Site coolinaria.ro

Diete medicale periodice pentru un organism sanatos


Diete medicale periodice pentru un organism sanatos anatatea noastra depinde in buna masura de ceea ce mancam zi de zi, iar organismul nostru are nevoie necontenit de anumite nutrimente pe care nu i le putem oferi decat printr-o alimentatie corecta. Prea putine nutrimente, dar si prea multe pot produce dezechilibre in organism, iar in aceasta situatie vom fi nevoiti sa apelam si la o dieta medicala, special tintita pe problema noastra de sanatate.

Dietele medicale se numesc astfel deoarece sunt prescrise de catre medic si au rol in reglarea organismului pentru o buna functionare a sa. Unele diete speciale se bazeaza pe un aport util de minerale, altele incearca dimpotriva sa reduca unele nutrimente din alimentatie, precum sarea, zaharul sau grasimile si, in sfarsit altele vor incerca sa detoxifieze organismul de unele substante negative care ingreuneaza buna sa functionare si creeaza si probleme de sanatate.

Dietele pe baza de minerale sunt foarte bine diversificate si ne pot ajuta sa compensam lipsa unor minerale din organism (fier, calciu, potasiu, zinc, magneziu etc.) prin alimentatia corecta. O dieta bogata in fier, de exemplu, va ajuta la cresterea hemoglobinei din sange si la transportul sangelui in organism si este necesara pentru anemici, depresivi sau cei care inregistreaza niveluri scazute de energie peste zi. Calciul ajuta la intarirea oaselor si a danturii si, la dieta, se va procura din cele mai bune surse, adica din alimente naturale si, de preferat, proaspete.

Dietele medicale pentru ameliorarea unor boli cronice sunt si acestea de importanta majora, aici putand aminti dieta care tinteste scaderea aportului de sare, recomandata pentru cei cu probleme ale articulatiilor, pentru cei care sufera de inima si alte afectiuni ale sistemului circulator sau pentru cei care sufera de rinichi. O alta dieta de acest tip este si dieta anti-diabet sau dietele anti-cancer care ambele incearca sa aduca un plus de sanatate prin eliminarea unor produse alimentare cu grad marit de risc.

Dietele medicale de detoxifiere urmaresc mai multe obiective, unul fiind detoxifierea ficatului si optimizarea activitatii intregului organism prin acest lucru, dar si marirea aportului de fibre alimentare si de lichide pentru eliminarea mai usoara a toxinelor din corp. Exista mai multe tipuri de diete de detoxifiere, unele pe termen scurt si relativ agresive, iar altele mai de durata, care menajeaza pe cat posibil organismele uzate de excesele indelungate din trecut.

Dietele medicale sunt una dintre cele mai bune unelte de lucru ale medicilor de familie, acestia fiind practic obligati sa insoteasca orice tratament de sanatate si de prescrierea regimului alimentar adecvat pentru rezultate optime. Nu toti medicii, din pacate, procedeaza astfel si nu e de mirare ca unele afectiuni au tendinta de a se inmulti in asemenea conditii.

Medicamentele moderne sunt foarte eficiente, este adevarat, dar nu vor face o treaba buna in absenta unei diete corecte si, de aceea, daca medicul lipsit de competenta nu ne ajuta atunci e bine sa ne informam noi insine din alte surse credibile si sa adoptam dieta medicala corecta pentru a reusi sa ne insanatosim mai repede si sa eliminam suplimentar si toate obiceiurile noastre alimentare gresite din trecut.

Autor:  Lucia Mihailescu