Site coolinaria.ro

Zeama de sfecla rosie poate scadea presiunea arteriala


Zeama de sfecla rosie poate scadea presiunea arteriala Savantii din medicina au descoperit recent faptul ca sfecla rosie poate avea un efect foarte bun asupra reducerii presiunii arteriale la bolnavii hipertensivi, un singur pahar de zeama de sfecla rosie putand sa mentina presiunea arteriala la cote rezonabile timp de 24 de ore.

Se pare ca anumite substante din sfecla rosie, numiti nitrati, si care apar in stare naturala, intra in reactie cu unii compusi din sange si creeaza un gaz care determina largirea vaselor de sange, fapt care conduce la diminuarea presiunii arteriale si la reducerea riscurilor pe care le ridica bolile de inima pentru sanatate.

Suplimentar, sfecla rosie contine si o serie de alte substante utile pentru echilibrul organismului uman dintre care amintim acidul folic, vitaminele din gama complex B, vitaminele A si C, calciul, magneziul, fosforul, potasiul, amino-acizii si unii antioxidanti. Aceste proprietati se dovedesc utile si pentru tratarea unor aspecte diverse care privesc sanatatea, sfecla rosie putand fi benefica pentru detoxifierea ficatului, ameliorarea problemelor experimentate de femei la menstra, reducerea senzatiei de oboseala si stres, reglarea activitatii sistemului digestiv si tratarea altor afectiuni.

Consumul de sfecla rosie si in special consumul de zeama concentrata trebuie totusi limitat la cantitati mici deoarece introducerea la dieta pe termen lung a sfeclei rosii poate avea si efecte secundare de nedorit, generate de surplusul de exact aceleasi substante pentru care sfecla rosie este laudata si cautata. Se recomanda prin urmare sustinerea unei cure de sfecla rosie pentru maximum o saptamana, urmata de o pauza de cateva zile bune dupa care se poate relua cura alimentara de sfecla rosie daca asa se doreste.

Sfecla rosie este disponibila pentru consumatori la mai toate magazinele cu profil agro-alimentar, de unde poate fi procurata la preturi convenabile, dar de preferat este sa se aleaga radacinile ferme si nu cele moi intrucat acestea din urma elibereaza la gatit cantitati mai mari de substante active, care pot fi nocive daca se consuma in exces.

Autor:  Lucia Mihailescu