Site coolinaria.ro

Dietele lichide sunt din nou la moda!


Dietele lichide sunt din nou la moda! Foarte comode si usor de preparate meniurile lichide au ajuns din nou la moda datorita dispozitivelor electrocasnice de bucatarie moderne si destul de multe persoane incearca macar din simpla curiozitate sa introduca la dieta si unele preparate lichide, adica alimente care sunt trecute prin procesor fiind astfel transformate intr-o pasta lichida sau semi-lichida.

De obicei o dieta pe baza de lichide se adopta inainte de o operatie sau post-operatoriu, dar si atunci cand dantura deteriorata sau alte probleme ale cavitatii bucale nu mai permit mestecarea corecta a hranei. Din comoditate insa si alte persoane pot incerca preparatele lichide la dieta pentru ca sunt usor de ingerat si servirea mesei dureaza in aceste conditii doar cateva minute bune si nu jumatate de ora sau mai mult.

O masa lichida nu se serveste totusi oricum, fiind nevoie in primul rand de o temperatura optima a hranei, care de obicei este temperatura camerei, de un just aport de nutrimente in preparatele lichide precum si de o calculare corecta a substantelor nutritive esentiale din compozitia hranei. Persoanele supraponderale, de exemplu, nici nu ar trebui sa ia in considerare o dieta lichida deoarece ei pot usor inregistra cresteri insemnate in greutate in asemenea conditii.

La dieta lichida, numarul meselor este tot de minimum 3 pe zi, cu 2-3 gustari permise si intre mese. Carnea slaba, pestele complet dezosat sau fructele de mare, toate in cantitati moderate, branzeturile si grasimile nesaturate pot fi introduse si acestea intr-un preparat lichid sub forma de piure alaturi de legume, cereale si fructe impreuna cu zeama de pasare, apa, suc natural de citrice, lapte si alte lichide sanatoase. Ingredientele pot fi fierte sau consumate in stare cruda, dar obligatoriu va fi ca toate sa fi fost bine spalate anterior.

Mesele lichide se servesc fara a mai fi necesara mestecarea alimentelor si de aceea ele trebuiesc preparate cu unelte si dispozitive de bucatarie adecvate care sa nu permita strecurarea unor particule dure si mai maricele de mancare. Inclusiv painea nu se va servi ca de obicei ci trebuie si aceasta introdusa in preparatul lichid final. Condimentele, atunci cand sunt permise, se pot adauga cu mare usurinta si la fel sarea sau zaharul.

Retetele culinare pentru dietele lichide sunt aceleasi cu retetele realizate in mod traditional, cu singura diferenta ca la final mancarea se da prin procesorul de alimente pentru a se obtine o pasta usor de baut, care nu mai necesita mestecarea preparatului. Acolo unde exista restrictii de natura alimentara se vor respecta instructiunile medicului, iar bucatarii trebuie sa ia mereu in calcul si cantitatile de lichid necesare inmuierii corespunzatoare a alimentelor solide.

Dietele lichide nu prezinta un risc pentru sanatate daca se introduc la prepararea meselor doar ingrediente sanatoase si in proportiile corecte insa nu este recomandat sa se tina pe perioade mari de vreme. O dieta lichida se va impune de la sine atunci cand starea de sanatate cere acest lucru, dar poate fi destul de distractiv sa servesti in unele zile si o masa de acest tip, fara a mai fi nevoie sa mesteci mancarea sau sa folosesti lingura, furculita si cutitul. Organismul va primi si pe aceasta cale nutrimentele necesare, iar noi vom avea suficienta energie pentru a ne desfasura activitatea ca de obicei.

Nutritionistii profesionisti si medicii stiu mai multe despre acest lucru si ei va pot veni in ajutor atunci cand va decideti pentru a urma o dieta lichida echilibrata, care sa va ajute sa treceti mai usor peste unele probleme de sanatate sau doar sa va permita inghitirea corecta a hranei atunci cand nu puteti face acest lucru din cauza unor probleme ale danturii sau ale cavitatii bucale.

Autor:  Lucia Mihailescu