Site coolinaria.ro

Masuri alimentare pentru sanatatea sistemului digestiv


Masuri alimentare pentru sanatatea sistemului digestiv Sistemul digestiv si intretinerea sa la parametri optimi depind in buna masura de alimentele pe care le introducem la dieta, dar si de modul in care preparam aceste alimente. Alimentatia este ca o sabie cu doua taisuri si putem obtine beneficii maxime pentru organism sau, dimpotriva, putem dezvolta afectiuni diverse, cele mai frecvente lovind direct in sistemul nostru digestiv.

O alimentatie corecta, care sa permita buna functionare a sistemului digestiv si, in egala masura, sa ofere si nutrimentele necesare activitatii organismului de peste zi va trebui sa ia in calcul cativa factori majori de risc precum si sa tinteasca atingerea unui bun echilibru in meniul zilnic intre alimentele cu grad redus de toxicitate si cele care, prin natura lor, contin o serie de toxine si bacterii periculoase pentru sanatate.

1. Mentinerea nivelului de aciditate la cote normale
Acesta este unul dintre primele obiective pe care le urmarim de obicei la dieta si poate fi atins prin tinerea sub atenta supraveghere a tuturor alimentelor asa-numit "acide" sau prin prepararea lor adecvata, scazand astfel nivelul de aciditate la cote obisnuite.

Carnea de porc, de exemplu, este un aliment periculos din acest punct de vedere si ar trebui consumata destul de rar, iar alaturi de acest aliment la fel de periculoase sunt si alimentele care contin zahar, uleiurile vegetale, margarina, lactatele si branzeturile si o serie lunga de alte produse alimentare.

Ideal la dieta este sa se consume in cadrul aceleiasi mese atat alimente cu un grad de aciditate mai ridicat cat si alimente asa-numit "alcaline" sau care vor putea sa scada nivelul general de aciditate din stomac. Dintre acestea putem aminti varza, broccoli, conopida, ciupercile, bananele, migdalele, tofu, proteinele din grau si multe altele.

2. Prevenirea inmultirii culturilor de candida albicans
Candida albicans este o bacterie prezenta in toate organismele insa inmultirea sa poate declansa adevarate dezastre pentru sistemul digestiv, atat cel superior cat si cel inferior. Printr-o alimentatie gresita sau cure repetate cu antibiotice populatia de candida albicans se inmulteste foarte repede si poate slabi la cote alarmante nu doar sistemul digestiv, dar si pe cel imunitar.

Alimentele care favorizeaza inmultirea populatiei de candida albicans din organism sunt: cafeaua, ciocolata, vinul, zaharul, drojdia si alte produse alimentare fermentate. Aceste alimente trebuie consumate cu moderatie si nu neaparat zi de zi, iar daca se constata cresterea populatiei de candida, aceste alimente ar trebui eliminate pentru o lunga perioada de vreme de la dieta pana ce organismul se vindeca si revine la parametrii sai normali.

3. Prevenirea alergiilor alimentare
Mai toate tipurile de alergii alimentare sunt strans legate de probleme ale sistemului digestiv si trebuie invatat cum sa se combine alimentele in mod corect pentru a nu declansa aceste alergii. Uneori alergiile apar din cauza consumului unor anumite alimente, dar de obicei se vor manifesta atunci cand se combina gresit categorii separate de alimente.

Fiecare persoana care sufera de alergii alimentare va fi nevoita sa deprinda cu timpul ce tipuri de alimente ii priesc si care nu, iar in plus trebuie adoptata si o dieta si alte masuri de natura medicala care sa stimuleze activitatea sistemului imunitar.

4. Prevenirea constipatiei cronice si a sangerarilor intestinului gros
Constipatia este un mare dusman al sistemului digestiv, iar daca se observa ca episoadele de constipatie tind sa se repete pe intervale scurte de timp atunci trebuie luate masuri de natura alimentara in primul rand pentru a se preveni aceasta afectiune. O alimentatie bogata in fibre alimentare si lichide din belsug va putea rezolva asemenea probleme, prevenind in egala masura si sangerarile colonului, cauzate de cele mai multe ori de hrana uscata, saraca in fibre si fara un aport util de apa si alte lichide.

5. Detoxifierea periodica a organismului
De doua ori pe an trebuie tinuta si o dieta de detoxifiere generala a organismului, eliminandu-se acum complet grasimile, alimentele dulci, alimentele procesate sau cele care contin aditivi alimentari. Suplimentar, un aport de produse naturale care sa favorizeze eliminarea mai rapida si mai usoara a toxinelor precum si o crestere a aportului de apa vor ajuta mult la detoxifierea organismului.

Sistemul digestiv nu poate functiona optim atunci cand este incarcat de toxine, iar dietele de curatare a organismului si chiar si clismele vor ajuta mult in acest sens, fiind indicate, asa cum spuneam mai sus, macar de doua ori pe an.

Tinandu-se seama de factorii de risc prezentati anterior si aplicandu-se masurile utile in plan alimentar vom fi siguri ca sistemul nostru digestiv va continua sa functioneze fara probleme, in aceste conditii doar parazitii mai reusind sa ne dea de furca. Din pacate, conditiile climaterice in continua schimbare, seceta, inundatiile si mizeria favorizeaza inmultirea acestor paraziti si doar igiena riguroasa ne va putea feri pe viitor de aceasta serioasa problema a mileniului al III-lea.

Autor:  Lucia Mihailescu