Site coolinaria.ro

Cum alegem bateria ideala pentru chiuveta din bucatarie?


Cum alegem bateria ideala pentru chiuveta din bucatarie? Chiuveta din bucatarie poate trece complet nebagata in seama daca este bine amplasata si utilata, dar poate da si mari batai de cap proprietarului atunci cand se ignora niste reguli simple de instalare si ajustare in functie de necesitatile specifice ale gospodariei in cauza.

Mai inainte de orice, atunci cand ne alegem o chiuveta de bucatarie, trebuie sa ne decidem daca vrem aceasta chiuveta integrata in suprafata de lucru sau separata de aceasta. Ideal ar fi sa optam pentru o chiuveta integrata, dar in anumite situatii acest lucru nu va fi posibil si atunci ne putem decide pentru un model de sine statator, probabil metalic si suficient de adanc incat sa permita spalarea corecta a tuturor dispozitivelor de gatit.

Manerul robinetilor este foarte important, acesta trebuind sa ofere o priza buna pentru ca va fi utilizat de nenumarate ori pe parcursul unei zile. Fie vorba de un model de lux sau nu, bateria de chiuveta trebuie sa ne transmita incredere pentru a putea manevra in liniste robinetii fara teama ca ne vom stropi sau ca jetul prea puternic ar putea cauze niste mici dezastre prin bucatarie.

Plasticul nu prea are ce cauta in constructia unei baterii de chiuveta si sunt de evitat toate modelele care vin echipate cu tot felul de garnituri si accesorii din plastic. In al doilea rand, ar trebui ca multi dintre gospodari sa revina la moda bateriilor de bucatarie montate in perete deoarece modelele cu montare pe chiuveta aduna prea usor bacterii, mucegai si tot felul de resturi la baza lor, si inca in foarte scurta vreme. Efectul estetic va fi in continuare unul bun, iar functionalitatea chiuvetei de bucatarie va inregistra un plus de igiena si de randament.

Materialele recomandate pentru bateria de chiuveta raman in continuare inoxul si alte metale non-poroase si antibacteriene, care nu vor prezenta zgarieturi si crapaturi nici dupa ani buni de utilizare a lor. Mai nou se distrbuie si baterii cu filtre de apa integrate sau cu senzori si alte accesorii utile, permitandu-se in multe cazuri comutarea simpla pe utilizare clasica sau moderna. Alte modele permit incalzirea instantanee a apei si merita luate in considerare in zonele unde sunt deja probleme cu furnizarea de apa calda curenta.

Gospodinele care au mereu mult de lucru vor dori cu siguranta un model de chiuveta de bucatarie prevazuta cu ceva echipament profesional de spalat, iar acest lucru este posibil, existand si modele aparte de baterii cu reglare a jetului de apa dupa necesitati pentru o spalare corecta a veselei sau a altor unelte si dispozitive de gatit. Tot in aceasta situatie se poate lua in considerare si amplasarea unei chiuvete secundare de dimensiuni mai mici, care sa ofere o sursa de apa pentru bucatarie atunci cand chiuveta principala este prea aglomerata sau se lucreaza aici de zor.

In mediul rural sau in bucatariile mari din case si vile se pot amplasa si robineti secundari pentru umplerea oalelor mari si a galetilor sau pentru stropitul din gradina, iar unele baterii de bucatarie vin deja echipate cu asemenea guri de apa secundare pentru situatii precum cele amintite anterior. Tot aici se va putea lua in considerare si achizitionarea unei chiuvete duble cu unica alimentare, bateria fiind bineinteles gandita in asa mod incat sa poate deservi foarte usor ambele chiuvete.

In rare situatii, proprietatii de locuinte pot alege si chiuvete sau doar baterii din materiale nobile si foarte scumpe realizate integral sau doar poleite cu aur, platina sau argint. Asemenea preferinte sunt potrivite mai degraba pentru camera de baie, dar exista si modele de acest tip care se adreseaza bucatariei insa nu sunt deloc usor de gasit pe piata. De obicei aceste modele vin echipate cu un singur maner, care va deservi ambele surse de apa.

De retinut ca regula de aur este faptul ca o chiuveta de bucatarie si chiar si spatiul de lucru alaturat nu se monteaza decat in putine situatii de catre proprietarul locuintei, fiind de preferat sa se apeleze la meseriasi pentru aceste operatiuni care necesita atat experienta cat si timp pentru a fi bine duse la capat.

Cumpararea, locul de amplasare si echiparea chiuvetei sunt bineinteles la alegerea proprietarului, dar executarea propriu-zisa a instalarii ei trebuie lasata pe mana profesionistilor pentru a se face o treaba buna si trainica, care sa nu rezerve surprize neplacute pe viitor. Multa lume uita acest lucru si cade sub mirajul modei "do-it-yourself", dar de obicei iese o treaba de mantuiala si tot meseriasul va trebui sa vina intr-un final pentru a pune totul la punct asa cum scrie la carte.

Autor:  Lucia Mihailescu