193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi ...» Alimenta...» Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia...

Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia

      Trimite pe mail Printeaza
Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia
Intoleranta la gluten este o afectiune care se transmite pe cale genetica si care afecteaza serios sistemul digestiv. Nu se stie in prezent care este numarul exact al persoanelor care au aceasta afectiune, dar exista suspiciuni ca numarul bolnavilor ar fi chiar si de zece ori mai mare decat estimarile actuale. Intoleranta la gluten nu e usor de diagnosticat si cere trecerea a mai multi ani pentru a se depista fara greseala daca o persoana are sau nu aceasta afectiune.

Glutenul este de fapt o proteina care se poate intalni in cele mai multe cereale (grau, secara, orz, ovaz) si de aceea prin consumul des de paine sau cereale pentru micul-dejun se dovedeste periculos pentru persoanele care au intoleranta la gluten, dar inca nu li s-a depistat aceasta boala. Exista cazuri in care poti dezvolta anumite alergii la produsele din cereale, dar nu va fi vorba de intoleranta aici ci de o alergie care se trateaza diferit si are alte cauze. De aceea nici nu este simplu sa diagnostichezi intoleranta la gluten problema fiind putin mai complexa.

Simptomele pentru intoleranta la gluten pot include crampe abdominale, diaree, probleme de devoltare si crestere la copii, pierderea apetitului si disfunctii menstruale la fete si femei adulte. Intestinul subtire nu mai poate absorbi grasimile si astfel nici unele vitamine nu vor putea fi procesate corespunzator. Pot aparea chiar si probleme grave de malnutritie in cazurile in care si carbohidratii si proteinele nu mai pot fi procesate corect. Pentru copiii care nu au fost diagnosticati riscurile sunt mult mai mari decat in cazul adultilor care au avut mai mult noroc si au reusit sa se dezvolte multumitor.

Prin efectuarea de biopsii corecte ale intestinului se poate diagnostica mai rapid intoleranta la gluten, dar fiind implicati mai multi factori va fi nevoie totusi de ceva timp pana sa se poata stabili cu precizie acest diagnostic. Cu cat deci se merge mai din timp la medic, iar acesta ia si masurile care se impun cu atat mai repede se va putea decide daca e vorba de o alergie sau de intoleranta la gluten. Odata insa ce se stabileste corect diagnosticul se va trece la o dieta speciala, unde painea va trebui preparata din faina de orez, soia introdusa mai des in alimentatie, iar porumbul de nelipsit la mesele zilnice. Si cartofii pot oferi o faina de exceptie, dar mai greu de gasit pe piata.

Intoleranta la gluten este una dintre amenintarile cu care va trebui sa se confrunte omenirea pe viitor, deocamdata nestiindu-se foarte mult in aceasta privinta, dar existand studii serioase care se intreprind pentru a aduce mai multa lumina aici. In plan alimentar exista multe masuri care pot fi luate astfel incat bolnavii sa traiasca o viata cat mai fericita si normala posibil, dar partea proasta este ca diagnosticarea cere atat de multa vreme incat nu de putine ori apar complicatii, unele foarte grave, care si acestea vor trebui sa fie tratate ulterior. Nu uitati sa va prezentati de urgenta la medic atunci cand suspectati la dvs. sau la copii fie o alergie la grau si alte cereale fie chiar intoleranta la gluten.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-11-23 Vizualizari: 6748


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Impedimentul reformei, oamenii ti-au pastrat vechile structuri mentale, printre care, si pofta de mancare"
Valeriu Butulescu
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro