Site coolinaria.ro

Impactul filosofiei Zen asupra alimentatiei


Impactul filosofiei Zen asupra alimentatiei Curentul filosofic Zen este benefic nu doar pentru o buna disciplinare mentala si fizica a adeptilor sai, dar are implicatii pozitive si in plan alimentar, iar acest lucru a fost recent pus in evidenta de catre maestrul si intructorul in arte martiale, Aaron Hoope, din Statele Unite, care propune o abordare inteligenta si selectiva a alimentatiei zilnice, bazata pe tehnici si metode de inspiratie Zen.

In esenta, dieta de inspiratie Zen a lui Aaron Hoopes solicita adeptilor sai sa se concentreze mai mult asupra semnalelor primite de la propriul organism si sa realizeze astfel o selectie mai buna a alimentelor introduse la dieta zilnica, eliminandu-le pe cele care nu fac bine organismului si retinand acele categorii de alimente care stimuleaza starea de bine, nivelul de sanate si o silueta supla, fara multa grasime pe corp.

Filosofia Zen si principiile sale de baza trebuie insusite la nivel de incepator pentru a se putea ulterior sa se beneficieze de aceste idei utile, care sa isi gaseasca o aplicare imediata si in plan alimentar.

Propriu-zis, dieta de inspiratie Zen nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului ci mai degraba un mod organizat si fundamentat teoretic de a selecta mai atent alimentele din meniul zilnic si de a servi mesele principale in mod inteligent, studiindu-se pe viu cum reactioneaza organismul la diferite categorii de alimente si trecandu-se apoi la o selectie atenta a produselor alimentare benefice si eliminare a celor toxice pentru organism.

Nu doar organismul are de suferit de pe urma unei alimentatii gresite ci si planul mental si cel spiritual vor fi la fel de afectate si de aceea nu este greu sa descoperi aceste relatii dintre mancare si starea de bine si sa te ajuti singur mai apoi optand exclusiv pentru alimente sanatoase si un program bun de servire a meselor zilnice.

Pe durata servirii meselor, mancarea trebuie mestecata pe indelete, alimentele merita savurate fara graba, iar masa nu trebuie incheiata mai devreme de jumatate de ora, putand tine chiar si mai mult, dupa caz. Astfel organismul va reusi sa functioneze la unison cu mintea si va transmite in timp util semnalul de satietate sau alte semnale care sa atraga atentia asupra toxicitatii unor alimente sau a cantitatilor gresite de ingrediente introduse la prepararea mancarii.

Televizorul, radioul, alte surse de poluare nu trebuie sa insoteasca servirea meselor zilnice, iar conversatia la masa trebuie sa se limiteze la subiecte placute, tratate scurt si fara multa vorba. Mesele zilnice e bine sa fie mai dese, cu portii mai mici, fiind o metoda utila si eficienta pentru optimizarea activitatii sistemului digestiv, cresterea ratei metabolismului si normalizarea nivelului de zahar din sange.

Intrucat dieta de inspiratie Zen nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului, nu se ofera multe informatii asupra categoriilor de alimente de introdus in meniul zilnic ci se incurajeaza implicarea adeptilor sai inspre o selectare atenta si corecta a produselor alimentare benefice pentru fiecare organism in parte. Fiecare organism isi are particularitatile sale si de aceea este nevoie ca selectia alimentelor sa o faca doar persoana care se afla la dieta.

Nu in ultimul rand, o astfel de dieta Zen trebuie insotita si de excercitii specifice de meditatie, de miscare fizica, yoga si alte metode de intretinere corporala si mentala, care sa completeze armonios alimentatia. Scaderile in greutate se pot inregistra in timp, nefiind recomandat sa se faca excese in sensul limitarii portiilor la masa sau a reducerii principalelor categorii de nutrimente de care are nevoie organismul.

Dieta de inspiratie Zen se adreseaza din pacate mai ales persoanelor pasionate de filosofia Zen, care au fost initiati cat de cat in tainele acestui curent spiritual si care vorbesc un limbaj comun cu autorul sau, Aaron Hoope.

In original, cartea publicata de acesta se numeste "Zen Anti-Diet", este redactata doar in limba engleza si poate fi procurata in format e-book de pe situl oficial, zenantidiet.com. Pentru anul acesta, 2010, este disponibila varianta updatata a cartii, unde sunt structurate mai bine atat masurile de luat in plan alimentar cat si diferite exercitii si tehnici de meditatie care sa insoteasca dieta propriu-zisa.

Doritorii pot afla mai multe vizitand direct situl zenantidiet.com, unde se ofera posibilitatea inscrierii gratuite pe forumul oficial, de asemenea inscrierea la cursuri online sau citirea de articole utile pentru o mai buna intelegere a acestei diete inspirata din filosofia asiatica.

Autor:  Lucia Mihailescu