Site coolinaria.ro

Care sunt cele mai sanatoase alimente de pe piata?


Care sunt cele mai sanatoase alimente de pe piata? Nu toata lumea are o bogata experienta de bucatar si pentru unii dintre noi poate fi chiar dificil sa incropim un meniu zilnic sanatos si diversificat deoarece nu reusim sa selectam ingredientele de succes oricat de mult ne-am pune mintea la contributie.

Din fericire exista si anumite unelte de lucru pentru bucatarii amatori, pe care le putem folosi de fiecare data cand ne aflam intr-o criza de inspiratie, selectand de aici doar ingrediente sanatoase si apoi deplasandu-ne la piata pentru a le si cumpara.
Cu aceste ingrediente vom putea apoi prepara atat retete culinare populare cat si retete originale pe care sa le cream in acord cu gustul si preferintele noastre de moment.

O lista a tuturor ingredientelor si produselor alimentare sanatoase este prea lunga pentru a putea fi publicata intr-un singur articol, dar orientativ se poate totusi oferi o scurta selectie pentru a intelege mai bine despre ce este vorba atunci cand discutam despre alimente sanatoase la dieta:

1. Peste si preparate din carne

- peste proaspat, congelat si la conserva
- carne de miel
- carne de pasare, curcan si gaina in special
- carne slaba de vita
- muschiulet de purcel

2. Lactate, oua si branzeturi

- lapte de vacuta degresat si pasteurizat de la producatorii certificati, fortificat sau nu cu unele vitamine si minerale
- branza de vaca degresata
- cascaval degresat
- oua de la gaini crescute la curte
- cas proaspat
- lapte de capra
- alte branzeturi simple si degresate
- iaurt simplu, fara aditivi si ingredienti

3. Legume si cereale

- Sparanghel
- Broccoli, varza si conopida
- Legume boabe
- Morcovi, telina, pastarnac
- Ceapa, praz, usturoi
- Boabe de porumb si malai
- Paine integrala si cereale integrale pentru micul-dejun
- Ciuperci
- Fulgi de ovaz
- Zarzavaturi proaspete
- Salata verde si spanac
- Quinoa, mei si hrisca
- Orez alb si brun
- Rosii, ardei grasi, castraveti
- Dovlecei si sfecla rosie
- Cartofi, cartofi dulci
- Migdale si miez de nuca
- Seminte de in, mac, susan, floarea-soarelui sau dovleac

4. Fructe si miere de albine

- Citrice de toate tipurile
- Struguri si cirese
- Smochine si curmale
- Fructe de padure
- Kiwi
- Pepene verde si galben
- Papaia si ananas
- Mere, pere, prune
- Caise si piersici
- Stafide
- Capsuni, fragi, zmeura
- Miere de albine poliflora, salcam, tei etc.

Plecandu-se de la o asemenea lista orientativa, un bucatar incepator isi poate construi o buna unealta de lucru, de mare ajutor in bucatarie. Alaturi de produsele proaspete, pot fi trecute si produse de bacanie de asemenea sanatoase precum sarea de mare, zaharul brun sau orezul brun ori se poate detalia si cu produse conservate, muraturi si condimente de prima calitate.

Cand ai la indemana o lista cuprinzatoare de produse sanatoase este apoi mai usor sa creezi meniuri zilnice echilibrate si gustoase fara a mai apela la sfatul unor profesionisti sau a consulta in disperare cartea de bucate si mediul online. Alaturi de aceasta lista se poate anexa o lista a continutului caloric al alimentelor si/sau o lista cu indicele lor glicemic, si aceste simple masuri vor permite si gatitul pe baze stiintifice, care sta la baza oricarei diete serioase.

Nu este dificil sa iti intocmesti si singur asemenea liste, trebuind investita doar rabdare si putina munca de cercetare pentru a beneficia apoi pentru toata viata de aceste excelente ajutoare ale oricarui bucatar priceput.

Autor:  Lucia Mihailescu