Site coolinaria.ro

Vindeca bila lenesa prin regimul alimentar corect!


Vindeca bila lenesa prin regimul alimentar corect! Colecistul sau vezicula biliara este un organ in forma de para, ascuns in spatele ficatului, care este folosit de catre ficat pentru depozitarea bilei, un lichid cu rol esential in procesarea grasimilor din alimentatie.

Atunci cand hrana partial digerata in stomac trece inspre intestinul subtire vezicula biliara elimina bila (fierea) care va ajuta suplimentar in procesul de digestie. Ficatul isi desfasoara astfel activitatea mai usor si nu va fi suprasolicitat din cauza alimentatiei incarcata cu grasimi.

Din pacate insa, odata cu trecerea vremii, persoanele care obisnuiesc sa manance mai gras decat restul si au un nivel crescut de colesterol pot dezvolta in colecist (vezicula biliara) formatiuni dure numite pietre biliare care vor bloca procesul de eliberare a bilei si vor ingreuna simtitor digestia.

Litiaza biliara sau pietrele din colecist sunt doar una dintre afectiunile colecistului, dar si cea mai raspandita dintre ele. Pentru a se preveni aceasta problema este nevoie de o dieta saraca in grasimi si de cure de detoxifiere anuale a ficatului si a colecistului pe baza de suc de lamaie, suc proaspat de mere si/sau grapefruit, ulei de masline si alte substante cu rol in inmuierea si eliminarea pietrelor biliare.

Daca bila nu mai poate fi eliminata in mod corespunzator, grasimile nu mai sunt procesate bine si persoanele care sufera de aceasta afectiune se vor simti rau si nu isi vor mai putea desfasura activitatea zilnica intr-un ritm normal.

Din acest motiv, adoptarea unei diete fara grasimi, pe termen mai lung, poate ajuta fiind reduse presiunile facute asupra ficatului si permitandu-se vezicii biliare sa se odihneasca si sa isi revina in urma efortulurilor din trecut.

Dieta recomandata pentru cei care au probleme cu colecistul va trebui deci sa includa putine grasimi, uleiul de masline fiind cea mai buna sursa, si de asemenea sa fie bogata in fibre alimentare obtinute din orez, cereale, fructe si legume. Produsele rafinate, alimentele prajite si carnea in general trebuie consumate rar, iar sosurile grase mai deloc.

In special inainte de programul de odihna, indiferent daca e seara sau la amiaza nu este bine sa se serveasca masa si de asemenea este indicat sa se evite toate bauturile carbogazoase care pot provoca mutarea pietrelor cauzand dureri destul de puternice.

Persoanele obeze sufera mai tare de probleme ale colecistului decat alte persoane si este necesar sa se piarda mai multe kilograme pentru a se ameliora simptomele crizelor de vezica biliara. Alternativa nu este deloc de preferat deoarece operatia de vezica biliara va presupune de cele mai multe ori indepartarea completa a acestui organ cu toate inconvenientele care pot aparea de aici.

Lactatele si branzeturile maresc durerile crizelor de colecist mai ales daca nu sunt produse degresate, iar grasimile saturate conduc la cresterea colesterolului, fapt care mareste numarul pietrelor din vezica biliara. Acizii omega-3 insa au un rol pozitiv pentru blocarea formarii colesterolului si la fel si unele condimente precum ghimbirul si curcuma, care stimuleaza buna digestie a grasimilor.

Aceasta dieta este indicata atat inainte cat si dupa operatia de colecist, fiind de mare folos pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune. Medicii nu pot face foarte multe in prezent pentru a ii ajuta, iar operatia chirurgicala nu este exact solutia cea mai buna, dar se practica in intreaga lume in lipsa altor alternative mai eficiente.

Pe cai neoficiale, se vorbeste si despre cure de detoxifiere a ficatului si, implicit, a vezicii biliare care pot conduce la eliminarea pietrelor biliare, dar medicii atrag atentia asupra riscurilor pe care le poate prezenta o astfel de metoda. Daca nu e bine pusa la punct pietrele vor bloca complet vezica biliara, cerand apoi interventia chirurgicala de urgenta.

O cura pentru eliminarea pe cale naturala a pietrelor biliare se desfasoara pe durata unei intregi saptamani, perioada in care se vor consuma din abundenta mere si suc proaspat de mere, cu rol in inmuierea pietrelor biliare, urmand ca la sfarsitul saptamanii sa se adopte o terapie de soc pe baza de ulei vegetal si suc de lamaie, care sa permita apoi trecerea pietrelor in intestinul subtire pe durata repausului de noapte.

Informatii pentru eliminarea pietrelor biliare pe cale naturala exista la discretie, dar inca o data se discuta si despre unele riscuri pentru sanatate si de aceea ar trebui totul sa fie facut si cu acordul si sub supravegherea medicului. Litiaza biliara este o problema grava a timpurilor noastre si, din pacate, nu s-a gasit nici o solutie buna pentru a fi tratata corespunzator.

Comunitatea medicala are o vina din acest punct de vedere, dar este de sperat ca viitorul va aduce si o solutie mai buna decat interventia chirurgicala sau macar unele metode moderne de extragere a pietrelor care sa nu presupuna si indepartarea definitiva a colecistului. Pana atunci dieta medicala si odihna corespunzatoare sunt cele mai bune cai de urmat.

Autor:  Lucia Mihailescu