Site coolinaria.ro

Antibioticele ar trebui folosite rar de catre crescatorii de animale


Antibioticele ar trebui folosite rar de catre crescatorii de animale Nu de putine ori atat la marile ferme zootehnice cat si in gospodariile particulare, animalele sunt tratate cu antibiotice pentru a se preveni astfel raspandirea unor epidemii sau pentru a se obtine o productie mai mare de carne pentru consum. Rezultatele sunt in aparenta pozitive, iar fermierii sunt multumiti ca isi pot vedea de treaba fara a se mai teme de epidemii, boli izolate si alte probleme similare.

Savanti din intreaga lume au atras insa atentia asupra acestei practici de crestere a animalelor deoarece si aici, la fel ca si in cazul oamenilor, pot aparea cu timpul bacterii mai rezistente la tratamentul cu antibiotice, putandu-se ajunge intr-un final la probleme majore precum cele aparute consecutiv in Marea Britanie, America si chiar Uniunea Europeana unde atat pasaretul cat si animalele de talie mare au fost afectate masiv de bacterii deosebit de periculoase, perfect adaptate la orice tip de antibiotic pentru uz veterinar.

Antibioticele sunt un raspuns bun, dar pe termen scurt la atacul unor boli cauzate de bacterii si virusi diversi, insa nu este deloc recomandat ca aceste substante sa fie folosite pe termen lung atat la oameni cat si animale deoarece eficienta lor nu va mai fi aceeasi si, in plus, ele vor genera odata cu trecerea timpului si efecte secundare dintre cele mai nefericite.

Ca alternativa utila pentru prevenirea epidemiilor la marile ferme de animale sau in gospodariile particulare se ofera, la fel ca si in cazul tratamentului aplicat oamenilor, solutia intaririi sistemului imunitar al animalelor si o igiena desavarsita, care astfel vor putea tine la respect virusii si bacteriile. Antibioticele sunt si acestea de utilizat, dar nu ca masura preventiva ci in rarele situatii cand animalul este afectat de o boala si nu mai inainte de a aparea aceasta.

In cadrul Uniunii Europene multe tari au o politica foarte stricta fata de folosirea antibioticelor ca masura preventiva in fermele de crestere a animalelor, iar acest lucru a reusit sa protejeze animalele sanatoase pana in prezent. Se crede astfel ca este un gest de-a dreptul criminal sa administrezi antibiotice unei populatii sanatoase de animale doar pentru a preveni o epidemie si se incurajeaza hranirea organica si corecta a animalelor, masurile utile de intarire a sistemului lor imunitar, igiena, dar nu si administrarea repetata de antibiotice in hrana lor.

In Romania, incetul cu incetul se adopta toate masurile moderne de crestere a animalelor si tot mai putini crescatori recurg la antibiotice, asumandu-si e drept niste riscuri poate mai mari, dar fiind capabili sa ofere si carne si alte produse animale de calitate superioara. Acesta este viitorul fermelor zootehnice din intreaga lume si cu cat se intelege mai repede pericolul la care sunt expuse animalele si omul prin utilizarea frecventa de antibiotice cu atat mai bine va fi fi pentru noi toti.

Autor:  Lucia Mihailescu