Site coolinaria.ro

Nutritia corecta pentru mamele care alapteaza


Nutritia corecta pentru mamele care alapteaza Proaspetele mamici au nevoie de un surplus de nutrimente pe toata perioada alaptarii, de preferat cat mai sanatoase atat pentru mama cat si pentru bebelus, calitatea laptelui matern fiind influentata in mod direct prin alimentatie si putand astfel ajuta sau dimpotriva suprasolicita organismul micutului.

Dietele specifice pentru mamele care alapteaza incearca nu doar sa ofere nutrimente superioare, dar si sa creasca productia de lapte pentru a se oferi celor mici mese consistente, pline de substante utile pentru dezvoltarea lor armonioasa.

Pentru organismul mamei, prioritatea o va reprezenta in aceste perioade producerea de lapte de calitate chiar si daca acest lucru va fi in detrimentul sanatatii ei. Din aceasta cauza alimentatia trebuie sa fie bine diversificata si completa pentru a se intretine la cote optime nu doar productia de lapte, dar si echilibrul de sanatate al celei care alapteaza.

Se stie de multa vreme faptul ca pana si mamele care se alimenteaza gresit sau incomplet pot avea copii foarte sanatosi deoarece acestia beneficiaza chiar si in asemenea conditii de lapte gustos si nutritiv, dar a merge pe aceasta idee atunci cand ai o responsabilitate dubla atat fata de copil cat si fata de tine insuti este complet gresit si chiar un gest sinucigas.

O mama care alapteaza are nevoie de o alimentatie bogata in minerale si vitamine, de multe lichide la dieta (mai mult decat de obicei, dar nu exagerat) precum si de calorii suplimentare (in jur de 2500 de calorii pe zi) pentru a face fata cu bine intregii perioade de alaptare.

La dieta mamei care alapteaza caloriile se obtin in primul rand din alimente bogate in proteine si carbohidrati sanatosi si mai putin din produse incarcate cu grasimi sau zahar. Tentatia de a consuma mai ales dulciuri si prajituri va fi mare, dar trebuie tinut sub control acest apetit nesanatos printr-un aport suplimentar de fibre alimentare si proteine la dieta.

Mesele trebuie servite mai des decat de obicei, recomandandu-se o medie de 5 mese repartizate pe durata intregii zile. Consumul de apa dupa fiecare masa este obligatoriu pentru a se sustine productia de lapte, dar nu trebuie facute excese deoarece uneori din cauza aportului exagerat de lichide poate scadea si productia de lapte.

Tutunul este foarte nociv in aceasta perioada deoarece nicotina se transmite direct in laptele matern si poate afecta sanatatea copilului. Fumatoarele inraite pot fuma cate o tigara intre mesele copilului, dar cu cel putin 1 ora inainte de alaptare sau chiar si mai mult.

Alcoolul este inca si mai periculos, de asemenea transmitandu-se in laptele matern, iar efectul sau tinand pentru mai multa vreme. O mama care alapteaza si are pofta de un pahar de alcool ar trebui sa il serveasca imediat dupa ce incheie alaptarea si nu cu o ora sau doua inainte de a alapta copilul.

Similar cu alcoolul, medicamentele administrate mamei sunt deosebit de periculoase pentru copilul care este alaptat si nu ar trebui urmat nici un tratament medicamentos fara a se consulta mai intai medicul specialist. Pe langa medicamente, si factorii de poluare fac rau atat laptelui matern cat si bebelusilor si de aceea sursele de poluare nu au ce cauta in vecinatatea unei mame care alapteaza.

Acidul folic trebuie sa fie prezent in dieta mamicilor si dupa nastere, fiind acum la fel de esential ca si inainte. Pentru aceasta se recomanda cu tarie consumul regulat de sparanghel, varza, porumb, mazare, naut si spanac. Zincul este de asemenea important si la fel calciul.

Vitamina A este necesara din belsug mamelor care alapteaza si de multe ori se administreaza si suplimente alimentare cu aceasta vitamina, dar de preferat este sa se extraga din morcovi, unt, peste, legume si carne si mai rar din suplimentele alimentare deoarece astfel laptele va fi mai sanatos si mai usor de asimilat de organismul bebelusului.

Condimentele sunt un alt factor de risc pentru copiii care sug la san si de aceea ele trebuie pe cat posibil eliminate de la dieta, in special condimentele picante neavand ce sa caute in alimentatia unei mame care alapteaza. Inclusiv muraturile pot dauna si de aceea este bine sa se consume cu moderatie. Usturoiul si ceapa insa sunt permise, bineinteles fara a se face nici in acest caz excese.

Toate alimentele procesate indelung trebuie sa fie incetul cu incetul eliminate de la dieta, incepand cu aluaturile si pastele fainoase si pana la reducerea aportului zilnic de zahar rafinat. Cerealele integrale fara aditivi, lactatele si branzeturile degresate, legumele si fructele proaspete, carnea slaba si pestele sunt alimentele recomandate, acestea urmand sa fie consumate regulat de catre mama care alapteaza.

Scaderile in greutate ale mamei trebuie sa aiba loc dupa un plan alimentar bine stabilit anterior, nefiind recomandat sa se piarda in greutate mai mult de 1 kg pe saptamana. Mersul pe jos si exercitiul fizic moderat sunt incurajate si la fel consumul de apa si sucuri naturale proaspete pe toata durata zilei. Este o dieta simplu de urmat si foarte ofertanta ca diversitate alimentara, dar si restrictiile sale sunt importante si nu ar trebui nicicand incalcate.

Autor:  Lucia Mihailescu