Site coolinaria.ro

Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante


Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante Iradierea alimentelor este o practica considerata ca sigura la nivel mondial si presupune utilizarea de radiatii ionizante prin care se distrug bacteriile si virusii care provoaca descompunerea alimentelor in timp sau care prezinta un potential risc pentru sanatatea consumatorilor.

Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante nu este insa destinat utilizarii sale pe scara larga ci se apeleaza la aceasta forma de sterilizare alimentara doar atunci cand nu exista o alta metoda sigura la dispozitie. Este nevoie si de aprobari la nivel national si international pentru a se putea purifica produsele alimentare prin iradiere, iar autoritatile nu se grabesc deloc atunci cand vine vorba de asa ceva.

In ciuda expunerii la radiatii ionizante, alimentele nu devin radioactive, iar energia utilizata la sterilizarea lor nu mai este prezenta in alimente dupa incheierea procesului industrial de iradiere, dar compozitia produsului poate fi totusi alterata din cauza acestei proceduri. Apar astfel modificari de ordin chimic si se formeaza si compusi noi, exact ca in cazul utilizarii altor proceduri de purificare a alimentelor pentru consum.

Alimentele tratate cu radiatii ionizante nu par sa inregistreze nici un efect secundar asupra sanatatii omului ci dimpotriva sunt mai sigure pentru consum gratie absentei bacteriilor si a virusilor. Cu toate acestea, autoritatile din multe tari cer in mod explicit producatorilor sa specifice pe eticheta produsului daca acesta a fost iradiat, indiferent de cat de redusi au fost timpii sau intensitatea razelor ionizante.

In Romania nu se practica deocamdata acest procedeu in industria alimentara, dar exista probabil si pe piata noastra alimentara produse care au fost supuse iradierii si de aceea este bine sa fie citite etichetele de vanzare pentru a se putea opta apoi pentru alte produse similare atunci cand exista suspiciuni din partea consumatorilor asupra acestei tehnologii moderne de purificare a alimentelor.

Autor:  Lucia Mihailescu