Site coolinaria.ro

Nivelul de testosteron poate fi reglat prin alimentatie


Nivelul de testosteron poate fi reglat prin alimentatie Testosteronul nu este secretat, poate spre surpriza unora dintre cititoare, doar de catre barbati, dar si de catre femei, fiind unul dintre hormonii cu rol decisiv in reglarea unor procese esentiale din organism. Este adevarat ca barbatii secreta mai mult testosteron decat femeile, dar ei au nevoie de aceste niveluri crescute pentru a obtine o masa musculara mai mare, o voce mai groasa si alte trasaturi specific masculine.

Pentru femei, mentinerea nivelului de testosteron la un nivel optim este esentiala deoarece sunt astfel afectate nu doar procesele care tin de reproducere, dar si cele care privesc sanatatea sistemului circulator, a arderii grasimilor sau activitatea sistemului nervos. O rata fluctuanta a testosteronului la femei, ca si la barbati, poate conduce la scaderea drastica a apetitului sexual, la depresie, probleme cardio-vasculare si altele.

Estrogenul, hormonul specific feminin, este obtinut din testosteron, iar femeile care au un nivel optim de testosteron in organism vor beneficia si de o masa musculara mai buna, de un sistem osos mai puternic precum si de un libidou normal. Desigur, excesul de testosteron poat conduce la aparitia parului facial si alte probleme de nedorit si de aceea nu se recomanda cresterea pe cale artificiala a aportului de testosteron ci doar o alimentatie echilibrata, care sa ofere niveluri optime de testosteron fara nici un pericol pentru sanatate.

O dieta pentru reglarea nivelului de testosteron, atat la femei ca si la barbati, va include obligatoriu in meniul zilnic produse bogate in magneziu, zinc si seleniu, dar si proteine, care sunt de asemenea esentiale pentru sanatatea organismului. Grasimile trebuie sa fie din cele nesaturate, iar carbohidratii obtinuti de preferat din surse vegetale precum legumele, zarzavaturile si fructele. Proportia ideala este de aproximativ 30 la suta din fiecare categorie de nutrimente, de consumat la fiecare masa, adica 30% proteine, 30% grasimi si 30% carbohidrati.

Dietele sarace in calorii pot conduce la scaderea nivelului de testosteron, iar cele bogate in calorii la cresterea nivelului de testosteron, deci este obligatoriu sa se mentina un echilibru din acest punct de vedere, adica sa se ofere prin dieta obisnuita numarul zilnic de calorii recomandate de specialistii in nutritie, adica 1800-2000 pentru femei si 2300-2500 pentru barbati. Persoanele supraponderale se vor descurca mai greu insa exista solutii si pentru acestia ca sa nu se reduca drastic numarul de calorii de la dieta.

In ce priveste proteinele, trebuie sa se ofere la dieta in principal proteine din surse animale precum carnea, ouale sau branzeturile, in cantitati normale, dar si proteine din surse vegetale, nu neaparat mai slabe calitativ decat cele animale, dar necesitand ingerarea de cantitati mari de alimente pentru a acoperi necesarul zilnic si deci conducand automat si la cresterea aportului de calorii.

In sfarsit o atentie crescuta trebuie oferita si grasimilor obtinute din carnea de peste, din nuci si alune, avocado, ulei vegetal si alte produse similare. Nu trebuie niciodata facut exces la masa cu vreunul dintre aceste produse, adica sa se consume mai mult peste, mai multe fructe de avocado sau ulei de masline din belsug. Grasimile continute de aceste produse au si ele un rol important in reglarea nivelului de testosteron si nu este recomandat sa se faca nici un exces in consecinta.

Fructele proaspete, unele legume crude, cerealele integrale si apa plata pot fi consumate la discretie deoarece se obtine si o stare de bine peste zi prin aportul de serotonina si nici nu exista un impact negativ in ce priveste nivelul de testosteron din organism. Alcoolul, cafeaua si tutunul insa interfereaza cu activitatea la nivel metabolic si trebuie si acestea consumate cu moderatie.

Autor:  Lucia Mihailescu