Site coolinaria.ro

Alcoolul poate fi luat in considerare pentru o dieta sanatoasa


Alcoolul poate fi luat in considerare pentru o dieta sanatoasa Unii petrecareti, mai sugubeti de felul lor, au obiceiul de a ura "pofta mare" tuturor celor care servesc un pahar de alcool, iar aceasta urare a lor nu este prea departe de adevar intrucat traditional alcoolul este catalogat mai degraba drept aliment decat bautura insa aspectele negative ale consumului de alcool au impus trecerea sa in randul bauturilor cu grad de risc pentru sanatate.

Nutritionistii insa si multi dintre medici asociaza in continuare consumul moderat de alcool cu alimentatia sanatoasa si o viata echilibrata, interzicand aportul de alcool la dieta doar in situatiile de exceptie cand boala sau alte conditii speciale impun acest lucru. Cercetatorii documenteaza de fapt cu dovezi stiintifice faptul ca cei care consuma alcool cu moderatie prezinta o rata a mortalitatii mai mica si mai putine boli cronice decat persoanele care consuma alcool foarte rar sau deloc.

Excesele facute prin consumul de alcool de-a lungul timpului au adus din pacate o lumina foarte proasta asupra tuturor bauturilor alcoolice, unele dintre ele fiind totusi foarte benefice pentru sanatatea organismului uman; mai rau, gama moderna de bauturi alcoolice preparate cam toate cu o serie de ingrediente suspecte de asemenea a facut un mare deserviciu din acest punct de vedere.

Ca eficienta la dieta, dintre bauturile alcoolice consumate frecvent, pe primele locuri s-au situat dintotdeauna berea si vinul natural, urmate nu la foarte mare distanta de bauturile spirtoase de asemenea obtinute prin tehnologii sanatoase, care nu le altereaza proprietatile lor nutritive. Printre afectiunile care pot fi prevenite sau ameliorate prin consumul de alcool se numara diabetul, artritele, osteoporoza, pietrele la rinichi, starile de stres si depresiile, problemele de memorie, hepatita A, ulcerul duodenal, bolile de ficat si multe altele.

Prin consum moderat se intelege bineinteles o restrictionare voluntara a consumului zilnic de alcool fiind binecunoscut faptul ca in timp se poate crea o periculoasa dependenta atunci cand se fac excese din acest punct de vedere. Suplimentar, ca si in cazul altor alimente, consumul exagerat poate conduce la aparitia unor dezechilibre grave de sanatate fiind astfel compromise obiectivele initiale de optimizare a sanatatii organismului.

Un aport moderat de alcool la dieta inseamna de obicei consumul a maximum 3 portii pe zi, mai putin in cazul femeilor si mai mult in cazul barbatilor care au si o masa musculara mai mare precum si o rata a metabolismului mai mare. Consumul se stabileste de obicei in raport cu greutatea unei persoane, cei mai corpolenti putand deci sa consume si mai mult alcool. In cazul acestora din urma, chiar si 4 sau chiar 5 portii zilnice de alcool nu ar putea fi considerat un exces.

In ce priveste portiile de alcool in sine, acestea au fost clar apreciate tot de catre nutritionisti diferentiat dupa gama de bauturi alcoolice si taria alcoolului din aceste bauturi. Astfel, o portie de bere inseamna de obicei 330-350 de mililitri, o portie de vin inseamna 150 de mililitri, iar o portie de bautura spirtoasa este echivalentul a 30-50 de mililitri, in functie de taria alcoolului. Nu se respecta, din pacate, aceste recomandari mai ales in cadrul localurilor destinate servirii publicului, aici fiind oferite intotdeauna portii mai mari sau chiar duble de alcool, lucru daunator pentru sanatatea noastra a tuturor.

Alcoolul la dieta se recomanda a fi introdus mai ales in mediul casnic, aici putandu-se exercita un mai bun control al portiilor servite zilnic si putandu-se alege preponderent acele bauturi alcoolice naturale, sanatoase, care contin si alte nutrimente de folos in afara caloriilor incluse in toate bauturile alcoolice. Ca regula generala, este bine sa nu se depaseasca maximul de 3 portii pe zi, chiar si atunci cand greutatea corporala a persoanei aflate la dieta este mai mare decat media.

Cei care au interdictie de la medic, persoanele care conduc autovehicule, cei cu intoleranta la alcool sau copiii, gravidele si multi dintre varstnici nu pot consuma bineinteles alcool in cazul lor aportul de alcool la dieta fiind nociv si nicidecum benefic. Restul populatiei poate introduce fara grija alcoolul la dieta, ca parte dintr-o alimentatie echilibrata, dar cu moderatie si respectandu-se intocmai portiile recomandate de catre specialistii in nutritie.

Autor:  Lucia Mihailescu