Site coolinaria.ro

Fii activ. Traieste mai mult


Fii activ. Traieste mai mult Nu exista un moment mai bun să începi să fii activ decât prezentul. Indiferent de vârstă sau abilităţile fizice, oricine se poate bucura de beneficiile de sănătate aduse de un program zilnic de exerciţii fizice. Se ştie că activităţile sportive şi exerciţiile fizice reprezintă un element important atunci când vrei să slăbeşti sau să îţi menţii greutatea corporală sub control. Mai mult, practicarea zilnică a unor exerciţii fizice, chiar şi cu efort moderat, contribuie la întărirea oaselor şi muşchilor, reduce stresul şi, în general, îmbunătăţeşt calitatea vieţii.

Fie că preferi să începi ziua cu o alergare de dimineaţă, fie că alegi să ieşi cu un prieten la o partidă de tenis, important este să fii activ şi să rămâi activ.

Beneficiile aduse sănătăţii de un simplu program zilnic de exerciţii fizice sunt nenumărate. Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. şi membru în „Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA), ne dezvăluie principalele trei beneficii care ar putea să ne motiveze să începem chiar azi să devenim activi.

1. Oase şi muşchi puternici

Cercetările ştiinţifice au arătat că activitatea fizică regulată este una dintre cele mai bune metode de a menţine oasele sănătoase. Exerciţiile de forţă, joggingul, ridicarea de greutăţi sunt utile pentru conservarea masei osoase, ceea ce reprezintă o componentă critică în reducerea riscului de slăbire a oaselor care se produce odată cu înaintarea în vârstă, favorizând apariţia fracturilor. Activităţile fizice care implică ridicarea de greutăţi sunt benefice totodată pentru creşterea masei musculare, susţinând mai departe sănătatea oaselor. În plus, ţesutul muscular arde mai multe calorii decât orice alt ţesut din organism, ceea ce creştere ponderea de ardere a caloriilor pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase.

Având oase şi muşchi puternici, echilibrul, puterea şi coordonarea organsimului se îmbunătăţesc, reducând riscul accidentelor şi bolilor osoase. Medicul şi antrenorul te pot ajuta să găseşti exerciţiul de forţă care ţi se potriveşte.

2. Reducerea stresului

Mai multe studii arată că sportul şi exerciţiile fizice, mişcarea în general ne ajută în lupta cu stresul cotidian. Prin practicarea exerciţiilor fizice, în organism se produce endorfină, care are efect de calmare şi relaxare, făcându-ne să ne simţim mai bine şi mai optimişti.

O plimbare vioaie sau o scurtă repriză de gimnastică poate fi reţeta ideală de relaxare după o zi istovitoare. Şi cum majoritatea oamenilor apelează la mâncare în situaţii de stres – ceea ce poate duce la creştere în greutate –, dacă înlocuim pofta de mâncare cu câteva exerciţii fizice, nu numai că ne vom relaxa şi nu vom mai fi la fel de stresaţi, dar vom evita şi acumularea unui surplus de greutate nesănătos pentru organism.

3. Controlul greutăţii

Reducerea activiăţile sedentare, implicarea în activităţi fizice şi arderea caloriilor consumate sunt cheia în controlul greutăţii. Un program regulat de exerciţii fizice nu doar ne ajută să slăbim, dar este dovedit faptul că aren o contribuţie importantă în menţinerea organismului la o anumită greutate dorită. Specialiştii recomandă aproximativ 30 de minute de exerciţii în fiecare zi, adăugând că acest obicei - alături de o dietă redusă în grăsimi - este unul dintre cei mai importanţi factori în menţinerea greutăţii corpului.

O viaţă activă necesită şi o dietă sănătoasă. Organismul are nevoie de proteine – precum peşte, carne de pasăre, ouă sau soia – pentru a menţine şi dezvolta masă musculară. Produsele lactate fără grăsimi oferă organismului nu doar proteine, ci şi calciu necesar pentru sănătatea oaselor. Fructele, legumele şi cerealele sunt carbohidraţi care oferă energia necesară pentru activităţile cotidiene.

Mănâncă corect şi fă un ţel din mişcare, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă. Poţi fii activ o viaţă şi nu e niciodată prea târziu să începi.

Autor:  Iosub Alin