Site coolinaria.ro

Prin eliminarea produselor suspecte de la dieta traiti mai mult!


Prin eliminarea produselor suspecte de la dieta traiti mai mult! In lumea nutritionistilor de o atentie speciala se bucura dietele pentru persoanele care sufera de diferite afectiuni cronice cu substrat alimentar, care presupun in esenta eliminarea succesiva de la dieta a tuturor alimentelor suspectate ca pot afecta in vreun fel activitatea de recuperare a organismului suferind.

Dietele asa-numit de eliminare pot ajuta pe oricine sufera de o alergie alimentara sau o boala cronica cu substrat alimentar sa identifice si sa excluda acele produse care cauzau reactii negative din partea organismului si astfel sa cunoasca o revenire spectaculoasa la o stare de sanatate mai buna.

Se cunosc pana in prezent 4 mari categorii de substante care pot genera intoleranta crescuta din partea organismului, iar acestea sunt intr-o ordine aleatorie: Lactatele (care contin lactoza), Fructele si dulciurile (care contin fructoza), Drojdia alimentara (care contine glutamat monosodic sau glutamat din carrageenan) si Cerealele (care contin gluten).

Toate aceste categorii de substante fac de obicei parte din dieta obisnuita a unei mari parti din populatia globului si afecteaza anual nenumarate persoane in cele mai neasteptate moduri cu putinta. Organismele mai sensibile vor incerca initial sa le faca fata acestor substante, dar este de ajuns sa apara o alta boala mai grava care sa suprasolicite organismul pentru ca lucrurile sa ia o intorsatura nefericita, fiind de acum si foarte dificil sa se mai puna un diagnostic exact.

O dieta de eliminare va ajuta foarte mult organismul, mai ales atunci cand acesta se confrunta cu o afectiune periculoasa, iar durata unei astfel de diete trebuie sa fie de cel putin 30 de zile sau mai mult pentru a se cunoaste imbunatatiri simtitoare din punct de vedere al starii generale de sanatate. Alimentele interzise acum sunt exact acele alimente care contin substantele amintite mai sus, iar lista lor poate fi interminabila.

Dintre alimentele recomandate la o dieta de eliminare, mai sigure pentru consum sunt urmatoarele: orezul alb si cel brun, legumele si fructele cultivate organic, care sunt proaspete si au un continut scazut de zahar, cam toate zarzavaturile proaspete, carnea de miel, quinoa, hrisca, porumbul (malaiul), ouale si altele. Lista completa nu este prea ofertanta, dar efectele unei astfel de diete sunt cu siguranta dintre cele mai bune. Suplimentar, medicul de familie va putea prescrie si anumite suplimente alimentare care sa completeze fericit necesarul zilnic de vitamine si minerale.

Alimentele care sub nici o forma nu au ce cauta la dietele de eliminare, mai ales atunci cand organismul este suferind sunt: painea alba sau painea integrala ori neagra, cerealele pentru micul dejun, taieteii, biscuitii, pizza, placintele si prajiturile, sosurile, tocanitele, carnea de toate tipurile mai putin cea de miel, pestele si fructele de mare, alcoolul (indiferent daca e vorba de vin rosu, bere sau alcool rafinat), condimentele, in special cele picante, produsele rafinate, lactate, inghetata, branzeturi, dulciuri de toate felurile, fructe uscate sau bogate in zahar, soia, lapte de soia, ciocolata etc.

Atunci cand exista deja un diagnostic corect pus anterior si se cunoaste cu precizie faptul ca organismul persoanei suferinde are intoleranta la una dintre cele 4 substante periculoase dieta de eliminare va fi ceva mai ofertanta, dar in cazul in care nu exista un diagnostic cel mai sigur mod de a ajuta organismul sa isi revina este sa se evite complet toate alimentele cu grad mare de risc, observandu-se mai tarziu, cam la o luna dupa adoptarea dietei de eliminare, daca starea de sanatate s-a imbunatatit simtitor sau nu.

In cele mai multe cazuri, dietele de eliminare au un succes garantat, iar persoanele care le practica pot sa le repete la intervale regulate, dar numai sub supraveghere medicala pentru a se inlatura riscurile dezechilibrelor de natura alimentara. Trebuie in aceste perioade sa se tina si un jurnal alimentar pentru a se documenta foarte strict meniul servit in fiecare zi si reactia organismului la fiecare fel de mancare. Acolo unde lucrurile nu evolueaza inspre bine se poate elimina si acel produs din lista alimentelor permise, care a cauzat indispozitia alimentara, si apoi sa se noteze in jurnal daca schimbarea facuta a adus sau nu un plus de sanatate.

Nu exista o dieta de eliminare standard, valabila pentru toate persoanele, deoarece organismul reactioneaza diferit de la caz la caz insa ramane valabil faptul ca eliminandu-se produsele alimentare negative amintite anterior se pot inregistra progrese vizibile din punct de vedere al starii generale de bine. In colaborare cu medicul de familie se poate astfel adopta o dieta de eliminare eficienta, dar va fi nevoie de rabdare si seriozitate maxima pentru a se cunoaste acele rezultate pozitive pe care le doreste orice persoana care trebuie sa se confrunte cu asemenea afectiuni cu potential deosebit de grav.

Autor:  Lucia Mihailescu