Site coolinaria.ro

Encefalopatia spongiforma bovina sau boala vacii nebune


Encefalopatia spongiforma bovina sau boala vacii nebune Encefalopatia spongiforma bovina sau boala vacii nebune este o boala neurodegenerativa, transmisibila, care apare la bovine si care are o perioada de incubatie foarte lunga, de 4 sau 5 ani, cu un deznodamant fatal pentru animalele afectate. Diagnosticata inca din 1986 in Marea Britanie, aceasta maladie a facut ravagii pana in prezent in randul populatiei bovine din intreaga lume, dand peste cap productia de lapte si carne in mai multe tari recunoscute pentru traditia lor in cresterea animalelor.

Desi in Romania aceasta afectiune a bovinelor s-a manifestat sporadic si nu a luat nicicand forma unei epidemii, se stie in prezent ca au existat si inca exista cazuri de animale suspecte sau chiar bolnave si, la fel ca si pana acum, este nevoie si in continuare de o mentinere constanta a vigilentei autoritatilor sanitar-veterinare de pe intreg teritoriul tarii pentru a se putea stopa la timp orice posibil focar de infectie. Intrucat nu exista un tratament al acestei boli, iar specialistii nici macat nu au aflat care sunt mecanismele exacte care o declanseaza, singura solutie o reprezinta si in prezent distrugerea bovinelor afectate de encefalopatia spongiforma bovina.

Desi laptele si derivatele sale sunt considerate ca sigure pentru consumul uman si de asemenea o serie de produse din carne de vita, preparate dupa standardele recomandate la nivel international, totusi consumatorii nu au incredere in produsele care provin din zonele afectate de boala vacii nebune si prefera sa se orienteze catre produse care vin din tarile considerate ca sigure din acest punct de vedere. Inclusiv industria cosmetica si farmaceutica nu apeleaza la ingrediente rezultate din zonele afectate deoarece nu se cunosc cu exactitate prea multe aspecte legate de aceasta maladie a bovinelor.

La oameni, aceasta boala se poate transmite prin consumul de carne de vita, iar perioada de incubatie este si aici indelungata, simptomele putand sa apara si dupa ani buni de zile de la contaminare. Varianta umana a maladiei se numeste boala Creutzfeldt-Jakob, care nu este declansata doar prin consumul de carne de vita infectata, dar poate avea si cauze pur genetice, fara a presupune contactul cu animalele afectate. Virusii sunt foarte rezistenti la temperaturile inalte, ultraviolete, radiatii si alte substante care ucid in mod obisnuit bacteriile si virusii.

Varianta umana a maladiei vacii nebune se poate transmite si de la om la om, prin transplant si chiar prin transfuzii de sange, iar persoanele care locuiesc in zonele afectate de aceasta boala a bovinelor nu au voie sa doneze sange deoarece nu exista inca o modalitate de a depista virusii in sangele recoltat pentru transfuzii. Savantii desfasoara vaste cercetari in continuare pentru a gasi un tratament atat la oameni cat si la animale insa masurile de prevenire raman deocamdata singurele arme de evitare a infectarii cu virusii specifici bolii vacii nebune. Sa speram ca Romania va reusi sa faca fata cu brio provocarilor complexe puse de encefalopatia spongiforma bovina.

Autor:  Lucia Mihailescu