Site coolinaria.ro

Sanatatea inimii depinde de aportul de sare si potasiu la dieta


Sanatatea inimii depinde de aportul de sare si potasiu la dieta Sarea este unul dintre putinele ingrediente culinare care nu lipseste aproape niciodata de la prepararea unei mancari gustoase si de aceea riscul de a se face excese din acest punct de vedere va fi intotdeauna mare.

In zilele noastre foarte putine persoane sunt preocupate de masurarea exacta a cantitatilor de sare introduse la gatit desi studiile stiintifice au aratat cat de riscant este consumul ridicat de sare pentru sanatatea noastra.

Se stie astfel ca un aport de sare mai mare de 5000 miligrame pe zi va conduce in timp mai lung sau mai scurt la unele probleme de sanatate, dar foarte putina lume reuseste sa se mentina intr-adevar la aceasta doza zilnica, unii depasind cu mult cantitatea optima de sare recomandata pentru consum.

Partea foarte buna in ce priveste consumul de sare este ca cei bolnavi deja de inima sau de alte afectiuni ale sistemului circulator vor cunoaste o imbunatatire imediata a starii de sanatate daca vor reduce treptat aportul zilnic de sare la niste valori minime.

Partea proasta este ca tot mai multe complicatii ale bolilor de inima si multe alte boli sunt direct legate de aportul marit de sare la dieta, lucru paradoxal date fiind atentionarile repetate emise de medici sau persoane autorizate pe toate canalele de media din intreaga lume. Este dovedit faptul ca reducerea consumului de sare la dieta scade tensiunea arteriala si reduce simptomele bolilor de inima si totusi oamenii continua sa consume sare din belsug ca si cum nimeni nu le-ar fi spus nimic.

Opus problemei sarii de bucatarie la dieta si implicatiile pe care le are acest lucru pentru sanatatea populatiei, aportul de potasiu in meniul zilnic este la fel de important, de data aceasta fiind necesare cantitati marite care sa asigure o stare optima de sanatate.

Potasiul are exact efectul opus celui generat de sodiul din sare, cu cat mai mult fiind oferit zi de zi cu atat mai benefic fiind acest lucru pentru inima, tensiunea arteriala si alte probleme ale organismului uman.

Peste 4500 miligrame de potasiu pe zi, obtinut din fructe si legume, inseamna din punct de vedere stiintific o garantie a sanatatii sistemului circulator si o prelungire a sperantei de viata cu ani buni de zile.

La dieta potasiul este bine sa fie procurat nu din suplimente alimentare ci mai ales din alimente precum caisele, avocado, bananele, pepene rosu, lapte, citrice, rosii, cartofi, spanac, prune si multe altele.

Merita retinut de toti cei care au probleme cu tensiunea arteriala ca un aport marit de potasiu si un aport scazut de sare la dieta vor fi intotdeauna benefice pentru sanatatea lor, ajutand la prevenirea unor complicatii multiple de sanatate, care apar tocmai pentru ca nu se respecta mai de nimeni aceasta regula alimentara foarte simplu de urmat.

Autor:  Lucia Mihailescu