Site coolinaria.ro

Factori care favorizeaza scaderea ratei metabolice


Factori care favorizeaza scaderea ratei metabolice Rata metabolismului se afla in stransa legatura cu abilitatea organismului de a procesa corect si eficient nutrimentele din alimente si de a produce astfel energia de care avem nevoie pe parcursul intregii zile. Cu cat rata metabolismului este mai mica cu atat mai repede se va depune si grasimea pe corp, iar cu cat va fi rata metabolismului mai mare, cu atat mai repede vor f procesate alimentele si transformate nutrimentele in energie.

Ca punct de plecare in stabilirea ratei optime a metabolismului se ia intotdeauna in considerare rata metabolica de baza, adica se apreciaza prin calcule stiintifice cantitatea de energie necesara organismului atunci cand acesta nu este activ, fiind estimata energia necesara pentru intretinerea tuturor organelor din corp si a proceselor care controleaza sistemele vitale. Daca rata metabolica de baza este sub nivelul normal atunci trebuie luate masuri pentru a se incuraja organismul sa produca mai eficient energie, inclusiv atunci cand corpul se afla in stare de relaxare.

Din pacate, pentru persoanele trecute de 30 de ani, rata metabolismului va descreste proprotional cu trecerea timpului si de aceea toate persoanele care intra in aceasta categorie sunt practic obligate sa practice cat mai multa miscare pentru a preintampina astfel efectele negative ale scaderii ratei metabolismului. Masa musculara se deterioreaza de asemenea mai rapid dupa varsta de 30 de ani si nu mai e de mirare de ce se recomanda tocmai acum o dieta bogata in proteine, exercitii pentru cresterea masei musculare si evitarea constanta a grasimilor in plan alimentar.

Programul de servire a mesei si celelalte deprinderi alimentare de peste zi influenteaza decisiv rata metabolismului, fiind probabil primul dintre factorii de risc care sa poata favoriza scaderea ratei metabolice. In prezent, exista o controversa vie in lumea nutritionistilor privitor la numarul optim al meselor zilnice, unii recomandand 3 mese principale pe zi, iar altii pana la 6 mese pe zi (insa in portii mai mici), dar atat primii cat si cei din urma cad de acord asupra necesitatii servirii tuturor meselor dupa un program foarte riguros.

Aportul de calorii la dieta poate de asemenea influenta in bine sau in rau rata metabolismului, fiind deci util sa se supravegheze atent numarul de calorii din meniul zilnic. Desi pare mai greu la inceput, odata deprins acest obicei lucrurile vor putea fi mai usor tinute sub control, nemaiexistand riscul sa fie depasit sau omis numarul optim de calorii recomandat de catre autoritatea pentru sanatate: 2000 pentru femei si 2500 pentru barbati.

Organismul uman nu se poate descurca deloc multumitor cu tot ceea ce are de procesat suplimentar, iar acest lucru se resimte in timp prin depuneri masive de grasimi si o scadere constanta si complet de nedorit a ratei metabolismului.

Stresul este o alta amenintare serioasa pentru mentinerea ratei optime a metabolismului, organismul putand sa secrete in conditii de stres ridicat anumiti hormoni si substante care sa conduca la scaderea ratei metabolismului si cresteri insemnate in greutate sau dereglari serioase ale unor procese importante din organism.

Medicatia administrata persoanelor care sufera sau au suferit de boli grave este un alt factor de risc si la fel stau lucrurile si in cazul auto-medicatiei. Multe dintre tratamentele moderne pot vindeca boala complet sau partial, dar in egala masura pot genera efecte secundare de nedorit, printre care si o scadere simtitoare a ratei metabolismului.

In sfarsit, sexul careia apartine o persoana are un impact asupra ratei metabolice, de obicei barbatii prezentand o rata metabolica crescuta fata de femei, acest lucru datorandu-se in parte si masei musculare mai mari a barbatilor. De aceea, o dieta bogata in proteine precum si mult exercitiu fizic de dezvoltare a masei musculare sunt recomandate in mod special femeilor trecute de 30 de ani.

Metabolismul nu trebuie totusi facut responsabil pentru cresterile nejustificate in greutate intrucat organismul se conduce dupa niste legi simple, care vor ajuta la incetinirea ratei metabolice atunci cand se transmit semnale ca urmeaza o perioada de post (la dieta de slabit, de exemplu) sau legi care determina cresterea ratei metabolismului in conditii de alimentatie echilibrata, bogata in nutrimente si lipsite de orice urma de stres.

Noi, oamenii, spre deosebire de alte specii, avem abilitatea de a controla in mod efectiv propria rata metabolica, prin luarea unor masuri utile si eficiente, care sa determine organismul sa lucreze inspre binele nostru si nu altfel. Cei care refuza sa inteleaga acest lucru si nici nu asculta de sfatul specialistilor suporta de fapt consecintele propriei ignorante si nimeni altcineva decat dansii nu poate de aceea sa fie facut responsabil pentru faptul ca apar cresteri mari in greutate sau chiar se creeaza un teren favorabil pentru aparitia unor boli mai grave.

Autor:  Lucia Mihailescu