Site coolinaria.ro

6 tipuri de cafele


6 tipuri de cafele Hai sa aruncam o privire la 6 din cele mai populare tipuri de cafele, si cum trebuiesc ele savurate.

Espresso
Espresso este un tip de cafea tare, obtinuta prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune inalta, intr-o masina de espresso. Un espresso perfect va avea o spuma aurie-maronie, groasa, la suprafata. Daca aceasta spuma este cum trebuie sa fie, zaharul va pluti cateva secunde la suprafata atunci cand este adaugat cu lingurita.

Espresso este punctul de pornire pentru mai multe tipuri de cafea, precum capucino, insa multi impatimiti insista ca aceasta cafea tare sa fie bauta ca atare, eventual cu putin zahar.

Cum il serviti? Cu putin zahar. Scurt inseamna mai putina apa, deci mai concentrat, iar lung, cu mai multa apa, intr-o cana mai mare, este mai diluat. Varietati: adaugati-i spuma de lapte si o sa obtineti espresso macchiato. Espresso corretto se obtine adaugand un strop de lichior sau cognac.

Cappucino
Aceasta bautura extrem de populara poate tine loc si de desert. La baza este un espresso, caruia i se adauga lapte si spuma.

Cum il serviti? Se obisnuieste adaugarea de cacao pulbere, sau de ciocolata neagra rasa pe deasupra. Cappucino Ice este o bautura extrem de racoritoare pe timp de vara.

Americano
Americano se obtine amestecand un espresso cu o cana de apa. Se presupune ca numele a aparut de fapt ca o insulta la adresa modului in care americanii isi diluau la inceputuri espresso pentru a il putea bea.

Cum il serviti? De obicei se serveste cu zahar si lapte, insa adevaratii cunoscatori insita sa se lase la o parte laptele, pentru a putea aprecia mai bine gustul si aroma espresso-ului.

Caffe latte
O caffe latte este formata dintr-o parte espresso si 3 parti lapte.

Cum o serviti? Cu o prajitura alaturi, este o parte importanta din micul dejun.

Caf au Lait
Aceasta populara bautura frantuzeasca este similara Caffe Latte, insa in loc de espresso se foloseste cafea normala. Este considerata o forma mai slaba a celei de mai sus.
Cum o serviti? De obicei, indulcita cu zahar.
Caf Mocha (Mochachino)
Caf Mocha este un cappucino sau o Caffe Latte la care a fost adaugat sirop de ciocolata. Retele pot insa varia in functie de cafenea, uneori obisnuindu-se sa fie folosit sirop de caramel (in acest caz numindu-se Caramel Macchiato).

Autor:  Daniela Tiba