Site coolinaria.ro

Gatitul in oale de lut


Gatitul in oale de lut Utilizat in trecut pe scara larga, gatitul in oale de lut a fost abandonat in favoarea tehnicilor mai moderne, pierzandu-se astfel mult din savoarea preparatelor de altadata si uitandu-se aproape complet unele traditii culinare de exceptie.

Poate din pura intamplare sau poate pentru ca asa cer timpurile pe care le traim, unii intreprinzatori particulari au inceput recent sa promoveze din nou gatitul in oale de lut, ei venind pe piata cu tot felul de propuneri interesante, care mai toate respecta designul si destinatia originala a faimoaselor recipiente din lut.

Ceea ce este clar si usor de demonstrat e faptul ca preparatele in oale de lut, in special carnea si legumele, sunt mult mai gustoase decat cele gatite la aragaz sau la plita electrica. Recipientele din lut pot fi utilizate pentru gatitul la temperaturi inalte si nu necesita operatiuni speciale de curatare.

Sucurile rezultate pe parcursul gatitului se pastreaza in mare parte in interiorul preparatului, aburii se evapora mai greu, ajutand la inabusirea profunda a ingredientelor, dar va fi nevoie si de temperaturi mai mari decat cele utilizate la prepararea alimentelor in recipiente metalice.

Recipientele din lut sunt astfel ideale pentru gatitul la cuptor, aici temperaturile fiind si ceva mai mari si neexistand practic un risc mare de ardere a alimentelor. Singurul mod in care se poate arde mancarea intr-o oala de lut este absenta completa a lichidelor si gatirea lor pe durate foarte lungi de timp.

Dezavantajul folosirii oalelor de lut este dat de faptul ca timpii de gatit sunt mai lungi decat in cazul utilizarii recipientelor metalice, dar mancarea va fi garantat mai gustoasa la final. Un alt aspect de luat in considerare este si faptul ca oalele de lut nu se plaseaza niciodata in cuptorul preincalzit ci se aseaza in cuptorul rece si se incalzesc odata cu acesta pentru a nu crapa din cauza diferentelor bruste de temperatura.

In privinta curatarii unei oale de lut, dupa ce a fost utilizata la prepararea alimentelor, acest lucru este foarte usor de realizat, nefiind nevoie decat de apa calda, sare mare de bucatarie si un spalator de sarma. Detergentul nu este recomandat din cauza porilor prezenti in argila, care ar putea retine detergentul si dupa clatirea temeinica cu apa.

Printre preparatele care se preteaza la gatitul in oala de lut putem aminti tocanitele din carne, pestele, gaina si curcanul intregi, diferite legume inabusite, placinte, aluaturi, branzeturi si chiar supe si ciorbe. Toate vor iesi gustoase si aromate, justificand din plin eforturile bucatarului.

Informatii suplimentare se pot obtine si consultandu-se ghidurile detaliate pentru gatitul in oale de lut oferite online sau in librarii. Oalele de lut pentru gatit vin in diferite forme si marimi, dar nu va grabiti sa le cumparati inainte de a va asigura ca sunt fabricate de producatori seriosi si ca respecta toate normele de siguranta si de calitate.

Autor:  Lucia Mihailescu