Site coolinaria.ro

Atentie sporita la curatenia in casa in timpul sarcinii!


Atentie sporita la curatenia in casa in timpul sarcinii! Cercetatorii de la Universitatea din Bristol trag un semnal de alarmă puternic pentru viitoarele mămici: folosirea unor produse de curătat neadecvate în timpul sarcinii poate avea repercusiuni grave asupra fătului, inducând serioase probleme respiratorii încă de la nastere. Studiul efectuat de oamenii de stiintă pe un esantion de 14.000 de copii din peste 7 000 de familii a raportat o legatură strânsă între expunerea prenatală si problemele respiratorii. Astfel, copii supusi la diferite substante sunt de două ori mai predispusi la afectiuni respiratorii care pot degenera în astm. Doctorul pediatru Ana Culcer, Șeful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, comentează acest studiu si ne oferă câteva sfaturi despre cum ne putem proteja copii chiar dinainte de nastere.

“Într-adevăr, produsele de curătat sunt în general destul de greu de suportat de către copii mici si foarte mici. O parte dintre ingredientele pe care le contin pot crea reale probleme bebelusilor, începând cu cele respiratorii si ajungând la alte afectiuni destul de serioase. Una dintre cele mai nocive substante continute de produsele de curătat este hipocloritul de sodiu care are un efect iritant atât la nivel respirator, cât si la nivel cutanat. Cei mici pot fi afectati de vapori chiar într-o scurtă perioadă de expunere, de aceea este esential să acordăm o atentie sporită produselor pe care le alegem în timpul sarcinii si după nasterea copiilor”, explică Dr. Ana Culcer.

În cadrul studiului au fost luate în considerare o gamă largă de produse folosite în cadrul gospodăriei: substante de curătat, înălbitori, spray-uri, odorizante, vopsea sau var si insecticide. S-a constatat că uzul frecvent si în cantităti ridicate a unuia sau mai multora dintre aceste produse afectează într-adevăr copii nenăscuti, iar persistenta folosirii lor si după nasterea micutului creste riscul aparitiei acestor probleme respiratorii.

Pentru ca viitoarele si tinerele mămici să stie cum să mentină un mediu curat, lipsit de microbi, dar cu produse nedăunătoare sănătătii copiilor, Dr Ana Culcer ne oferă câteva sfaturi si reguli de curătenie a domiciliului:
1. Femeile însarcinate si mamele cu copii mici trebuie să fie foarte atente în primul rând la ingredientele produselor pe care le folosesc. Recomand citirea cu atentie a listei de substante active si alegerea unui produs cât mai putin dăunător. Produsele de curătat si dezinfectat fără hipoclorit de sodiu sunt foarte potrivite pentru că nu provoacă iritatii sau alergii.
2. Trebuie respectate cu atentie regulile de folosire sugerate de producător si înscrise pe eticheta produselor - se poate cere limpezirea după spălare sau evitarea amestecului cu alte substante
3. Este bine să nu se folosească prea multe produse de curătat, spray-uri sau odorizante în acelasi timp pentru că ele pot fi extrem de iritante nu numai pentru copii, ci si pentru adulti
4. De asemenea, femeile însărcinate sau mamele cu copii mici trebuie să evite expunerea lor sau a copiilor la mirosuri puternice si iritante emanate de produsele de curătat

Autor:  Iosub Alin