Site coolinaria.ro

Alimentatia de oferit copiilor in crestere


Alimentatia de oferit copiilor in crestere Odata cu inceperea ciclului primar organismul copilului poate cunoaste modificari majore datorita rolului activ mult mai mare pe care cei mici incep sa il dezvolte in relatia cu lumea inconjuratoare. Spre deosebire de adulti, la copiii in crestere necesitatile alimentare sunt mult mai complexe de aceea fiind calduros recomandata o dieta echilibrata bogata in carne, fructe, legume si cereale.

Copilul trebuie incurajat inca de la aceasta varsta sa aleaga dintr-o gama cat mai variata de alimente pe acelea care ii pot asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale benefice cresterii armonioase si randamentului maxim la scoala. Ca parte dintr-o astfel de dieta alimentara pentru copilul in crestere trebuie avute in vedere urmatoarele categorii de produse alimentare:
1. Laptele, branza, iaurtul, produsele din boabe de soia si nucile sau alunele ofera calciul atat de vital pentru cresterea oaselor si o dantura sanatoasa.
2. Vitamina D de asemenea ajuta la fortifierea sistemului osos al copilului si poate fi procurata prin consumul de cereale, margarina si peste.
3. Carnea bogata in proteine si pestele in ulei sunt surse importante de fier, dar pe langa aceste alimente mai puteti apela si la zarzavaturi si diferite cereale de asemenea bogate in fier.
4. Vitamina C este esentiala in procesul de mentinere a sanatatii. Se poate procura prin consumul de fructe, citrice, rosii, cartofi si se recomanda ca sucurile bogate in vitamina C sa fie combinate cu mesele de carne si peste pentru a ajuta la fixarea fierului in organism.
5. Laptele, margarina, untul, zarzavaturile, morcovii si caisele sau zarzarele sunt o sursa importanta de obtinere a vitaminei A cu rol hotarator in mentinerea unui ten sanatos si o capacitate optima de vedere.
6. Dintre bauturile oferite copilului optati mai ales pentru sucul natural de casa din morcovi, portocale, etc. pentru ca acesta este mai sarac in zahar si nu ataca dantura ca in cazul sucurilor de pe piata indulcite artificial si nerecomandate copiilor. Apa proaspata sau laptele nu trebuie sa lipseasca de la nici o masa.
Nu trebuie de asemenea uitat ca anumite alimente sa fie serios rationalizate in dieta unui copil in crestere pentru a nu se ajunge la dezechilibre de sanatate provocate de excesul alimentar. Astfel dulciurile si snacks-urile, ciocolata si biscuitii, alimentele prajite prea mult si sucul cu continut mare de zahar pot fi oferite de doua ori pe saptamana, dar nu mai des.

Cantitatea de sare administrata unui copil depinde de greutatea acestuia insa de obicei pentru grupa de varsta 7-14 ani se recomanda nu mai mult de 5 grame de sare pe zi si nu trebuie uitat nici sa se verifice continutul de sare al alimentelor preamabalate pentru a nu se depasi aceasta doza zilnica a consumului de sare.

Autor:   Lucia Mihailescu