Site coolinaria.ro

Fructele tropicale si sanatatea organismului uman


Fructele tropicale si sanatatea organismului uman Pe langa gustul lor deosebit, fructele tropicale s-a dovedit stiintific ca ofera si multe beneficii pentru sanatatea persoanelor obisnuite, care nu sufera de boli care necesita un regim alimentar special. Spre deosebire de fructele comune pentru consum, fructele tropicale abunda in nutrimente de exceptie, unele chiar in exces, si de aceea interzise pentru cei care sufera de anumite afectiuni.

Pe lista fructelor tropicale comercializate si in Romania se pot intalni bananele, nuca de cocos, kiwi, ananasul, mango, portocalele si alte citrice, papaya, rodiile etc. Introducerea lor la dieta obisnuita nu poate fi decat benefica, atata vreme cat nu se fac excese din nici un punct de vedere. Printre nutrimentele pe care le ofera fructele tropicale putem aminti fibrele alimentare, minerale diverse, vitamine precum si o serie de compusi fitochimici.

Din ceea ce se stie pana in prezent despre rolul introducerii fructelor tropicale la dieta, se poate afirma cu certitudine ca acestea contin antioxidanti utili pentru a reduce riscul contractarii cancerului si a bolilor de inima, dar si alte substante care ajuta la reglarea digestiei, reglarea nivelului colesterolului din sange si controlul greutatii corporale.

Poate mai mult decat in cazul altor fructe, cele tropicale ofera mai usor senzatia de satietate si merita introduse mai ales la dietele de slabit, intre mesele zilnice, intrucat nu contin multe calorii, dar pot oferi suficiente nutrimente pentru a inlatura cu succes senzatia de foame dintre mesele principale. Nu trebuie uitat totusi faptul ca multe dintre aceste fructe pot avea si un continut marit de zahar si ca, in consecinta, trebuie alternat consumul lor cu alte fructe, care contin mai putin zahar sau chiar legume diverse, numai bune pentru o gustare inopinata.

Cele mai indicate pentru consum sunt fructele tropicale proaspete si nu cele uscate sau la conserva deoarece ele nu contin nici aditivi alimentari suspecti si nici nu au o concentratie de zahar chiar atat de mare. Fructele tropicale uscate sau conservate se folosesc mai ales ca ingrediente alimentare si mai putin pentru consumul propriu-zis.

La modul particular, fructele tropicale sunt "specializate" pe ameliorarea unor conditii specifice de sanatate, putand sa va oferim si cateva exemple lamuritoare din acest punct de vedere:

- ananasul este recomandat in primul rand pentru curele de slabire, problemele de digestie, deficitul de vitamine si minerale si afectiuni ale vaselor de sange;

- kiwi poate preveni aparitia cancerului, prin aportul util de vitamina C, este util pentru diabetici, dizolva mai usor cheagurile de sange si poate ameliora problemele respiratorii;

- papaya stimuleaza sistemul imunitar, este un bun antibacterian si ajuta la o mai buna functionare a ficatului;

- nuca de cocos ofera multe fibre alimentare, proteine din belsug, dar si acizi grasi si de aceea nu este bine sa se consume in exces, ci in cantitati de pana la 50 de grame zilnic. Suplimentar, nuca de cocos este un excelent stimulator al activitatii creierului si merita introdusa in dieta adolescentilor, dar cu moderatie;

- rodia are efecte bune pentru stimularea digestiei si poate insoti mesele mai consistente, contine foarte multe nutrimente utile si este si unul dintre fructele cu efect afrodisiac recunoscute in intreaga lume; rodia are bune proprietati antiseptice si ofera antioxidanti care pot preveni efectele imbatranirii.

Alaturi de fructele tropicale amintite mai sus, exista o sumedenie de alte produse care pot fi alternate la o dieta de succes, dar intotdeauna cu moderatie si nu inainte de a consulta in amanunt efectele pe care le pot avea aceste fructe tropicale asupra organismului nostru. Unele pot contine seminte cu efect alergenic, altele sunt contraindicate pentru unele afectiuni deci trebuie exercitat un control din acest punct de vedere pentru a se realiza selectia ideala pentru dieta fiecaruia dintre noi.

Autor:  Lucia Mihailescu