Site coolinaria.ro

Medicamente care pot insoti curele de slabit


Medicamente care pot insoti curele de slabit Substantele si medicamentele care sunt folosite la curele de slabit sunt menite in primul rand sa ajute persoanele obeze sa piarda in greutate si nu se adreseaza de obicei celor care inregistreaza doar cateva kilograme in plus si doresc sa ajunga la o greutate optima in timp record.

Multe dintre aceste medicamente sunt aprobate, testate si utilizate pe scara larga in intreaga lume, dar sub supraveghere medicala si nu altfel. Prin introducerea de astfel de substante la dieta se urmareste nu doar scaderea in greutate, dar si eliminarea apetitului nesanatos si a obiceiurilor alimentare gresite.

Metabolismul uman este intotdeauna afectat nu doar de alimentele introduse la dieta, dar si de unele medicamente pe care le utilizam pentru tratarea unor afectiuni, iar subtantele folosite la curele de slabit se administreaza mai ales acelor persoane care au un metabolism prea lent, incapabil sa mai reactioneze pozitiv la o cura de slabit clasica. Diabeticii, persoanele care au probleme cu somnul, fumatorii inraiti sau cei cu afectiuni ale sistemului circulator pot sau nu sa beneficieze si de medicamente pentru slabit, depinzand exclusiv de medic sa ia aceasta hotarare.

Unele dintre medicamentele care pot insoti curele de slabit au o buna eficienta pe moment, dar dupa o perioada se pot din nou inregistra cresteri in greutate daca nu se schimba mai intai obiceiurile alimentare gresite si nu se adopta si un program mai riguros de miscare fizica. Alte medicamente au rol nu atat pentru scaderea in greutate in sine cat pentru reglarea proceselor la nivel psihologic, unde depresia sau oboseala fara cauza aparente vor impieta asupra dietei de slabit.

De obicei, medicamentele pentru curele de slabit se clasifica in 3 mari categorii, care urmeaza un plan riguros de atingere a obiectivelor unei cure de slabit desfasurata sub atenta supraveghere a medicului:

a) medicamente care sa reduca apetitul alimentar, micsorand astfel portiile la masa;
b) medicamente care modifica metabolismul alimentar, ajutand la stabilirea unui program riguros de servire a meselor;
c) medicamente care cresc arderile de energie, conducand la eliminarea mai rapida a grasimilor (n.a. acestea sunt dorite de obicei de mai toate persoanele supraponderale, dar ele nu se administreaza decat in ultima faza si nicidecum de la bun inceput!).

Medicamentele cu rol in reducerea apetitului alimentar "pacalesc" creierul, suprimand apetitul si inducand o stare de satietate chiar daca nu s-au consumat decat putine alimente. Aceste medicamente actioneaza de obicei asupra hipotalamusului, unde se afla si centrul nervos care controleaza apetitul alimentar. Cele mai cunoscute medicamente pentru reducerea apetitului alimentar sunt sibutramina si fentermina, dar exista de asemenea si multe alimente naturale care au de asemenea un rol hotarator in suprimarea apetitului alimentar.

Medicamentele care modifica metabolismul alimentar actioneaza asupra sistemului digestiv, a ficatului si a pancreasului si modifica artificial structura alimentelor inhiband absorbtia unor nutrimente in organism si provocand scaderea in greutate gratie unor mecanisme care permit ca pana la 30 la suta dintre grasimi sa nu mai fie procesate si asimilate ca hrana de catre organism. Xenicalul (Orlistat) este un astfel de medicament si exista desigur si altele din aceeasi categorie, dar acestea nu se pot lua decat sub stricta supraveghere medicala din cauza riscurilor mari pentru sanatate.

Medicamentele care cresc arderile de energie actioneaza asupra glandei tiroide, marind simtitor rata metabolismului, ori declanseaza un lant de procese care va conduce la o ardere mai mare a grasimilor de catre organism. Din aceasta categorie mai cunoscute sunt substante precum Sinefrina sau Guggulsteronul, cu eficienta marita, dar de asemenea de administrat sub stricta supraveghere medicala.

In functie de fiecare caz in parte, medicul specialist poate administra si medicamente care sa ajute organismul sa piarda mai usor in greutate sau poate recomanda doar adoptarea unei diete medicale eficiente. Nu intotdeauna va fi deci nevoie si de medicamente la cura de slabit, acestea fiind destinate in primul rand tratamentului obezitatii. Medicamentele de fapt nici nu produc mari scaderi in greutate, dar pot ajuta organismul sa deprinda un algoritm alimentar, care daca este apoi respectat, va conduce la scaderi mai mari in greutate.

Persoanele care vor sa piarda in greutate pentru a ajunge intr-o forma optima trebuie sa se fereasca de apelul la medicamente deoarece acestea prezinta totusi un grad mare de risc pentru sanatate daca nu sunt luate la recomandarea si sub supravegherea medicului. O dieta corecta de slabit combinata cu exercitiu fizic si un program de odihna mai strict va fi nu doar mai eficienta, dar si mai sanatoasa pentru majoritatea persoanelor care nu sufera de obezitate, dar care totusi doresc sa mai dea jos cateva kilograme.

Autor:  Lucia Mihailescu