar producatorul lor, dar acestea pot fi salvate ca si in cazul cascavalului deoarece mucegaiul rau este usor de recunoscut si de indepartat.
Gemurile, dulceturile sau jeleurile care au fost contaminate cu mucegai nu mai trebuie consumate deoarece aici mucegaiul poate patrunde in profunzime mai ales atunci cand vom incerca sa il curatam. Micotoxina, foarte periculoasa, se regaseste in chiar acest tip de produse afectate si nu trebuie sa va jucati cu acest lucru. Fructele le mai putem salva si la fel si multe legume atinse de mucegai, dar in cazul fructelor si a legumelor apoase, moi, nu e bine sa facem acest lucru din cauza mediului favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului.
Painea, aluaturile de casa si prajiturile nu contin un mediu umed, dar sunt destul de poroase si astfel mucegaiul patrunde in interior cu usurinta. De aceea aceste produse trebuie aruncate imediat. La fel sa procedati si cu nucile, alunele sau legumele poroase deoarece nici acestea nu mai pot fi salvate. In general, orice tip de aliment cu continut mai mare de apa sau poros sau procesat fara conservanti nu mai poate fi salvat odata ce mucegaiul si-a facut aparitia.
Dupa ce scapati de produsele alterate treaba nu e inca gata fiind necesara si igienizarea locului unde au fost pastrate alimentele, aici existand nu doar posibile urme de mucegai pe rafturi, dar si multi spori in aer. Igiena se realizeaza prin curatare cu solutiile obisnuite de bucatarie sau cu un amestec de bicarbonat de sodiu si apa, fiind obligatoriu ca dupa aceea sa aerisiti si sa uscati foarte bine locul cu pricina.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-11-13 Vizualizari: 10488
Daca ti-a placut articolul Cum sa procedam cu alimentele mucegaite?, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Semintele paradisului
Semintele paradisului (Aframomum melegueta) sunt inrudite cu ghimbirul si provin din familia Zingibe...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun