Site coolinaria.ro

Masuri alimentare utile pentru copiii suferinzi de THDA (ADHD)


Masuri alimentare utile pentru copiii suferinzi de THDA (ADHD) Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA sau ADHD) este o afectiune specifica copiilor, care se manifesta din ce in ce mai pregnant in zilele noastre si care se poate transmite si la varsta adulta cand va putea fi mascata mai usor, dar fara a disparea definitiv.

Printre simptomele specifice acestei afectiuni se numara lipsa de concentrare, hiperactivitatea, comportamentul impulsiv, dificultate in rezolvarea unor sarcini relativ simple, agitatie fara motiv si altele. Nu se cunosc bine cauzele instalarii THDA la copii, dar se presupune ca este vorba despre expunerea mamei la un mediu toxic pe perioada graviditatii, despre un aport marit la dieta gravidei de aditivi alimentari nesanatosi, zahar si cafea in exces sau de alti factori similari care sa poata influenta activitatea la nivel mental a bebelusului.

Dn aceste motive se crede ca introducerea unei diete echilibrate la copiii care sufera de tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie ar putea ameliora simptomele acestei boli, existand unele sanse ca afectiunea sa nu se mai transmita si la varsta adulta.

Aportul de zahar la dieta trebuie in consecinta mentinut la un nivel minim, si la fel stau lucrurile si cu alimentele care contin aditivi alimentari, cafeina, energizante, alcool si alte substante similare. Cu cat mai rar se vor introduce asemenea alimente in dieta copilului cu atat mai bine va fi pentru acesta.

Suplimentar, intrucat se stie ca acizii grasi omega-3 sunt benefici pentru activitatea creierului, se crede si faptul ca un aport util de astfel de substante la dieta celui mic ar putea avea un impact pozitiv pentru ameliorarea afectiunii numita THDA. Ca surse alimentare bune amintim somonul, sardinele, heringul, tonul, semintele de in si nucile.

O dieta eficace pentru controlul tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie (THDA) nu a fost inca pusa la punct, dar masuri alimentare precum cele amintite mai sus nu pot face nici un rau copilului si de aceea se recomanda ca macar sa se incerce aceste lucruri in speranta ca organismul celui mic va raspunde favorabil, iar simptomele vor disparea cu timpul.

THDA este o afectiune destul de traumatizanta pentru copii si merita luate in considerare toate mijloacele care pot ajuta pe cei mici sa cunoasca o evolutie cat mai normala pana la atingerea unei varste adulte cand vor reusi si singuri sa isi controleze mai bine aceasta afectiune.

Autor:  Lucia Mihailescu